Bij CounterCulture kun je naast je dagelijkse portie rock en hiphop sinds kort óók terecht voor het beste uit de beatssector. Al een paar weken schotelen we je wekelijks mooie setjes voor, maar sinds vorige week komt daar de wekelijkse One to Watch bij! Iedere week kiezen wij uit de wereld van de dance een DJ of collectief om die vervolgens in de schijnwerpers te zetten. Soms aandacht voor nieuw talent, soms voor oude bekenden. De ene keer techno, de andere UK bass. De ene week een liveset, de andere een albumreview. Kortom: iedere week net even anders, maar altijd feest! Na een week pauze terug van weggeweest, en deze keer pakken we uit met een klapper: thé new kid in town van de EDM, die komende zomer ook de popfestivals hoopt te gaan veroveren: MADEON.

Het is een soort rage in de DJ-wereld; jonge knullen die op hun zolder knutselen aan een stel eigen producties en daarmee een EP’tje vullen, dat vervolgens de wereld sneller overgaat dan dat hun leeftijd naar een club-permitted level (beveiligersuitspraakje) stijgt. Dan ben je dus een tiener en hoor je op schoolfeestjes te draaien maar sta je ineens op enorme festivals. Dit jongensboekverhaal vormt de geschiedenis van een hele hoop DJ’s. Het overkwam Sub Focus, wiens debuutplaat ineens integraal door Radio 1 (BBC) gedraaid werd. En het verhaal deed u natuurlijk ook denken aan Disclosure, die in de eerste maanden na release van hun debuutsingle niet overal mochten optreden vanwege een (iets te) strikte naleving van horecawetgeving.

Maar deze One to Watch vertelt het verhaal van Hugo Leclercq. Als jongen uit de banlieux van de Franse industriestad Nantes hoorde hij op een dag een nieuw geluid, dat hem enorm aanspraak. Geen Amerikaanse jongens met dure apparaten, maar gewoon jongens uit zíjn land, met vergelijkbaar materiaal; de carrière van Leclercq begon met het horen van de eerste tonen van Daft Punk.

Een jaar later begon Leclercq met het maken van muziek. “Ik was verschrikkelijk op school. Vreselijk. Ik werd van meerdere scholen afgegooid. Ze bleven me maar wegsturen naar een andere school. Tegelijkertijd leerde ik het DJ-en aan. Toen kreeg ik op een gegeven moment het idee oké, dit is mijn toekomst. Ik heb niet veel kansen, dus dit kan maar beter goed gaan!”

Na enkele omzwervingen begon de toen 16-jarige Leclercq in 2010 aan zijn succesvolste project; Madeon. Met zijn nieuwe artiestennaam viel hij gelijk in de prijzen; hij won een online remixcompetitie voor Pendulums The Island. Die remix, waaraan overigens goed te horen is dat Madeon de mosterd bij Daft Punk heeft gehaald, redde het tot de singleversie van The Island en werd daarnaast een bescheiden clubhit.

Waar de B-side van een Pendulumsingle voor velen het hoogtepunt van hun carrière zou vormen, bleek dit bij Madeon pas een begin te zijn. Zijn carrière begon langzamerhand te lopen en in 2011 mocht hij dEADMAU5’ Raise Your Weapon remixen. Dat Madeon ook live een ongelofelijk talent is beweest hij met zijn livemashup ‘Pop Culture’, waarin hij in 39 hits in 3:29 gooit. Inmiddels goed voor 23-en-een-half miljoen views op Youtube.

De langverwachte eerste single volgde begin 2012. Icarus werd wereldwijd een bescheiden hit, en ook vervolgsingles Finale en The City haalden de Europese dansvloeren. Volgens is Madeon begonnen aan zijn eerste tour. In onder andere het voorprogramma van Swedish House Maffia en als vast voorpogramma van de Amerikaanse leg van Lady Gaga’s Born This Way-tour deed hij ervaring op, inmiddels tourt hij ook op eigen benen.

Zijn tour die momenteel plaatsvindt brengt hem komende zomer voor het eerst naar de échte festivals. Sziget heeft hem inmiddels geboekt, Global Gathering (Engeland) heeft hem, en Creamfields en Ultra heeft hij al achter de rug. Onze tip: Lowlands en Pukkelpop let u even op, dit is een van de allergrootste talenten van het moment. Wij verzekeren u dat deze jongen binnen 3 jaar in de top 10 van de DJ-mag top 100 staat. Deze jongen is een absolute one-to-watch!

Set: Madeons eerste grote eigen set op een festival was zijn gig op Ultra Music Festival vorig jaar. Madeon zoekt in deze set het midden tussen zijn eigen sound, de mainstream EDM en Daft Punk-achtige disco. Hij draait in een uur naast al zijn eigen producties en remixes ongeveer alles tussen Martin Solveig, Birdy Nam Nam, Pendulum en Blur. Popculture op hoog niveau!

Luister hier naar de set van Madeon op Ultra Music Festival 2013.