Door: Frank van de Ven

Als de weergoden met soundtracks zouden werken, dan zou Ghost Brigade allang gecontacteerd zijn. Waarschijnlijk zou er een soort Steven Spielberg – John Williams (de componist, niet de presentator) relatie gevormd worden. Denk je aan de herfst dan denk je aan Ghost Brigade. Zoiets. Gure wind, mistroostige buien, laaghangende depressies en mistige wegen passen perfect bij het muzikale palet van deze Finse doommetal band. Dit collectief weet een droevige, maar tegelijkertijd ook warme en melancholische sfeer op te roepen. Op hun vierde studioalbum perfectioneert de band hun geluid.

Ook ‘IV – One With The Storm’  bestaat uit stemmige muziek waar je niet vrolijk van wordt. Het in 2005 opgerichte Ghost Brigade grossiert in sombere klanken en roept een onbestemd gevoel op. De band doet bij vlagen aan Katatonia, Paradise Lost en Junius denken. De Finnen zijn er echter in geslaagd om een geheel eigen geluid te creëren. Behalve melodische doom metal hoor je ook elementen van postpunk en altrock terug. Het merendeel van ‘IV – One With The Storm’ bestaat uit midtempo muziek. Door te combineren met schreeuwzang en clean vocals zorgt de band ervoor dat de muziek dynamisch en spannend blijft. Frontman Manne Ikonen maakt het meeste indruk met zijn ingetogen zang. De Fin heeft een fraai en heldere stemgeluid. Zijn schreeuwzang is een stuk minder indrukwekkend. De afwisseling tussen oerkreten en gevoelige vocalen wordt sterk uitgespeeld.

De zang wordt versterkt door de jankende gitaren en sombere keyboardklanken. Ghost Brigade klinkt bij vlagen vrij depressief, maar de flinke dot melodie zorgt ervoor dat je geboeid blijft. De band klinkt nooit te zwaar op de hand, omdat er altijd een sprankje hoop doorklinkt. Is het niet tekstueel dan is het wel in dat ene opbeurende riffje of die emotionele zanglijn. De Finse formatie verkent op dit album geen nieuwe gebieden, maar dat hoeft ook niet. Deze band heeft namelijk al zijn eigen niche gevonden. ‘IV – One With The Storm’  ligt dan ook in het verlengde van eerder werk.

Ghost Brigade is een bijzondere band die tussen twee genres opereert. Postpunk en doom metalfans verenigt u!

Finse treurwilgen van Ghost Brigade maken soundtrack van de herfst
WAARDERING90%
90%Totale score