Door: Frank van de Ven

Unearth geldt als een van de voorvaders van de The New Wave of American Heavy Metal. Deze nieuwe stroming ontstond eind jaren 90 en zorgde voor een doorbraak van metalcore zoals we dat nu kennen. Naast Killswitch Engage en Lamb Of God was ook Unearth een van de oprichters van het genre. Inmiddels heeft de stroming veel aan populariteit ingeboet en zijn een aantal grotere bands er zelfs mee gekapt. Shadows Fall, Bleeding Through en God Forbid gooiden de handdoek al in de ring. Terwijl veel metalcore bands hun geluid hebben aangepast en met andere genres zijn gaan flirten, blijft Unearth trouw aan het genre. De Amerikaanse band heeft weinig aan de formule gesleuteld…

Gelukkig maar, want Unearth bewijst met hun zesde studioalbum ‘Watchers Of Rule’ dat het genre nog steeds spannend kan zijn. Van metaalmoeheid is allerminst sprake op dit zilveren schijfje. De band heeft er zin in en laat weten nog steeds tot de top van de scene te behoren. In tegenstelling tot hun meer beroemde (oud)collega’s als Killswitch Engage en Shadows Fall maakt Unearth geen gebruik van clean vocals. Daardoor klinkt de band rauwer en gevaarlijker en dat gegeven buit dit gezelschap goed uit. De vocalen van Trevor Phipps klinken agressief en opgefokt. Op den duur boet de schreeuwzang echter iets aan kracht in, omdat Phipps weinig variatie inbrengt. Hij kan immers niet zingen en heeft een beperkt bereik. Irritant is het niet, maar op het vorige album ‘Darkness In The Light’ – uit 2011 – zorgde het gebruik van spaarzame clean vocals van gitarist Ken Susi voor meer variatie. Eerder genoemde plaat was ook toegankelijker (lees: commerciëler) dan ‘Watchers Of Rule’. Het is erg dapper dat Unearth heeft gekozen voor een donkerder en harder geluid.

Niet dat ‘Watchers Of Rule’ een obscuur werkstuk is geworden. Unearth tovert weer zeer smakelijke hooks, heerlijk riffs en spetterende solo’s uit de hoge hoed. Gitaristen Ken Susi en Buz McGrath bewijzen opnieuw dat ze perfect op elkaar ingespeeld zijn. Het gitaarwerk is virtuoos en levert bij vlagen kippenvel op. De liefhebber van melodieuze en technische metalcore met pit kan deze schijf blind aanschaffen. Unearth heeft nooit een slecht album afgeleverd en ‘Watchers Of Rule’ is opnieuw een bewijs van hun kunnen. Metalcore is anno 2014 nog steeds springlevend!

Consistent Unearth gaat stug door met metalcore
WAARDERING82%
82%Totale score