Nieuwe week, nieuwe top 10! Ook deze week selecteren we weer tien singles die de afgelopen week(en) zijn uitgekomen uit de meest uiteenlopende genres voor je, zodat je weer op de hoogte bent van alles wat er op muziekgebied gebeurt!

Tip: volg onze lijst ook op Spotify en ontvang iedere week online tien muziektips!

  1. Rifles – Turtle Dove

U moet toch alweer wat ouder zijn om de hoogtijdagen van The Rifles meegemaakt te hebben. De Londense indierockers haalden in 2009 de hoofdpodia van bijna alle grote zomerfestivals dankzij de meer dan goede derde langspeler The Great Escape maar zakte daarna helaas ver weg. The Rifles zijn nu terug, en – let u even op – wel met een dubbelalbum. Zoals vaker bij dubbelalbums hadden daar wel wat nummers geschrapt kunnen worden, maar single Turtle Dove doet ons weer terugdenken aan de gloriedagen van deze formatie. Zomerse, stekelige indie op de kruising tussen The Libertines en The Kooks. Deze nazomer ook live op de Nederlandse podia!

  1. Parquet Courts – Outside

Parquet Courts is als een goeie griep; als je het hebt ben je er meestal een hele tijd mee in de weer, en het komt altijd weer terug als je net denkt dat je er een tijdje vanaf bent. Tijdens de voorzomer hadden we het Parquet Courts-virus goed te pakken; we loofden de shows van de formatie op Down The Rabbit Hole, Pinkpop en in de zalen en waren ondersteboven van Human Performance, de laatste plaat van de rommelrockers. Na de zomer komen ze, even onverwacht als hun enorme tour in de voorzomer, weer terug naar de concertzalen. Ze brachten direct maar even een single uit, het één minuut vijfenveertig durende Outside. Geen seconde te kort. Stekelig, rafelig nummer en daarmee exemplarisch voor deze loeistrakke formatie.

  1. Massive Attack – The Spoils ft. Hope Sandovall

Nieuw materiaal van Massive Attack is natuurlijk sowieso nooit een vervelend begin van de nazomer. Op The Spoils horen we de formatie in haar meest ingetogen vorm, en dankzij het schurende zangwerk van Hope Sandovall (die kunt u kennen van Surrender van The Chemical Brothers of van Cherry Blossom Girl van Air) schuurt het zelfs tegen Portishead aan. Kijkt u er zeker ook even de clip bij, waarin niemand minder dan Cate Blanchett vrij letterlijk de hoofdrol speelt.

  1. De La Soul & Little Dragon – Drawn

De singles die uitkwamen in aanloop naar de nieuwe plaat van westcoast jazzhoppers De La Soul bevielen ons sowieso uitstekend, en ook nieuwe single Drawn kan ons zeker bekoren. Via gastbijdragen aan Damon Albarns Gorillaz leerden de experimentele band en het hiphoptrio elkaar kennen en misschien wel daardoor doet de nieuwe single ons ook erg aan Gorrilaz denken. Let vooral op de bijzondere manier waarop de stijlen in elkaar zijn geassembleerd en op de stijlvolle overgang richting hiphop rond de vier minuten.

  1. Chris Robinson Brotherhood – California Hymnn

Vrij clichématige Americanasingle die zo van The Band had kunnen zijn. Dat is ook precies wat goed is aan de nieuwe single van The Chris Robinson Brotherhood, het gezelschap rondom Black Crowes-frontman Chris Robinson. Dankzij de passende stem, de geweldig gehanteerde steelguitar en de rust in Califorina Hymnn heeft deze single in tegenstelling tot eerder solowerk van Robinson onze kant van de oceaan wél bereikt. Let ook op de lekkere gitaarsolo op ongeveer driekwart van de track.

  1. Two Doors Cinema Club – Bad Decisions

We dachten ooit dat Two Doors Cinema Club een eendagsvlieg zou worden, maar niets bleek minder waar. De Noord Ieren, die vooral herkenbaar zijn door het gebrek aan een drummer en – dus – aan het gebruik van drumcomputers, werken aan een nieuwe plaat. Bad Decisions is daarvan de tweede single. De track is veel meer disco en veel minder indie dan we gewend zijn van de Noord Ieren, en daarnaast heeft frontman Alex Trimble meer dan ooit z’n falsetto uit het vet gehaald. Derde langspeler Gameshow komt overigens uit op 14 oktober.

  1. Kaytrananda ft. AlunaGeorge – Together

Een paar jaar geleden debuteerde AlunaGeorge met het onvolprezen zomerhitje Attracting Flies, niet veel later scoorde het duo samen met Disclosure een mega-zomerhit met White Noise en dit jaar scoort het duo aan de hand van sterproducer Kaytrananda zomaar weer een megaklapper. Together is dé hit van deze nazomer en is qua stijl exemplarisch voor het uitstekende debuutalbum van Kaytrananda. Zomers, poppy en dankzij invloeden uit de hiphop toch nét credible genoeg om zelfs tot onze weeklijst door te dringen!

  1. Action Bronson ft. Dan Auerbach ft. Mark Ronson – Standing In The Rain

Over sterrencast gesproken. Voor de soundtrack van Suicide Squad – een licht geflopte film die u deze zomer vermoedelijk gemist heeft – kwamen hiphopreus Action Bronson, Black Keys-begeester Dan Auerbach en multitalent Mark Ronson bij elkaar om een track op te nemen. Standing in the Rain zet Bronson, die opnieuw bewijst een uitstekende rapper én een woordenkunstenaar te zijn, in een van Turn Blue – de laatste Black Keys – herkenbare naargeestige Black Keys-etalage. Ouwe wijn, nieuwe zakken? Lekkere wijn, prima zak!

  1. Cass McCombs – Burn Burn Burn

Vlak vóór de zomer kreeg u van ons nog Opposite House, de heerlijke leadsingle van de tiende plaat van de Californische singer-songwriter Cass McCombs. Een zomer later zijn wij die plaat, Mangy Love, nog steeds niet beu. Mooi dus dat McCombs er deze week een tweede single tegenaan smijt. Ook Burn Burn Burn kon ons op die plaat uitstekend bekoren. Laidback surfdude met warme persoonlijkheid en veel meer diepgang dan de meeste van z’n dromerige collegae.

  1. Sadler Vaden – Into the Woods

Onbekend pareltje. Als échte fan kunt u Sadler Vaden allang kennen als de livegitarist van Drivin’ n’ Cryin’, misschien wel de beste band ter wereld, maar aangezien die band helaas weinig potten heeft kunnen breken hopen wij op een doorbraak via deze single. Vaden schreef de tekst toen hij het allemaal even niet op een rijtje had en door de bomen het bos niet meer zag. Mooie harmonische zang, veel ruimte voor het heerlijke gitaarspel en een lekker aanzetje op keyboard. Eerste single van een overigens heerlijke Americana rockplaat. One to watch voor de komende nazomer.