Machine Head trekt op 'Bloodstone & Diamonds' weer Flynn(k) van leer!
WAARDERING91%
91%Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)
99%

Door: Frank van de Ven

Machine Head werd in 1991 opgericht. Drieëntwintig jaar na dato klinkt de band weer net zo gretig als in de begindagen.  De band rond frontman Robb Flynn heeft er zin en en dat heeft geresulteerd in ‘Bloodstone & Diamonds’. Dit achtste studioalbum laat geen sporen van metaalmoeheid horen. Na een turbulente periode laat Machine Head weten klaar te zijn voor de toekomst. En die zien ze zonnig tegemoet!

De voorgeschiedenis van ‘Bloodstone & Diamonds’ is vrij heftig. De band liet begin 2013 weten te breken met oerlid Adam Duce. De verhouding tussen de bassist en de band was bekoeld en Duce kreeg de zak. De bassist zag dat niet zitten en de ruzie werd in de pers uitgevochten. Uiteindelijk kreeg Machine Head gelijk. De band ging met frisse moed op zoek naar een vervanger en kwam uit bij Jared MacEachern. In het verleden speelde hij in Sanctity. Naast een verse bassist heeft de band ook voor een nieuw label gekozen. Anno 2014 staat Machine Head onder contract bij Nuclear Blast. Er is een hoop gebeurd binnen de gelederen van Machine Head. Wellicht heeft hen dat geïnspireerd bij het maken van ‘Bloodstone & Diamonds’, want de groep richt zich op wat echt belangrijk is: namelijk het maken van muziek.

De metal veteranen gaan echter te keer als een stel jonge honden. Het spelplezier spat er vanaf. Deze schijf zit erg goed in elkaar en er is duidelijk goed nagedacht over elk nummer. Er staan geen vullers op deze schijf en dit achtste wapenfeit van deze Amerikanen klinkt dan ook als een klok. De gitaarriffs nestelen zich snel in je kop, de hooks zijn pakkend en ook de zang is erg sterk. Flynn combineert woeste, maar verstaanbare schreeuwzang met fraaie clean vocals. Het merendeel van ‘Bloodstone & Diamonds’ bestaat uit snelle krakers met veel vaart. Ook de momenten waarop gas wordt teruggenomen, maken indruk. Flynn gelooft in wat hij zingt en dat zorgt voor een extra lading intensiteit.

Machine Head is niet vies van een flinke dot melodie. Flynn & co weten waar een goed liedje aan moet voldoen. De tracks blijven na afloop in je hoofd hangen.Producer Colin Richardson weet welke richting de band op wil en dat heeft in een mooi, vol geluid geresulteerd. Fans van Machine Head kunnen deze schijf blind aanschaffen. Liefhebbers van pakkende, melodieuze metal trouwens ook. Erg dikke aanrader deze plaat!