Zola Jesus is het project van de 23-jarige Amerikaanse Nika Roza Danilova. Al op jonge leeftijd nam ze zanglessen waaronder opera. Tel daarbij haar voorliefde voor obscure horrorfilms op en je hebt het eigen geluid van Zola Jesus. Een combinatie van electro, klassieke, industriƫle donkere en gotische synth-pop. Hoewel ze pas 23 jaar jong is heeft de zangeres al 5 studio albums uitgebracht waarvan Taiga (oktober 2014) haar laatste wapenfeit is.

De Oude Zaal is redelijk gevuld en wordt geopend door Bea. De 22 jarige Amsterdamse dark synth-pop zangeres. Een nieuwkomer die begin dit jaar haar eerste single Breadwinner uitbracht. De voltallige band is gekleed in witte pakken, wat lijkt op een combinatie van koks kombuizen en dwangbuizen. De outfits en uitstraling lijken iets te bedacht en doen het optreden helaas wat te kort. Muzikaal gezien is het een aanwinst in de synth-pop en is het een plezier om naar te luisteren.

Met de titeltrack van haar laatste album komen de bandleden (drummer, blazer en toetsenist) van Zola Jesus het podium op, niet veel later volgt de op het eerste gezicht fragile jonge zangeres. Dat beeld duurt echter maar 1 minuut want bij de climax van Taiga komt haar passie voor horror naar voren en gaat ze als een bezetenen tekeer. Het raakt me, maar het is vooral overweldigend hoe ze in 2 minuten de hele zaal in haar greep heeft.

Gedurende de show volgen alle nummers van het nieuwe album maar ook oudere tracks als Vessel en Night ontbreken niet. Wat opvalt zijn haar enorm sterke vocalen, slechts op een klein moment laat haar stem haar in de steek maar dat weet ze dubbel dwars te compenseren door een nummer a capella in te zetten zonder microfoon, met gemak haalt ze elke toon en overrompeld ze wederom de bezoeker. Wat de show compleet maakt is de energie en kwaliteit van de drummer. Al staande zorgt hij voor een volle perfecte bombastische sound dat samen met de vocalen van Nika en de donkere geluiden van de trombonist een puur, vol en integrerende sound geven.

Zola Jesus live is een ontmoeting tussen Kate Bush en Daughter in een David Lynch horror productie; uniek in haar soort en een artieste pur sang.