Wegens succes ook een tweede keer besteld: de CounterCulture Tip 10 is terug met tien nieuwe singles. Na een behoorlijk volle eerste muziekweek is dit wat in onze CD-speler is blijven hangen; onze keuze voor de allerbeste singles van week 2 van 2016.

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singlestips aldaar!

  1. Together PANGEA – Blue Mirror

Canada’s leukste rommelrockbandje besloot het een keer rustig aan te doen. Het resultaat is met recht de Single van de Week. Doorspekt van Americanainvloeden, repetitief, scherpe knipoog naar Drivin’ ’n Cryin’ (kent u ze?) en schitterende tekstuele wanhoop. Formatie waarvan we hopen dat 2016 het doorbraakjaar gaat zijn. Dit is daartoe in elk geval een prima aanzet.

2. David Bowie – Dollar Days

Week 2 van 2016 zal vooral de geschiedenisboekjes ingaan als de week van de vijfentwintigste langspeler van David Bowie. Die plaat is zeker geen teleurstelling; op Blackstar zoekt Bowie op fantastische en averechtste wijze een muzikale diepte op die hij zelden heeft bereikt. Singles Blackstar en Lazarus haalden eind vorig jaar ook allebei al de tip 10, maar de combinatie tussen lome hihopbeat en freejazz op Dollar Days doet ons ineens twijfelen aan de relevantie van Kamasi Washington en Kendrick Lamar. Koning, keizer, admiraal; Bowie blijft het allemaal.

3. Dazzled Sticks – Dans

Samenwerking tussen frontmannen van Voicst (Tjeerd Bomhof, Dazzled Kid) en Opgezwolle (Junte Uiterwijk, Sticks). Dat leek niet echt spannend, maar leverde een heerlijk lichte plaat vol ingenieuze liedjes met originele teksten op. De heren kwamen bij elkaar op de begrafenis van een fan en juist daardoor krijgt Dans – een ode aan de zorgeloosheid – een hoopgevende extra lading mee. Mooi voornemen voor het nieuwe jaar: Doe niet zo moeilijk en dans!

4. Tindersticks – Were We Once Lovers?

Thematisch mooi in lijn met Miike Snow in ons vorige tiplijstje komen we deze week met de derde single van de geplande nieuwe Tindersticksplaat. Were We Once Lovers gaat over de emotionele verwijdering na een kortstondige romance. Typische, heerlijk lome Tinderstickstrack mét – en dit is verrassend – een bassline zo funky dat Prince zich er vermoedelijk niet voor zou schamen.

5. Triggerfinger ft. Method Man – The One

Schreven we deze week dit artikel over. Wu Tang Clan meets Triggerfinger. Doet ons sterk denken aan TF’s First Taste (wát een track was dat ook, jongens), Urban Dance Squad en 99 Problems. Een absoluut hoogtepunt in de omvangrijke historie van de hiphoprockcollaboraties én en passant is een van de allercredibleste tracks uit het complete oeuvre van de sowieso vrij strakke Belgen.

6. Pop. 1280 – Pyramids On Mars

Single van hoog abstractieniveau. Pop. 1280 is een postrockformatie uit New York. De formatie maakt al sinds 2008 schitterende poprock, maar met de bekendheid van de heren wil het nog steeds niet echt vlotten. Nieuwste single Pyramids On Mars is muzikaal het beste dat de nog jonge formatie tot nu toe heeft uitgebracht en klinkt alsof Joy Division samen met Nick Cave en Nine Inch Nails een horrorfilmsoundtrack heeft gemaakt. Musthear voor iedereen met een redelijke spanningsboog.

7. Justin Bieber – Children

Alweer de vierde single van het laatste album van de Jantje Smit van de internationale muziekgemeenschap. Wij waren bij Love Yourself even volledig afgehaakt en hadden net een traantje weggepinkt bij het eerste couplet van Children (‘we’re the generation, we’re the inpriration’), toen we voor het eerst de fenomenale breakbeat in het refrein hoorden. Wat wij van Bieber vinden weten wij nog steeds niet, maar diens producers Diplo en Skrillex kunnen naar onze bescheiden mening maar weinig verkeerd doen.

8.  Fleur East – Sax

Fleur East werd in 2015 tweede tijdens de Engelse versie van X-Factor (ja, dat concept bestaat in Engeland nog steeds). Sax is de debuutsingle van haar debuutplaat en is een puntig, zomers popliedje met een ultrakrachtige break in het refrein. Beste popliedje van de week.

9. De Staat – Get On Screen

Wij moeten eerlijk zeggen dat we Nimweegs trots De Staat alweer een beetje waren vergeten. Get On Screen, tweede single van de vierde plaat van de formatie, laat echter zien dat de band weer op het goede spoor zit. Mooie single op het snijvlak tussen vuige rock, een megadansbaar ritme en een behoorlijk vibe die we bijna kunnen duiden als hiphop. Uitstekend in Staat om op te dansen!

  1. Three Days Grace – Painkiller

Alweer anderhalf jaar geleden leek een einde te komen aan Three Days Grace toen frontman Adam Gontier afscheid nam van de nu-rockers. Inmiddels heeft de band in Brad Walst een nieuwe frontman gevonden en op painkiller laat hij voor het eerst horen hoe groot de range van zijn strot is. Dat is tamelijk indrukwekkend. Daarnaast overigens sowieso een alleraardigste track.