Bruce Soord zit niet graag stil. Dat blijkt wel. ‘Your Wilderness’ is namelijk alweer het vijfde studioalbum in een kleine tien jaar tijd sinds de band voor Kscope tekende. Ondertussen vindt Soord ook nog tijd om de muziek van The Pineapple Thief live ten gehore te brengen en zich bezig te houden met productiewerkzaamheden voor en gastoptredens bij diverse andere bands. En als of dat nog niet genoeg is, bracht de goede man vorig jaar ook nog eens een zeer verdienstelijk solo album (simpelweg ‘Bruce Soord’ getiteld) uit.

Qua werkethos, maar zeker ook qua kwaliteit valt er wel een vergelijking te trekken met die andere grote man op Kscope, Steven Wilson. En op ‘Your Wilderness’ gaat deze vlieger ook qua muziek op. Waar voorganger ‘Magnolia’ enigszins in het straatje van Anathema zat, laat The Pineapple Thief op ‘Your Wilderness’ een veel proggier geluid horen. Mede debet hieraan is Gavin Harrison, de man die jaren lang in Steven Wilsons vorige band Porcupine Tree drumde. Harrison laat op ‘Your Wilderness’ horen dat hij het drummen in een progband nog steeds niet verleerd is.

Harisson mag de nummers dan wel van inventieve drumpatronen voorzien, maar toch is Soord de persoon die de show steelt op ‘Your Wilderness’. De composities zijn weer van een hoge kwaliteit en ook de zang en het gitaarspel van Soord is weer bijzonder aangenaam. Ook bassist John Sykes doet van zich spreken. Zijn basloopjes zijn een genot om naar te luisteren.

Toch kan ‘Your Wilderness’ niet tippen aan voorganger ‘Magnolia’. Met ‘In Exile’, ‘No Man’s Land’ en het epische ‘The Final Thing on my Mind’ bevat het album genoeg hoogtepunten, maar zijn deze hoogtepunten schaarser en van een iets minder hoog niveau dan op ‘Magnolia’. Desalniettemin is ‘Your Wilderness’ een niet te missen release voor iedereen met een groot proghart.

The Pineapple Thief keert terug naar haar progroots op 'Your Wilderness'
Waardering82%
82%Totale score