2015 was een fantastisch jaar voor de Engelse punkrocker Frank Turner. Zowel solo als met zijn band, The Sleeping Souls, tourde hij de hele wereld over en bracht hij Positive Songs for Negative People uit, een plaat die zowel fans als critici (waaronder Counter Culture) kon bekoren. Een optreden op het hoofdpodium van Pinkpop en aandacht van 3FM bracht hem ineens veel meer populariteit in Nederland, en dus geeft hij vanavond in een uitverkocht TivoliVredenburg zijn grootste headlineshow tot nu toe.

Naast opener Will Varley is als main support Skinny Lister meegenomen; aan hen de taak om de stampvolle Ronda op te warmen. Dit Engelse zestal produceert een übervrolijke mix van folk, punk en indiepop. De groep tourt veel: zo waren ze vorig jaar al te zien met Chuck Ragan in de Amsterdamse Tolhuistuin. Toch komt de band totaal niet routineus over, want het plezier en de spontaniteit spatten werkelijk van het podium af. Met name accordeonist Sam Brace en zangeres Lorna Thomas stelen de show. Hun set vliegt voorbij, dus hopelijk krijgen we snel meer te zien van dit bonte gezelschap.

Om klokslag negen uur doven de lichten alvorens Frank Turner & The Sleeping Souls het podium betreden. Er wordt lekker geopend met ‘The Next Storm’ en ‘I Am Disappeared’. Het publiek heeft er duidelijk zin in, want al gauw wordt er flink gedanst en in het midden van de zaal wordt een kleine pit geopend. Bovendien gelden bij Turner altijd twee gouden regels: wees aardig voor elkaar, en zing alles mee wat je mee kunt zingen. Dat hebben veel fans vanavond goed in hun oren geknoopt.

Turner tourt ook regelmatig solo en houdt het dan vrij simpel als het op showelementen aankomt, maar voor zijn optredens met The Sleeping Souls pakt hij graag wat groter uit. Op het podium staan een viertal lichtgevende blokken met plusjes en minnetjes erop, symboliek voor laatste plaat Positive Songs for Negative People. Logisch dus dat er van die plaat vanavond veel materiaal voorbij komt. Op dit album laat Turner de folk redelijk achterwege en richt hij zich meer op zijn punkrockkant; om die reden verruilt hij vanavond zijn akoestische gitaar af en toe voor een elektrische variant. De power en het tempo worden daarmee net iets meer opgeschroefd en dat bevalt prima. Onder andere op ‘Josephine’ en ‘Get Better’ wordt er heerlijk losgegaan.

De Ronda staat bekend om haar uitstekende akoestiek, iets wat bij concerten zoals deze zeer welkom is. Turner is prima te horen, al is hij niet helemaal goed bij stem. Een handjevol keren vliegt hij uit de bocht, maar het is hem vergeven: voor een eerste show van de tour gaat het allemaal van een leien dakje en de sfeer zit er ook goed in. Met band staat Turner sterk, maar zijn kwaliteiten vallen pas echt op als hij een aantal tracks in z’n uppie met alleen een gitaar in de hand uitvoert. Bovendien doet hij aan verzoekjes, wat voor diehard fans een leuke bijkomstigheid is: zo kunnen zij de meest obscure liedjes van Turner toch een keer live horen. Het past helemaal in het plaatje van deze ultrasympathieke artiest.

Na bijna twee uur spelen, en een zinderende uitvoering van afsluiter ‘Four Simple Words’, nemen Frank Turner en zijn Sleeping Souls afscheid van hun publiek en mag deze aftrap van hun Europese tour een succes genoemd worden. 2016 duurt nog lang, maar voor deze band zou het wel eens het beste jaar uit hun carrière tot nu toe kunnen worden. In Utrecht is in elk geval alvast een goed begin gemaakt!