Terwijl we langzamerhand alweer de wensenlijstjes voor festivalzomer 2015 kunnen gaan opstellen, maakt Amsterdam zich op voor het grootste indoorfestival van Nederland; Amsterdam Dance Event (ADE). Vijf nachten komt de creme de la creme van de wereldwijde beats naar Nederland om te draaien, feesten en uitleg te geven. Ook CounterCulture is er een aantal nachten bij, en natuurlijk tippen we waar je het best de voetjes van de vloer kunt laten gaan. In onze specials zetten we tussen vandaag en zaterdag dagelijks het allerbeste speciaal voor jou op een rijtje. Steeds één dagje vooruit. Vandaag dus alles over de ADE-woensdag.

ADE

Maar eerst wat over het concept. ADE (zoals Amsterdam Dance Event in de volksmond ook wel wordt genoemd) is van huis uit een conferentie, waarop kopstukken uit het dancegebied samen spreken over de staat van de dancemuziek. Omdat alle DJ’s van naam toch vertegenwoordigd zijn in Amsterdam besloten de concertzalen hier vervolgens ook een echt evenement aan te koppelen. Grote DJ’s kunnen zo shows geven voor het Nederlandse publiek en kleine DJ’s kunnen zich presenteren tegenover de vele bookers die aanwezig zijn in Amsterdam voor de conferentie.

Anno 2014 is ADE uitgegroeid tot één van de grootste dancefestivals ter wereld, en misschien wel het meest invloedrijke evenement in de scene op dit moment. Waarom? Met name vanwege de grote variëteit aan acts die er op ADE te bewonderen zijn. Techno, electro, trance, EDM, drum ’n bass, afterbeat, UK-bass; allemaal zijn ze ruim vertegenwoordigd in Amsterdam komende week.

Met name als u niet zo in de scene zit kunnen wij ons voorstellen dat u moeite heeft een geschikt evenement uit te zoeken. Geen nood, wij gaan u hierbij helpen! In dit overzicht de leukste, vetste, meest talentvolle en juist grootste namen die volgende week in Amsterdam staan. Dit is deel één van onze tips voor ADE2014!

Woensdag 15 oktober

ARMADA NIGHT (22:00-05:00, Heineken Music Hall)

Natuurlijk openen ook wij met de officiële opening van ADE dit jaar. De eer voor de openingsshow is dit jaar voor Neerlands toplabel op het gebied van EDM en trance, Armada Records. In de Heineken Music Hall presenteren zij een voor dit genre toplineup, met als headliners Armada-vaandeldrager Armin van Buuren en de Haagse top-DJ Dash Berlin. Die staat al jaren in de top 10 van de toonaangevende DJMag top 100, maar draait bijna nooit in Nederland. Unieke kans om hem eens te zien dus. Verder onder andere ook Andrew Rayel, Cosmic Gate en KRONO.

EPIC AMSTERDAM & ULTRA RECORDS LABEL NIGHT (20:00-04:00, Club ABE)

Een van onze favoriete lineups van de ADE-woensdag wordt gepresenteerd door de invloedrijke labels Epic en Ultra. In de redelijk compacte club ABE presenteren zij woensdagavond- en nacht een keur aan internationale top DJ’s in verschillende genres. Headliner lijkt het Belgische drum ’n bass-wonderkind en voormalig One To Watch Netsky. Voor de helderheid: vorig jaar sloot hij het Rock Werchterfestival nog af, hij zette Pinkpop, Pukkelpop en Lowlands al eens compleet op zijn kop en nu is hij voor slechts 15 euro te zien in een Amsterdamse nachtclub. En dan krijg je Dylon Francis, Shameboy, Vicetone en the one and only Mr. Probz er ook nog eens bij. Wij zouden het wel weten!

BURAKA SOM SISTEMA (20:30-22:00, Paradiso)

Naast veel DJ’s zijn tijdens ADE in de Amsterdamse concertzalen ook liveacts te bewonderen. Zo ook Buraka Som Sistema, een Portugese band die dance met traditionele Portugese muziek mixt. De crossoverband werd in Nederland vooral bekend met FIFA-klassieker Kalemba (Wegue Wegue) maar heeft veel dusdanig veel meer te bieden, dat een uitstapje naar Paradiso absoluut aan te raden is als start van de eerste ADE-nacht.

MAX COOPER (21:00-23:00 en 23:00-01:00, Compagnietheater)

Een van de spannendste initatieven tijdens ADE2014 is de ADE Academy van 4DSOUND. Zij focussen zich tijdens het festival op muziekvernieuwers, die in het Compagnietheater bijzondere livesets geven. Op woensdagavond is Max Cooper te gast. Cooper produceert een bijzonder doch herkenbaar geluid, dat zich op het grensvlak tussen techno, ambient en trance begeeft. Zijn DJ-sets schijnen uniek te zijn, maar live is het uiteraard nog veel unieker. Mocht u een van de grootste muziekvernieuwers binnen het genre aan het werk willen zien, moet u absoluut een retourtje compagnietheater overwegen.

BIKIBANGERS (22:00-04:00, North Sea Jazz Club)

De North Sea Jazzclub is – natuurlijk – al jaren een van de mooiste locaties om muziek in te luisteren binnen Amsterdam. Tijdens ADE is de club vijf dagen gereserveerd voor dance, maar – zoals het NSJclub betaamt – op niveau. Biki90 en Baganagangbangers presenteren op de eerste avond van ADE Bikibangers. Neemt uw subwoofer maar mee, want dat belooft een bassfeest te worden. Op de lineup onder meer De Gelogeerde Aap (de vriend van Boef), Lola, Losco en Guerilla Speakerz. Als u van bassen houdt niet te missen.

MIXMASH RECORDS ADE GATHERING (22:00-04:00, Jimmy Woo)

Jimmy Woo, een van Amsterdams bekendste clubs, opent ADE met een Gathering van Mixmash Records. Dat label is met name bekend vanwege haar kopman Laidback Luke, maar hoopt deze avond ook te laten zien wel meer in huis te hebben. Met Laidback Luke staat deze avond overigens al als een huis, want de man is in topvorm en draait overal in de wereld heerlijke crossoversets tussen Latin en EDM. Verder op het affiche: Sandro Silva, Loopers en Chocolate Puma.

NICKY ROMERO PRESENTS: PROTOCOL AMSTERDAM REBOOT (22:00-05:00, Melkweg)

Een ander groot labelfeestje vindt plaats in de Melkweg, waar Protocol zijn tenten heeft opgeslagen. Net als vorig jaar mag Nicky Romero daar zijn kunsten vertonen. Romero heeft met I Could Be The One (ft. Avicii) en Toulouse twee wereldhits op zijn naam staan en kan op basis daarvan de Melkweg waarschijnlijk al wel vullen. Toch neemt hij een aantal topcollega’s mee. Zo draait ook Don Diablo, is veteraan John Dahlbäck aanwezig en valt op het affiche de naam van The Boxer Rebellion op. Wat die precies gaan doen? Daarvoor moet u toch echt naar de Melkweg morgenavond! We wensen je veel plezier op de eerste avond van ADE.