De Amerikaanse oerpunkers van Anti-Flag brachten gisteren hun eigen minifestival, ANTIfest, naar de Patronaat. En wat een dik affiche: naast de organiserende band zijn onder andere Cancer Bats, Less Than Jake en Nederlands trots Tusky van de partij in Haarlem. Een walhalla voor liefhebbers van punk, hardcore, ska en emo.

Silverstein

De post-hardcoreformatie Silverstein staat als tweede act gepland in de Grote Zaal. Ze zijn een van de twee Canadese afgevaardigden vanavond. Deze show is onderdeel van de derde Europese tour rond het nieuwste album Dead Reflection. Muzikaal is Silverstein weinig verrassend. De breakdowns zijn voorspelbaar, en het kost de mannen de nodige moeite om het ijs te breken. Het optreden blijft een beetje aan het oppervlak, maar met klassiekers als ‘Smile in Your Sleep’ en ‘My Heroine’ valt er genoeg te genieten.

Tusky

Het enige Nederlandse gezelschap vanavond is Tusky, maar dat is dan ook gelijk een band die op internationaal niveau opereert. Sinds de release van hun debuutplaat dit jaar ging het heel hard met deze Utrechtse jongens en dat is geheel terecht: de ballenrock’n’roll slaat in de Patronaat goed aan. Frontman Alfred van Luttikhuizen spoort aan tot meer actie in het publiek, de band heeft immers maar een half uurtje speeltijd. Dat is inderdaad veel te kort, maar een bomvolle Tweede Zaal bewijst wel dat Tusky eigenlijk op de grotere podia thuishoort. Wat een band!

Reel Big Fish

De eerst band die de Grote Zaal vol weet te krijgen is Reel Big Fish. Maar dat mag geen verrassing zijn: deze prinsen van de skapunk staan altijd garant voor een feestje. En het is dubbel feest, want het album Why Do They Rock So Hard? bestaat 20 jaar. Met opener ‘Take On Me’ wordt gelijk de toon gezet. Voorin de zaal ontstaat een vrolijke moshpit. Dat de muziek van Reel Big Fish verder weinig om het lijf heeft deert niemand wat. Zolang die ene truc met de aanstekelijke blazerssectie maar goed wordt uitgevoerd, blijft het publiek bij de les.

Less Than Jake

Als de mannen van Reel Big Fish prinsen zijn, zijn de heren van Less Than Jake de koningen van de skapunk. Toch zetten zij net wat meer in op klassieke punk en laten covers achterwege. De liedjes duren maximaal een minuut of twee, gitaren voeren de boventoon maar er is genoeg ruimte voor de blazers. Zanger Chris DeMakes houdt clichématige praatjes over Nederlanders en marihuana, maar ook zonder high te zijn is Less Than Jake de ultieme band voor liefhebbers van ska en lolbroekpunk. Patronaat geniet met volle teugen van dit olijke gezelschap. Less Than Jake weet de zaal de volle vijftig minuten aan de gang te houden.

Anti-Flag

Vervolgens is het de beurt aan de meesterbreinen achter deze avond. Anti-Flag is een van de meest toonaangevende punkbands van de afgelopen twintig jaar. Ze zijn geïnspireerd door klassieke acts als The ClashRamones en Black Flag. Geleid door frontman Justin Sane en gitarist Chris No. 2 verspreidt Anti-Flag de punkideologie onder de bezoekers in Haarlem. In hun teksten neemt de band extreemrechtse ideeën onder vuur, voorzien van snelle gitaarpartijen en onweerstaanbare singalongs. Als de cirkelpits even stilliggen, zijn het de vuisten en de duivelshoorns die de lucht in gaan. De punkcommunity is een gemeenschap die vecht voor zij die geen stem hebben, legt Sane uit. Voor een omgekeerde Amerikaanse vlag als backdrop demonstreert het viertal waar zij voor staan: volledige afschaffing van seksisme, racisme, homofobie en fascisme. Anti-Flag creëert vanavond een gevoel van hoop en saamhorigheid.

Cancer Bats

Maar de heren van Anti-Flag zijn niet de afsluiters van vandaag. Die eer is aan Cancer Bats gegeven. De Canadezen brengen een oorverdovende mix van hardcore punk en metalcore, een formule die de fans de Tweede Zaal van de Patronaat doet afbreken. Frontman Liam Cormier noemt het een afterparty, en dat is het ook: het is een lange dag geweest, iedereen is moe, maar onder begeleiding van Cancer Bats wordt het laatste beetje energie er uitgeperst. De lompe breakdowns nodigen uit tot een kleine, maar harde moshpit. Niemand op de vloer is veilig. Het moment suprême is natuurlijk de magistrale uitvoering van ‘Sabotage’ van de Beastie Boys. Voor deze gelegenheid wordt Anti-Flag’s Chris No. 2 uitgenodigd en dan is de kleine zaal daadwerkelijk een paar maten te klein.

En zo is Anti Fest een minipunkfestival dat absoluut naar meer smaakt. Met een verzameling absolute toppers binnen het genre, een handjevol aanstormende talenten en een stampvolle Patronaat wordt bewezen dat het genre én de ideologie erachter springlevend zijn. Hopelijk tot de volgende editie!