vinylZaterdag 19 april barst het geweld van speciale releases en re-releases genaamd Record Store Day weer los. Het evenement waar veel platenzaken aan mee doen wordt steeds groter met onder andere speciale instore optredens. Maar daarover morgen meer.

De lijst aan releases wordt ook ieder jaar langer en de complete lijst voor Nederland vindt je hier. Van bijzondere 7 inches tot re-releases in kleurrijk vinyl, heruitgaves in betere kwaliteit, previously unreleased materiaal en speciale box-sets. Simpelweg te veel om op te noemen. Vandaar dat wij net als vorig jaar die lijst voor u doorspitten en er onze favoriete releases uitlichten. Hieronder drie speciale releases die bovenaan het verlanglijstje van onze vinylliefhebbers prijken:

De drie van Jeroen Voncken:

Elbow – Charge

Elbow wordt door veel puristen vaak op een hoop gegooid met alle Coldplays en Snow Patrols van deze wereld. Mensen die dit sympathieke bierdrinkende vijftal uit Manchester (Engeland) beter kennen, weten wel beter. Veel beter inmiddels! De muziek van Elbow wordt met zoveel liefde en vernuft gemaakt, dat we met recht mogen spreken van een wereldband. Vele malen beter dan alle Coldplays en Snow Patrols bij elkaar. Daarnaast zijn ze live ook nog eens van uitzonderlijke klasse. Vandaar dat ‘Charge’ hoog op mijn Record Store Day-lijstje staat.

Ray LaMontagne – Supernova/Pick up a Gun

Met al die verderfelijke talentshows is de kans klein geworden, dat je nog ‘oprechte’ sprookjes meemaakt in de muziekwereld. De carrière van Ray LaMontagne is er wel nog zo een. Ray werkt in een schoenenfabriek wanneer hij op de radio een nummer van Stephen Stills voorbij hoort komen. Hij besluit prompt zijn baan op te zeggen en een muzikale carrière te vervolgen. Deze beslissing leverde hem (en vooral ons) tot nu toe vier prachtalbums op. LaMontagne staat bekend om zijn mooie warme hese stem (ergens tussen Van Morrison en Mark Lanegan) en zijn innemende persoonlijkheid. Dus ook ‘Supernova/Pick up a Gun’ is een must have voor mij 19 april a.s.

Joy Division – ‘An Ideal for Living’

‘Love will tear us Apart’ van Joy Division. Wie kent het nummer niet. En zo maakte de band met de charismatische zanger Ian Curtis nog een handjevol klassiekers. Maar ook deze band is uiteraard ergens begonnen. En wel bij de EP ‘An Ideal for Living’ uit 1978. Deze EP wordt nu opnieuw uitgebracht en voorzien van nieuw artwork, aangezien het artwork destijds associaties opriep met een bekende doch onsympathieke dictator uit het Derde Rijk. Dus wil je weten waar het voor Joy Division allemaal mee begon, dan is di teen niet te versmaden release.

De drie van Camiel van Houdt:

Pixies – Indie Cindy

Misschien wel de release waar het meest naar uit wordt gekeken is de nieuwe van de Amerikaanse band The Pixies. De band is verantwoordelijk voor een hele berg vijfsterrenplaten, maar bracht voor het laatst een album uit in 1991. Speciaal voor Record Store Day wordt twee weken voor de internationale releasedatum het album van de band al verkocht. De nummers die al via EP’s de wereld in zijn geslingerd klonken veelbelovend, en met The Pixies kan het geheel dan bijna niet tegenvallen. Musthave voor iedere indiefan!

Bruce Springsteen – American Beauty

Bruce Springsteen heeft in al die jaren dat hij inmiddels aan de gang is een omvangrijke oeuvre opgebouwd, maar meerdere releases in één jaar is voor hem wel een unicum. Nadat aan het begin van het jaar het onderhoudende nieuwe album High Hopes uitkwam komt Springsteen nu met EP. Vier nummers die eigenlijk bedoeld waren voor zijn laatste album worden op deze manier toch bij de fans gebracht. Wees er wel snel bij overigens, want er gaan wereldwijd maar 7.500 platen van deze limited EP over de toonbank.

R.E.M. – Unplugged

Doodzonde blijft het dat R.E.M. twee jaar geleden gestopt is, maar gelukkig is er voor de echte fans op RSD een pareltje te koop! Als enige band stond R.E.M. namelijk twee keer op het podium van MTV Unplugged, in 1991 en in 2001. Extra bijzonder is dat beide bezoeken nooit eerder op album verschenen en dat beide keren werd gekozen voor een zeer verrassende setlist, dat deze platen ook voor de échte fan nog bijzonder maakt. En met het gegeven dat bijna de helft van de nummers nooit op TV te zien zijn geweest hebben we het denk ik wel bewezen: ook deze plaat mag je écht niet missen!

De drie van Reno van der Looij:

Anathema – Untouchable

Vormgegeven als fraaie picture disc, is dit toch wel een hebbedingetje. Met de studio versions van ‘Untouchable Part 1 & 2′ afkomstig van het album ‘Weather Systems’ uit 2012 en de live versies van de speciale eenmalige show at the Ancient Roman theatre of Philippopolis met deze zelfde twee nummers.

SikTh – Death Of A Dead Day

SikTh stopte in 2007 vlak nadat de band met het succesvolle ‘Death of a Dead Day’ furore maakte. Nu 7 jaar later zijn ze terug voor een reünie en die vieren ze meteen met een dubbele vinyl uitvoering van het succesvolle album. De experimentele post-hardcore metal is van zeer hoog niveau, maar zeker niet voor iedereen weggelegd.

Soundgarden – Superunknown (the singles)

Soundgarden pakt tijdens RDS uit met een fraaie limited editon pack met daarin vijf 10″ vinyl platen die ieder een single van het succesvolle album bevatten, aangevuld met niet eerder uitgebrachte live tracks, akoestische versies en demomateriaal.

De drie van Joep Gudde:

Marble Sounds – Nice Is Good

Het prachtige debuutalbum van het Belgische Marble Sounds komt eindelijk op vinyl. Met een oplage van 300 stuks wereldwijd kan dit gerust een collector’s item genoemd worden. Nice Is Good is een klein pareltje in de Belgische popmuziek. Mede door de prachtig vormgegeven videoclips verwierf de band rondom zanger Pieter van Dessel enige bekendheid. De opvolger verscheen afgelopen jaar maar ik prefereer nog steeds het debuut uit 2010. En dan komt ‘ie ook nog op perzikkleurig marmer vinyl!

LCD Soundsystem – Long Goodbye

Trek je portemonnee maar flink open want deze release van het afscheidsconcert van LCD Soundsystem komt maar liefst op 5 LP’s. Het muzikale project van James Murphy besloot om tien jaar na de oprichting en drie studioalbums verder het spreekwoordelijke bijltje erbij neer te leggen. Het laatste optreden in Madison Square Garden (New York) werd al eerder gedocumenteerd in de film Shut Up and Play the Hits maar is nu voor het eerst op 5-delig vinyl verkrijgbaar. Reken op een euro of 100, maar dan heb je ook echt wat.

Tame Impala – Live Versions

Het tweede album Lonerism betekende de definitieve doorbraak van de Australische psychedelica band. Daar droeg het verdomd aanstekelijke Elephants zeker aan bij. Echter bieden ze meer dan dat en zit er zelfs een groot verschil tussen de studioversies en de live-uitvoeringen. Voor liefhebbers van Tame Impala die de band live nog niet hebben kunnen bewonderen is dit een welkome kennismaking met het psychedelische geweld. Op de 12” staan acht nummers en ze werden opgenomen tijdens een concert in Chicago.

De drie van Haiko Peters:

Slipknot – Vol. 3

Slipknot is een van de weinige positieve dingen die de nu-metalhype voor heeft gebracht en hun in 2004 uitgebrachte album ‘Volume 3: The Subliminal Verses’ staat vol met explosieve, adrenalinepeil verhogende moshpithits als Before I Forget, Duality en Pulse Of The Maggots. Een verrijking voor de platenkast, zeker gezien de sjieke uitvoering op twee mooie clear vinyls.

Mastodon – Live At Brixton

Vorig jaar brachten de progmetalgrootheden van Mastodon hun Live At Brixton release naar het web. Deze digital-only release wordt met Record Store Day dit jaar voorzien van een limited edition (wereldwijd maar 2000 stuks verkrijgbaar) op vinyl, inclusief de complete show op DVD.

Charles Bradley – I Hope You Find (The Good Life)

Geen metal ditmaal, zelfs geen gitaarwerk. Waarom? Omdat de goudeerlijke soul van Charles Bradley zeker niet mag ontbreken op de wishlist. Bradley geeft ons een LP met twee tracks: op de A-kant vinden we I Hope You Find  (The Good Life) en op de B-kant Electric Victim Of Love. Van beide tracks is ook een instrumentale versie toegevoegd, voor het geval je in the mood bent voor Charles Bradley karaoke.

De drie van Axel van Soest:

Pantera / Poison Idea – Badge

Deze 7 inch op paars, brons gekleurd vinyl moet wel een mooi hebbeding zijn. Op kant A covert Pantera het nummer Badge van de punkers Poison Idea, die vooral in de jaren 80 furore maakten. Het origineel van de track staat op kant B.

Pennywise – Pennywise

Het debuutalbum van Pennywise heeft in de korte, heftige tijd dat ik naar punk luisterde een onuitwisbare indruk gemaakt. Een absolute klassieker in de levendige punk scene van de begin jaren 90. Een upgrade van een cassettebandje zonder tapedeck naar in paars, rood of wit vinyl, klinkt niet verkeerd. En stiekem is het dan nog verdomd lastig om te kiezen tussen dit album, Unknown Road of About Time.

Bombino – Agamgam

Wellicht was Agamgam ooit als ‘Tape of Africa’ beschikbaar. Dit album, dat zelfs in de meeste overzichten van uitgebrachte albums ontbreekt, was tot op heden uitsluitend digitaal te verkrijgen. Met de heerlijke sound op zijn laatste album Nomad in het achterhoofd, zal dit album de roots van zijn muziek volledig blootleggen. Een van de nummers op het album, Amazane, voorspelt dat dat wel goed komt.

Hopelijk hebben we u hiermee op weg geholpen en we wensen u zaterdag heel veel plezier bij uw locale platenwinkel!

Over de auteur

Axel
Recensent #ROCK

Rocker sinds jaar en dag, maar kan ondertussen ook hip hop en beats waarderen. Anything that ain't mainstream! Stoner, Metal, Grunge en Hardcore blijven wel de boventoon voeren.

Gerelateerde berichten