Wanneer je niet houdt van ‘larger dan life’-producties met nummers die helemaal volgesmeerd zitten met strijkers en koortjes, dan kun je deze recensie maar beter overslaan. Devin Townsend heeft hier namelijk patent op. Zijn albums klinken dan ook altijd grootser dan groots. Zo ook het nieuwe album ‘Transcendence’ van zijn Devin Townsend Project.

‘Transcendence’ opent met een herbewerking van het nummer ‘Truth’, dat afkomstig is van het uit 1998 stammende ‘Infinity’. Een herbewerking die zeker geslaagd is, maar verder weinig toevoegt aan het origineel. Door de twee versies naast elkaar te leggen, hoor je wel goed dat de producties van de Canadees door de jaren heen steeds ‘gelikter’ zijn gaan klinken.

Na ‘Truth’ gaat het album pas echt goed van start met het machtige ‘Stormbending’ en het schitterende ‘Failure’. Beide nummers zijn top notch Townsend en let vooral ook eens op de geniale gitaarsolo in het laatstgenoemde nummer. Ook onze eigen Anneke van Giersbergen is (uiteraard zou je bijna zeggen) weer te horen op dit album, al treedt ze minder op de voorgrond dan op voorgaande releases.

578A1E43-devin-townsend-project-transcendence-album-available-for-pre-order-in-europe-imageHoogtepunten zijn er genoeg op dit album, al bevinden deze zich wel allemaal in het eerste deel van het album. Naast het eerdergenoemde ‘Stormbending’ en ‘Failure’, behoren ook ‘Secret Sciences’ en ‘Higher’ tot het beste wat Townsend ooit aan plaat toevertrouwde. De tweede helft van het album is wat minder sterk dan de eerste helft. Met name de ballade ‘From the Heart’ is met zijn acht minuten wat aan de lange kant en ‘kabbelt’ iets te lang door. Ook de afsluitende Ween-cover ‘Transdermal Celebration’ had wat mij betreft geen acht minuten hoeven te duren. Verder niets dan lof over ‘Transcendence’. Townsend bewijst opnieuw tot de heavy metal elite te horen.

Devin Townsend Project opnieuw 'larger than life' op 'Transcendence'
Waardering84%
84%Totale score