“A fat, feminist lesbian from Arkansas”. Zo omschrijft Mary Beth Patterson, oftewel Beth Ditto, zichzelf in een notendop. Bij het grote publiek is ze bekend als ex-frontvrouw van de garagepunkband Gossip, LHBT-activiste en mode-icoon. In juni bracht ze haar eerste soloalbum uit: Fake Sugar. Die plaat werd erg goed ontvangen, en dus staat Ditto vanavond solo in een uitverkocht Paradiso.

Zelfvertrouwen

Beth Ditto kwam nog nooit met een solotour naar Nederland en ook met Gossip is het alweer even geleden sinds ze de Benelux bezocht. Maar met haar vierkoppige band en een repertoire dat vooral leunt op disco, punk en dancepop is er al die tijd eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Wat ook niet is veranderd, is het zelfvertrouwen van de Amerikaanse. Ze gaat vanavond gekleed in een zwartgeel glitterjumpsuit en danst alsof ze zelf met vrienden in een club staat. Tussendoor vertelt ze leuke anekdotes over haar bandleden, maar toch eist Ditto vrij natuurlijk alle aandacht op.

Haar eerste single als soloartiest, ‘I Wrote the Book’, deed het niet onaardig in 2011 en is vanavond dan ook de eerste track die op echte respons van het publiek kan rekenen. De dikke retrobeat valt in de smaak. Bovendien valt er vanavond aan Ditto’s stem weinig op te merken: ze klinkt zuiver, scherp en hard. Zelfs tijdens wat krijserige liedjes als ‘Ooh La La’, dat halverwege de set langskomt. Niks mis met een beetje gillen, zo bewijst Ditto. Maar ook de enorme uithalen op ‘We Could Run’ en ‘A Little Respect’ (een Erasure cover) zingt ze moeiteloos.

Sympathiek

Zo serieus als Ditto is in haar muziek, zo spontaan en toegankelijk is ze als ze haar publiek toespreekt. Ze neemt haar band en haar fans graag op de hak. “Are you Dutch?” vraagt ze aan een meisje vooraan. Zij antwoordt twijfelachtig met “ja”, waarop Ditto vraagt of ze er wel klaar voor is om ervoor uit te komen dat ze Nederlands is. “Welcome to the Beth comedy show,” lacht ze, zichtbaar geamuseerd. Het maakt haar bijna een soort gastvrouw. Een sympathieke gastvrouw die dondersgoed weet hoe ze een show aan elkaar rijgt. Maar toch is het publiek afwachtend, wellicht omdat het bekendere werk pas aan het einde van de avond aan bod komt.

Gossip

En dan hebben we het natuurlijk over de liedjes die Ditto met Gossip maakte. ‘Love Long Distance’ en ‘Standing in the Way of Control’ zijn ongelofelijke catchy indiehits. Met name laatstgenoemde is live een spektakel. En dat smaakt naar meer, want het applaus dat daarna volgt is haast oorverdovend. De toegift heeft iets waar te maken.

Gelukkig volgt nog ‘Heavy Cross’, dat ultradansbare nummer dat in 2009 niet van de radiostations weg te denken was. En om toch met solomateriaal af te sluiten, besluit Ditto de avond met de fijne single ‘Fire’, die eerder dit jaar al tot World’s Hottest Record werd bestempeld door de BBC. Niet ideaal na een vurig blokje Gossip, maar het is geen smet op een verder nagenoeg perfecte show van Ditto. Deze discopunkkoningin is meer dan klaar om de wereld in haar eentje over te nemen.