Eerder deze week zagen we al de jaarlijstjes voorbijkomen van Camiel en Peter, waarin onder meer de nieuwe albums van Damon Albarn en Electric Wizard een toptien notering mochten ontvangen. Vandaag hakken we de week even goed doormidden met de jaarlijst van Jessica. In haar eindlijst van 2014 vinden we zowel Rancid als Run The Jewels.

3. Gerard Way – Hesitant Alien

Deze ex-frontman van My Chemical Romance slaat op zijn eerste soloplaat een compleet andere richting in. Toch valt op Hesitant Alien alles op z’n plaats: stevige Britrock (van een Amerikaan!) met een poppy, ietwat psychedelisch randje. Er wordt lekker geëxperimenteerd op deze plaat, maar het wordt nergens irritant. Sterker nog: de nummers op Hesitant Alien behoren misschien wel tot de beste liedjes die Gerard Way ooit geschreven heeft. Het is te hopen dat hij deze lijn door weet te trekken, want dan zal hij zich binnen no-time ontwikkelen van emo-icoon tot volwaardig rockster. Check ook de complete recensie van dit album.

2. Run The Jewels – Run The Jewels 2

Killer Mike en El-P opereren samen onder de naam Run The Jewels en brachten vorig jaar hun debuutplaat uit. Deze werd al heel goed ontvangen, maar met ‘Run The Jewels 2’ doen ze er nog een schepje bovenop. De plaat begint minimalistisch, maar bouwt steeds verder op (en uit, want bij elke track ontdek je weer een nieuwe kwaliteit van Run The Jewels) tot je er bijna gek van wordt. Met ontzettend veel chemie, interessante gastartiesten (Travis Barker, Zack de la Rocha en meer), een dikke productie en goede lyrics heeft Run The Jewels de verwachtingen meer dan waargemaakt.

1. Against Me! – Transgender Dysphoria Blues

Transgender Dysphoria Blues is nogal een beladen album: het beschrijft zangeres Laura Jane Grace’s transitie van man naar vrouw. Het resultaat is een opwindende, meeslepende punkrockplaat die vertelt over de meest onzekere, angstige, maar ook bevrijdende periode uit het leven van Laura. De gehele band verdient hiervoor alle lof. Against Me! was altijd al een band om rekening mee te houden, maar dankzij deze plaat ben ik definitief groot fan geworden. Transgender Dysphoria Blues is voor mij zonder twijfel het beste album van 2014!

De Jaarlijst Top Tien van Jessica

  1. Against Me! – Transgender Dysphoria Blues
  2. Run the Jewels – Run The Jewels 2
  3. Gerard Way – Hesitant Alien
  4. Röyksopp & Robyn – Do It Again
  5. Rancid – Honor Is All We Know
  6. Taking Back Sunday – Happiness Is…
  7. Weird Al Yankovic – Mandatory Fun
  8. Set It Off – Duality
  9. New Found Glory – Resurrection
  10. Paloma Faith – A Perfect Contradiction

De lijst van morgen

Morgen vind je rond lunchtijd de jaarlijst van Tom op counterculture.nl. Met in die jaarlijst onder meer George Ezra en Breton.

Jouw jaarlijst doorgeven

Geef jouw favoriete albums van 2014 door via www.jaarlijst.nl en bekijk hoe goed jouw favorieten scoren in de Community Jaarlijst die vanaf 29 december zal verschijnen bij Counter Culture.