De zondagavond loopt op z’n einde en de werkweek staat weer op het punt van beginnen. Voor we daarmee gaan beginnen stellen we je eerst op de hoogte van de belangrijkste festivalgeruchten van deze week. Een week waarin vooral een hoogoplopende concurrentieruzie bij onze Oosterburen voor verassende nieuwtjes zorgde en daarnaast een aantal nieuwe mogelijke headliners aan het rijtje konden worden toegevoegd. Dit is alles wat wij deze week through the Grapevine hebben gehoord.  

HEADLINERGERUCHTEN

Zoals altijd starten we met de grote namen, waarvan er nog altijd voor geen enkel groot Nederlands of Belgisch festival eentje is bevestigd. Het lijkt erop dat daar wel snel verandering in gebracht gaat worden. Het gonsde natuurlijk al een tijdje van geruchten, maar Belgische krant Het Nieuwsblad wist vorige week te melden dat de verplaatsing van Rock Werchter alles te maken heeft met een show van de Foo Fighters op dat festival. LiveNation, organisator van het Belgische festival, heeft als reactie op dat bericht laten weten ‘niets te kunnen bevestigen of ontkennen, maar het is duidelijk dat dit festival niet om die band heen kan’. Hebben wij verder niets aan toe te voegen, behalve dat het morgen bij Studio Brussel – mediapartner van Werchter – Foo Fightersdag is, en dat wordt gefluisterd dat één en ander op die dag wel eens naar buiten kan worden gebracht.

Door LiveNation België werd daarnaast bekendgemaakt dat volgend jaar TW Classic en Werchter Boutique weer plaats gaan vinden. Voor het tweede concept, waarbij een headliner samen met de organisatie een aantal special guests uitzoekt voor een mooie festivaldag, zou U2 zijn geboekt. Dat sluit de komst van de Ierse supergroep naar Rock Werchter uit, maar spreekt wel het eerdere bericht tegen dat U2 alleen indoorshows gaat doen. Wordt uiteraard vervolgd.

En dan was er natuurlijk ook nog AC/DC. Die naam gonst al maanden door festivalland, maar de heren werden tot op heden voor geen enkel festival bevestigd. De Australische rockers, deze week nog in het nieuws door serieuze juridische aanklachten jegens drummer Phil Rudd, werden deze week echter door Belgische journalist Bram Willems openlijk in verband met Rock Werchter gebracht. In een interview met Angus Young zou hij hebben bevestigd dat de band ‘voor 90% zeker naar België zou komen’. Met alle geruchten rondom een mogelijke headlinershow van de band op Glastonbury in hetzelfde weekend lijkt de komst van AC/DC naar Werchter dan ook nog altijd een goede mogelijkheid. Dat maakt de band ook voor Nederlandse festivals interessant, al is Pinkpop wellicht te vroeg gepland voor de Australiërs. Wellicht is in dat geval FortaRock in het Goffertpark een mogelijkheid voor LiveNation om de topband onder te brengen. Dat festival komt deze week met de eerste informatie over haar 2015-editie.

De poule van mogelijke headliners werd deze week opgerekt door de organisatie van Der Ring -Grüne Holle. Deze new kid in festivalland deelde bij haar eerste persconferentie gelijk een forse dreun uit, vanwege uitstekende namen in de breedte, maar vooral vanwege de drie headliners. Met Muse, Metallica en Kiss heeft Grüne Holle drie uitstekende headliners geprogrammeerd. Voor de festivals in de Lage Landen natuurlijk interessante nieuwe mogelijkheden. Van Muse werd al een tijdje gefluisterd dat zij op de festivalweides te zien zouden zijn, maar de komst van Metallica en Kiss was toch wel verrassend. Of die bands echt kans maken op de Nederlandse festivals is echter de vraag. Metallica heeft vorig jaar Pinkpop en Rock Werchter nog afgesloten en zou onze festivals wel eens kunnen gaan overslaan. Kiss is bij ons onder het grote publiek toch wat meer vergeten dan bij onze oosterburen, maar kan natuurlijk ook wel eens hét verrassingskonijn uit de hoge hoed van één van onze festivals zijn.

BEVESTIGINGEN

Zoals al gezegd speelt het merendeel van het festivalnieuws zich af in Duitsland dezer dagen. Was er vorige week nog sprake van een strijd tussen Rock am Ring / Rock im Park en Grüne Holle, daar heet Grüne Holle nu Der Ring – Grüne Holle Rock en wordt door de organisatie ook nog de organisatie van twee extra festivals bevestigd. Met Der Ring vormt Rockavaria, in het Olympiapark in München, een dubbelfestival. Het weekend ná de twee festivals wordt in Wenen een derde zusje, Rock in Vienna, georganiseerd. Tel daarbij Hurricane en Southside op en de markt is voorzien, zo zou je zeggen. Niet dus, want deze week werd bekend dat ook het Berlin Festival verplaatst naar de voorzomer. Het festival vond normaal gesproken in het najaar plaats, maar is bang daar te worden weggeconcurreerd door Loolapaloza Berlin, de eerste Europese editie van het grote reizende festival dat met name in Noord Amerika enorme bekendheid geniet.

Met de lineup doet die eventuele overbevissing echter niets negatiefs. De ene na de andere topnaam wordt bevestigd. Deze week opende Rock am Ring/Rock im Park de rij, met de bevestiging van Marlyn Manson, Slash, Eagles of Death Metal, Bastille, Enter Shikari en – interessant uit de beatshoek – nieuwe liveshows van Fritz Kalkbrenner en SIRIUSMODESELEKTOR. De volgende dag vlogen de vrienden van Der Ring / Rockavaria daar overheen met de bevestiging van onder meer Faith no More, Incubus, Turbonegro, Anti Flag, Airbourne, Deftones en Judas Priest. Een week later vliegen voor Rock in Vienna met Limp Bizkit en Body Count & Ice-T nog twee grote Amerikaanse acts de plas over. Allemaal kanshebbers voor met name de festivals begin juni (Pinkpop).

Het was ons in deze line-ups opgevallen dat er komende zomer veel klassieke rockbands rondreizen, met hun bekendheidspiek in de tweede helft van de jaren ’80 en begin jaren ’90. Naast de namen die al zijn bevestigd voor de hierboven genoemde festivals noemen wij ook nog Rock the Ring, dat tussen 19 en 21 juni in Zwisterland plaatsvindt. In het Pinkpopweekend spelen daar onder meer Toto, Limp Bizkit, Papa Roach, Nightwish, Supertramp (al mag Roger Hodgson het zo niet meer noemen) en Alice Cooper. Die namen kunnen allemaal als kanshebber in de lijst voor Pinkpop.

U vroeg zich af waar de jeugd blijft? Daar horen we weinig van, maar dat er nog bands van nu zijn die op festivals een mooie spot kunnen claimen bewezen de heren van Alt-J deze week. Zij werden als eerste naam aan de affiche van het Portugese NOS Alive gekoppeld. Dat maakt die band ook kanshebber voor de andere zomerfestivals, met name voor Werchter, dat in dezelfde periode plaatsvindt.

We sluiten af met een non-bevestiging. Al weken wordt gespeculeerd over de mogelijke line-up van Glastonbury, met name omdat juist veel bands van dat festival grote kanshebbers zijn voor de festivals die in de weken vóór Glastonbury in Nederland en België plaatsvinden. Michael Eavis, de Jan Smeets van Engeland, houdt zijn lippen echter nog een tijdje stijf op elkaar. In de Daily Mirror gaf hij aan pas op 1 April 2015 met de eerste namen voor zijn festival te komen. Zei hij dan niks? Jawel. In een interview noemde hij Taylor Swift als een mogelijkheid voor de jaarlijkse zondagmiddagmatineevoorstelling en gaf hij aan een reünie van Oasis als de perfecte headliner van het festival te zien. Noel Gallagher reageerde een dag later echter vrij duidelijk op dat gerucht. “I’m f**king looking forward to spoiling everybody’s party next year. We won’t be doing it”.

Nu de line-ups langzaam volstromen lijken er dus genoeg mooie namen beschikbaar te zijn voor de Europese zomerfestivals. Met name als u houdt van rockmuziek uit de jaren ’80 en ’90 kan het wel eens een hele mooie zomer gaan worden. Komende week hopen wij u de eerste informatie te geven over de Nederlandse en Belgische festivals. Met de eerste bevestigingen voor FortaRock in het vooruitzicht voor komende week lijkt meerdaagse concurrent Graspop niet achter te kunnen blijven. En als dan ook bij Werchter het balletje deze week gaat rollen, kan het wel eens een heel interessante week worden. Wij houden u op de hoogte en melden ons volgende week weer met het allerlaatste nieuws uit de festivalgrapevine!