Bij CounterCulture kun je naast je dagelijkse portie rock en hiphop sinds kort óók terecht voor het beste uit de beatssector. Al een paar weken schotelen we je wekelijks mooie setjes voor, maar deze week komt daar een verrassing bij! Vanaf deze week kiezen wij uit de wereld van de dance iedere week een DJ of collectief uit die in de schijnwerpers wordt gezet. Soms aandacht voor nieuw talent, soms voor oude bekenden. De ene keer techno, de andere UK bass. De ene week een liveset, de andere een albumreview. Kortom: iedere week net even anders, maar altijd feest! In deze eerste editie een talent in de schijnwerpers: dé sensatie van de Engelse drum ’n bass: Wilkinson!

Wat bezielt je om jezelf te noemen naar een scheermessenmerk, zo kun je bedenken wanneer je de artiestennaam van Wilkinson voor het eerst tegenkomt. Wanneer je zijn muziek hoort verdwijnt de verbazing overigens snel: Wilkinson maakt namelijk vlijmscherpe drum ’n bass. En niet zomaar een beetje vanuit een garage. Nee, Wilkinson is zonder enige twijfel ‘the next big thing’ in het genre.

Dat komt overigens niemand slecht ooit. Op een next big thing zat het drum ’n bassgenre namelijk al een tijdje te wachten. Dankzij de groeiende populariteit van UKbased techno – denk Holden, denk Luke Abott, denk Nathan Fake – en van crossoverartiesten als Disclosure en AlunaGeorge staat drum ’n bass weer precies waar het vóór haar commerciële doorbraak stond; in vuige undergroundclubs, bij slaapkamerproducers op slordige zolderkamertjes en op radiostations die speciaal voor deze muziekstroming bedoeld zijn.

Maar gelukkig gloort er hoop voor drum ’n bass in bange tijden. Oké, liveacts als Chase and Status en The Prodigy hebben hun beste tijd nu wel gehad en Pendulum en DJ Fresh (Bad Company) hebben het over een andere boeg gegooid en lijken daarbij de wáre kunst van de drum ’n bass te zijn vergeten. Maar begin 2014 zijn er toch zeker drie jonge honden opgestaan die het genre er weer bovenop kunnen helpen. De Belgische jock Netsky – volgens kenners momenteel de beste drum ’n basskid ter wereld – kent u natuurlijk al, de jonge producer Sub Focus breekt inmiddels ook mainstreamdansvloeren af, en Wilkinson volgt in hun spoor.

Na enige verdieping in de artiest blijkt de naam, hoewel toepasselijk, niet afkomstig van de scheermessen. Nee, Mark Wilkinson is de echte naam van deze producer. De Londenaar is voor zijn leeftijd al behoorlijk ervaren. Hij maakte dan ook zijn eerste composities al op zijn negende. Vanaf zijn veertiende verdiepte hij zich in de dancemuziek en na een paar jaar werd hij door het grote Hospital label (Netsky, High Contrast, Camo + Crooked) getekend. Na een paar jaar daar stapte hij over naar het invloedrijke Ram Records, van drum ’n basspionier Andy C. Onder zijn persoonlijk mentoraat werkte Wilkinson aan zijn eerste eigen producties en remixes, die hem in 2012 de titel ‘Best Breakthrough Producer’ opleverde bij de Engelse nationale UK Bass awards (zeg maar de Oscars van de Drum ’n Bass).

Vanaf toen ging het ineens écht hard met de DJ. De officiële remix van single Time van Chase & Status leverde hem een ware nachtclubhit op, en zijn eerste eigen single Need To Know werd zelfs een bescheiden radiohit. Het debuutalbum ‘Lazers Not Included’ in inmiddels al een aantal maanden uit. De recensies waren lovend, maar haalden het niet bij de reviews van de energieke livesets van deze man.

En daar eindigt op dit moment het sprookje dat op een zolderkamer bij het negenjarige wonderkind begon. Sinds het succes van eerste single Need to know tourt ‘de verlosser van de drum ’n bass’ over de wereld met één doel: de drum ’n bass weer terug naar de grote zalen. Als Wilkinson de energie, strakke producties én oldschool-remixes vasthoudt kunnen die zalen wel eens heel groot worden. Zonder twijfel one to watch!

Muziek: Wellicht dé beste kennismaking met Wilkinson – en misschien zelfs wel met het drum ’n bassgenre – is de essentialmix die hij een aantal weken geleden liet horen bij het toonaangevende BBC programma ‘Essentials’. In een twee uur durende mix komen de grote hits én enkele onuitgebrachte producties van Wilkinson voorbij, maar ook enkele recente drum ’n basshits en een aantal klassiekers passeren de revue. Radio op standje-gehoorschade, BPM ver omhoog en genieten van het beste dat UK Bass momenteel te bieden heeft. Naar de bescheiden mening van uw recensent de beste UKBass mix in jaren!   

Link (Soundcloud)Wilkinson – BBC Essential Mix (2013)