We zijn begonnen! De eerste nacht ADE is inmiddels achter de rug en langzaam ontwaakt Amsterdam voor een tweede nacht van het grootste dancefestival van Nederland. CounterCulture is er vanavond natuurlijk weer bij en tipt onze favoriete evenementen van vanavond. Veel plezier!

SLAPFUNK RECORDS LABEL SHOWCASE (14:00-19:00, Blauwe Theehuis)

Als u niet tot vanavond kan wachten heeft u geluk: met name dankzij de opkomende technoscene is dance allang geen avond- en nachtding meer, maar een heuse vorm van 24-uursvermaak. Technolabel SlapFunk speelt op die ontwikkeling uitstekend is en organiseert haar labelevent niet in de overbezette avond, maar kiest voor een middagsessie. Hoofdgast is een van de grootste Nederlandse underground-dancetalenten van dit moment, DeSluweVos. Met Samuel Deep, Locklead en Julian Alexander is ook de rest van het programma dik op orde. Geen enkele reden om je feest tot vanavond uit te stellen dus!

MODESELEKTION (Melkweg, 22:00-06:00)

Donderdagnacht is overduidelijk vooral de nacht van de minimaldance. In dat genre past ook het programma in de Melkweg van donderdagavond, maar met Modeselektion haalt de Amsterdamse poptempel wel een aantal hele bijzondere namen binnen. Vaandeldrager van het programma is Modeselektor. De Duitsers zijn de afgelopen jaren vooral wereldberoemd geworden als tweederde van Moderat, maar waren eerder ondergronds al behoorlijk doorgebroken als uitstekende DJ-act. Modeselektor neemt donderdagavond een aantal vrienden mee naar de Melkweg. Zo is er bijvoorbeeld de wereldmuziekcrossoveract (scrabblewoord!) Slachthofbronx, komt Amerikaanse hiphop-danceact Nosaj Thing, en neemt Modeselektor uit eigen land onder meer muziekvernieuwer Henrik Schwarz mee. Misschien wel kwalitatief de spannendste avond van het hele festival!

HARDWELL PRESENTS: REVEALED (HMH, 22:00-05:00)

De dancewereld was toch wel even verbaasd toen Bredaas trots Hardwell ineens de troon van de fameuze DJ-mag Top100 besteeg. Erg verrassend, want in gage en publiciteit lijkt Hardwell nog lang niet zo populair als Armin van Buuren, David Guetta, Deadmau5 en Tiësto. Of hij zijn nummer één heeft vastgehouden horen we zaterdag, maar voor het zover is vult Hardwell in ieder geval zijn eigen avond in de HMH. Vanwege zijn voorprogramma’s zal de Music Hall in elk geval niet uitverkopen, want naast de grote ster zelf treden louter jonge talenten op. Zo draaien onder meer Sic Induviduals, Thomas Newson en Dannic aan de hand van de jonge meester.

HYTE WAREHOUSE: WELCOME TO THE FUTURE (Elementenstraat, 22:00-08:00)

In Frankrijk en met name België is hij al zeker vijftien jaar onbetwist de populairste underground DJ, maar in Nederland wil het met Laurant Garnier eigenlijk nog niet écht vlotten. Best vreemd, want de laatste shows van Garnier in Nederland waren zonder uitzondering legendarisch. De ‘man with the red face’ geeft louter marathonsets en zal donderdagnacht in de Elementenstraat ook zeker niet voor minder dan 3 uur de decks beheersen. Met onder meer Meatrik en Nederlander Nuno Dos Santos heeft HYTE Warehouse de echte smaakmakers van de hedendaagse housescene binnengehaald. En als bonus komt het Duitse talent Recondite ook nog een liveset geven. Onmisbare aanvulling op uw basiskennis van het house- en technogenre.

MK PRESENTS AREA 10 (Chicago Social Club, 23:00-07:00)

Veel van de artiesten op ADE zijn door het jaar heen best af en toe in Nederland te bewonderen, maar voor enkelen geldt dat zij bijna uniek zijn op de Nederlandse dancemarkt. Dat geldt ook voor Mark Kinchen, ofwel MK. De Amerikaanse DJ geldt als een van dé grondleggers van het Housegenre. Al in 1989 bracht MK zijn eerste housesingle uit, Somebody New. Samen met Alana scoorde hij in 1992 de eerste twee nummer 1 hits voor het housegenre in de Amerikaanse hitlijsten; Always en Love Changes. In 1996 verdween hij ineens van de aardbodem, maar in 2012 was hij ineens terug met een enorme hit; een remix van Strom Queens Look Right Trough. Sinds zijn comeback is dit pas de derde keer dat MK in een Nederlandse club te bewonderen is, en donderdag draait hij ook nog een monsterset. Met als voorprogramma Secondcity – bekend van de bescheiden dansvloerhit I Wanna Feel – kan dit alleen maar een bijzonder fijne nacht worden.

HOSPITAL RECORDS PRESENTS HOSPITALITY (Paradiso, 23:00-05:00)

Natuurlijk kunnen ook de harde genres niet achterblijven op ADE. Op Drum ’n Bassgebied is de donderdagavond de laatste jaren telkens voor Hospital Records, een van de grote drie van de UK-basslabels. Dit jaar mag duo Camo & Krooked de avond headlinen, maar met High Contrast, Fred V & Grafix en London Elektricity staan er voldoende andere testosteronbommen op het donderdagprogramma van Hospital. Een uitzonderlijke avond voor échte rauwdauwers.

MARTIN GARRIX (Escape, 23:00-05:00)

Anders dan veel andere Amsterdamse bekende nachtclubs probeert Escape in plaats van labels individuele artiesten als hoofdact in te huren voor op het ADE-festival. Wie anderhalfjaar geleden had gezegd dat Martin Garrix zo’n avond kon headlinen was waarschijnlijk voor gek verklaard. De pas 18-jarige DJ is dankzij Animals wereldwijd beroemd geworden en kan in eigen land rekenen op een enorme fanbase. Opvallend, want zijn hits na Animals zijn buiten de club niet echt doorgedrongen. In Escape wordt Garrix onder meer door mede-jeugdigen Bassjackers en Oliver Heldens ondersteund. Daarmee scoort het breedte-programma in Escape qua kwaliteit door de bank genomen toch een stuk beter dan de Hardwell-concurrentie uit de HMH. Wij zouden het in elk geval wel weten. Veel plezier!