6058686987_ac1f5b11d4_oNog een paar nachtjes slapen voordat het immer zonnige Óbuda-eiland weer wordt overspoeld door festivalgangers, waar de Nederlanders traditioneel de boventoon voeren. Want maandag is het zover, de start van Sziget Festival! Nooit eerder waren de meerdaagse tickets zo snel uitverkocht.

En terecht, want waar anders worden cocktails alleen in emmers geserveerd en geniet je van halve liters Dreher voor een habbekrats. Ben jij één van de gelukkigen met een ticket voor het Island of Freedom? Counter Culture zet alvast de acts op een rijtje die je niet mag missen tijdens dit zinderende festival!

 

 

Hitlijstbestormers

Bastille
Eerder stond de naam van deze band in kleine lettertjes op de affiches afgedrukt, maar we kunnen wel concluderen dat Bastille een paar font-sizes gegroeid is. De grote faam kwam voor het kwartet uit Londen vooral dankzij hits als Pompeii en Things We Lost in The Fire. Deze zomer staan ze op 37 festivals over de hele wereld en slaan ze gelukkig Sziget niet over. Vorig jaar kon Bastille de verwachtingen niet waarmaken, maar deze editie zullen de mannen ongetwijfeld bewijzen dat ze geen jongetjes meer zijn.

Stromae
Binnen no-time transformeerde Paul van Haver tot een hitmachine, genaamd: Stromae. Even leek hij te blijven steken bij dat ene hitje, Alors On Dance, maar inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. En omdat zijn liveoptredens net zo formidable zijn als de muziek zelf, zou je beslist een kijkje moeten nemen. En als je écht je huiswerk goed wil doen, is het de moeite waard om zijn teksten door de vertaalmachine te halen. Want achter de dansbare nummers, gaan de mooiste verhalen schuil.

Macklermore & Ryan Lewis
Macklermore & Ryan Lewis mochten dit jaar tijdens de Grammys maar liefst vier beeldjes in ontvangst nemen. Zo heeft het album The Heist met nummers als Thrift Shop, Cant Hold Us en Same Lov de prijs beste hiphop-album binnengesleept. Voor Thrift Shop werd het hiphop-duo bekroond als Best Rap Performance. En als we het aantal Grammy-beeldjes kunnen spiegelen aan de kwaliteit, dan zijn de verwachtingen hooggespannen.

Oude rotten

Queens Of The Stone Age
Waarschijnlijk werd in januari op het Sziget-hoofdkantoor al een goede fles Dom Perignon leeggespoten, toen bleek dat ze eindelijk Queen Of The Stone Age geboekt hadden. De heren behoren al jaren tot de top van het Stoner Rock genre en hebben intussen een behoorlijke fanbase opgebouwd. Als je de geblokte houthakkersblouse van Josh Homme van dichtbij wil aanschouwen, is vroegtijdig voor de mainstage bivakkeren het advies.

Outkast
De reünietour van Outkast is zonder enige twijfel dé comeback van het jaar. Fans hebben er lang op moeten wachten, maar ter eren van het twintig jarig jubileum beklimmen André 3000 en Big Boi nog een keer samen het podium. En na het optreden op North Sea Jazz weten we dat ze er geen half werk van maken. Nieuw materiaal hebben ze niet, dus het wordt genieten van de herkenbare hits – waaronder Hey Ya, Ms Jackson en Roses – die Outkast ooit zo groot maakten.

Secret Cinema
Jeroen Verheij alias Secret Cinema heeft meer dan twintig jaar aan dj-ervaring op zijn CV staan en behoort hiermee tot de oudgedienden van de Nederlandse technoscene. Nog altijd weet hij met z’n denderende sets het publiek van hun sokken te blazen. Secret Cinema draait op Sziget samen met Egbert, het op elkaar ingespeelde duo dat in 2012 op Awakefest debuteerde. Voor technoliefhebbers is hun optreden geen verrassing, wel een aangenaam cadeautje.

Neêrlands trots

TrashBounce
Voor wie geen genoeg kan krijgen van een stevig potje techno, heeft de mogelijkheid om de voetjes door te shuffelen naar het optreden van TrashBounce. Dit duo bestaat uit de Rotterdamse Danny & Amsterdamse Tom. Zelf zeggen ze een sound te maken die je eigenlijk altijd al miste. Hard en monochromatisch. Ook noemen ze zichzelf ‘de Rock ’n roll van de techno’. Dan zeggen wij: Bring. It. On!

Bells Of Youth
Bells Of Youth is de waardige winnaar van de 3FM Serious Talent Sziget Contest. De poppy folk-act wordt begeleid door meerdere instrumenten en belooft een glimlach op je gezicht te spelen. Vijf langharige chicks die ook nog eens een lekker moppie muziek maken, wat wil je nog meer?

Stef Classens
Stef Classens heeft het programma De Beste Singer Songwriter van Nederland gewonnen en kan met z’n 21 jaar zeggen dat hij mag optreden op Sziget Festival. Stef is heel ambitieus en heeft zijn toekomstplannen al helder: “Over tien jaar tour ik door heel Nederland, met een gouden plaat. Mijn derde studioalbum is geproduceerd en uitgebracht door de producer van Coldplay.”

Diva’s

La Roux
De laatste keer dat La Roux op Sziget stond, wist ze een hele prestatie neer te zetten: van een veld vol publiek, naar een veld zonder publiek. De nummers die ze live zong, waren zo vals dat zelfs de kraaien in de bomen een nieuw onderkomen zochten. Alleen bij Henny Huisman zou ze nog welkom zijn, het gerucht ging namelijk dat ze een gedeelte van haar optreden geplaybackt zou hebben.  Reden te meer om te kijken of haar keeltje al in goud is veranderd, want drie jaar later en een nieuwe album op zak verdient ook Elly Jackson – met haar grote, rode kuif – een nieuwe kans.

Lily Allen
Lily – fuck you very very much – Allen staat er om bekend in niets verhullende outfits het podium te betreden. Af en toe knipoogt er een tepel of floept een complete borst uit haar shirtje. De grofgebekte Smile-zangeres heeft afgelopen mei het album Sheezus uitgebracht, dat niet zo lekker werd ontvangen. Lily geeft toe dat de liedjes jnderdaad niet zo best zijn en wil het liefst zo snel mogelijk weer de studio induiken.

Kelis
Het recente album van deze soul-pop diva heet Food en dat is niets voor niets. Miss Kelis heeft namelijk niet alleen zes albums, twee Grammy-nominaties en talloze andere muziekprijzen op haar naam staan, ze  is ook nog eens een heuse chef-kok. Haar specialiteit? Sauzen! Weer eens wat anders dan milkshakes. Wij zijn benieuwd of ze onze honger kan stillen met een smaakvol optreden!

Het liefst zouden we hier nog een hele rits artiesten uitlichten, maar dan zou je er een scrollvinger aan overhouden.  Klik hier voor het volledige programma en oordeel zelf.

Bekijk hier de officiele aftermovie van vorig jaar.

budapest