De Engelse folkpunker Frank Turner bracht dit jaar een nieuw album uit, Be More Kind. Ter promotie hiervan speelt hij samen met zijn Sleeping Souls twee headlineshows in Nederland. Op zaterdag 20 oktober was Tilburg als eerste aan de beurt: in een goedgevulde 013 trad het gezelschap op met supports Xylaroo en PUP.

Xylaroo

Het eerste voorprogramma van de avond wordt verzorgd door de Britse band Xylaroo. Het trio brengt een weinig afwisselende show vol zweverige indiepop. Werkelijk alles lijkt op elkaar, en dan wordt er ook nog eens behoorlijk vals gezongen. Zelfs een cover van de Red Hot Chili Peppers hit ‘Under the Bridge’ doet de zaal praktisch in slaap vallen.

PUP

PUP brengt weer leven in de brouwerij. De punkers uit Canada waren eerder dit jaar al met The Menzingers in Nederland te zien. De rechttoe, rechtaan skatepunk slaat goed aan bij het publiek, dat al direct de eerste moshpit van de avond opstart en de eerste crowdsurfers de lucht in gooit. De mannen weten de aandacht vast te houden door op een hoog tempo door te blijven spelen. Dankzij PUP is 013 klaargestoomd voor de headliner van vanavond.

Frank Turner & The Sleeping Souls

Frank Turner speelt voor het eerst in Tilburg. Dat is vrij bijzonder, want de Engelse punktroubadour tourt zich al jaren een slag in de rondte met zijn band The Sleeping Souls. Dit is show nummer 2254 en de eerste in Nederland met het nieuwe album Be More Kind op zak.

Turner begint gelijk sterk: met name ‘1933’, ‘Get Better’ en ‘Recovery’ behoren tot zijn beste liedjes. De band gooit er direct een hoop energie in en dat heeft een heel positief effect op de zaal. Er gelden twee regels vanavond: wees geen klootzak, en zing alles mee wat je kent. Gelukkig ontleent de folky punkrock van Turner zich daar heel goed voor.

Be More Kind

Binnen de kortste keren staat er al een flink bezwete band naar adem te happen op het podium, maar de nieuwere liedjes zorgen dan weer voor de nodige ontspanning. Op Be More Kind schakelt Turner voor zijn doen namelijk een behoorlijk tandje terug: zowel de titeltrack als bijvoorbeeld ‘Little Changes’ en ‘Don’t Worry’ zijn hier goede voorbeelden van. Voor ‘Brave Face’ moet het publiek de koorstukjes zingen, want een gospelkoor meenemen op tournee is volgens de goedgemutste Turner “fucking expensive”.

Ook Positive Songs for Negative People krijgt veel aandacht in de setlist. Het is een plaat die Turner een paar jaar geleden ineens wat commercieel succes bracht in Nederland. Het leverde hem onder andere een optreden op het hoofdpodium van Pinkpop op. De albumtitel beschrijft eigenlijk het grootste deel van Turners oeuvre: hoewel hij gevoelige onderwerpen als mentale gezondheid en politieke kwesties bespreekt, weet hij overal een positieve draai aan te geven. Hij roept op tot verbroedering, zelfs al ben je het niet met elkaar eens. Concerten van Turner zijn daarom altijd een grote viering van het leven. Er wordt gezongen en gedanst, gelachen en gedronken. Dat Turner verder niet een heel begaafde zanger is maakt dan ook eigenlijk niemand wat uit.

Feest

Na een krap uurtje spelen verlaten The Sleeping Souls het podium. Turner speelt een paar tracks solo op zijn akoestische gitaar. Hierin zie je meer van Frank Turner de muzikant en minder van Frank Turner de showman. De zanger heeft ineens haast en raast door dit akoestische blok heen. Misschien maar beter ook, want al tijdens ‘Tell Tale Signs’ dreigt hij de aandacht van de zaal een beetje te verliezen. De fans komen uiteindelijk vooral om een feestje te bouwen.

Met achterin de setlist nog ander andere ‘Out of Breath’, dansnummer pur sang ‘Four Simple Words’ en als laatste ‘Polaroid Picture’ (waarvoor ook Xylaroo en PUP worden opgeroepen), valt er gelukkig nog genoeg te feesten. En altijd blijft duidelijk hoe erg Turner zijn hart op zijn tong draagt. Hij is goudeerlijk, heeft iets aandoenlijks maar kan ook genadeloos hard spelen. Hij geeft zichzelf vanavond helemaal: zo duikt hij meerdere keren het publiek in en danst hij zelfs met een van zijn fans. Zoals hij zelf meermaals aangeeft: “this is a punk show”. En een verdomd goeie ook.