Marmozets is een van de meest veelbelovende bands van dit moment. Het Engelse vijftal, dat bestaat uit twee broers en nog eens twee broers en een zus, gooide begin dit jaar hoge ogen met hun tweede langspeler Knowing What You Know Now. De no-nonsense mix van punk en post-hardcore zorgde eerder dit jaar al voor een wervelende show op Pinkpop en diverse andere grote festivals. Dit najaar zijn de clubzalen aan de beurt, waaronder vanavond de Jupiler Stage van de Tilburgse 013.

De band komt er gelijk keihard in met ‘Play’. Letterlijk hard, want drummer Josh MacIntyre trapt per ongeluk zijn kickdrum kapot. Terwijl hij zijn onderdelen vervangt beginnen de overige bandleden spontaan aan een Wham! singalong, gevolgd een gitaar-only versie van Oasis’ ‘Wonderwall’ om de zaal bezig te houden. Met de flexibiliteit zit het in ieder geval goed.

Podiumbeest

Marmozets is nog een vrij jonge band, maar de heren en dame verstaan hun vak bijzonder goed. Ondanks een valse start weet drummer Josh MacIntyre de ritmesectie retestrak te houden. Bovendien heeft de band, die muzikaal ongeveer klinkt als een liefdeskind tussen The Pretty Reckless en At the Drive-In, aan frontvrouw Becca MacIntyre een enorme troef. Ze is een waar podiumbeest en produceert ook nog eens ijzersterke vocalen die als een orkaan door de zaal heen razen. Dat valt vooral op bij de zwaardere nummers, zoals ‘Suffocation’ en het bijna Refused-achtige ‘Particle’.

Het vijftal lijkt geen tijd te willen verspillen. Ze denderen door de setlist heen en laten publieksparticipatie grotendeels achterwege. Fans voorin de zaal (die overigens enorm broeierig is) krijgen geen adempauze, waardoor de energie halverwege de show een beetje wegglipt. Maar mede dankzij het goede livespel en de prima akoestiek in de Jupiler Stage houdt het optreden zelf wel stand.

Vol gas

Met ‘Meant to Be’ wordt ook door het publiek de draad weer opgepakt. We zitten dan op krap een uur spelen en het einde van de show nadert. Marmozets heeft al die tijd het gaspedaal geen enkele keer losgelaten, tot aan ‘Run With the Rhythm’. Het is een nummer dat veel betekent voor de band, legt Becca uit. Maar helaas: door de eigenaardige tempowisselingen en de vrij dromerige zang is dit liedje vanavond een vreemde eend in de bijt. Gelukkig herpakt de band zich met afsluiter ‘Major System Error’, een nieuwe klassieker in het repertoire van Marmozets en duidelijk al heel populair onder fans: met dit nummer wordt het hardst meegezongen.

Marmozets koos op hun nieuwste plaat misschien voor een iets gladder post-hardcoregeluid, maar dat neemt niet weg dat de tracks live alsnog als een bom inslaan. Het rauwe randje en de tomeloze energie van dit Britse gezelschap zorgt ervoor dat ze in 013 een overtuigende show afleveren.