De klok is weer verzet, de dagen worden korter en november is aangebroken. Op veel vlakken geen goede vooruitzichten, maar voor de festivalliefhebber start een van de leukste periodes van het jaar; langzamerhand druppelen de eerste geruchten en bevestigingen voor de zomer binnen. Natuurlijk houdt ook CounterCulture je op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent de festivals. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van de geruchten bespreken we in Grapevine wekelijks de belangrijkste geruchten en bevestigingen. Nu de Duitse storm na vorige week weer iets is gaan liggen, blijft veel nieuws van de echte rockfestivals over, en tevens wat vooruitzichten voor komende week.

HEADLINERS

Dé naam die de eerste weken van dit seizoen door de grapevine klinkt is Foo Fighters. Hoewel het aantal bevestigingen tot nu toe beperkt is, lijkt het er steeds meer op dat de Amerikaanse supersterren op een schrikbarend groot aantal festivalweides te zien gaan zijn. Het meest concreet zijn de geruchten voor Rock Werchter. Onze collega’s van Festileaks wisten vrijdag uit betrouwbare bron te melden dat de Amerikanen op het grootste festival van de Benelux staan. Dit werd door een aantal niet aan die website gelieerde journalisten op twitter bevestigd. De officiële klap lijkt dan ook niet lang uit te kunnen blijven.

Voor andere headliners baarden vooral het trio Der Ring / Rockavaria / Rock in Vienna vorige week opzien. Met Muse, Metallica en Kiss hadden zij drie topheadliners in huis. Gelijk rees de vraag natuurlijk wat die bands de rest van de zomer zouden doen. Over Metallica kunnen we inmiddels kort zijn: die touren niet. Zij staan deze zomer exclusief op het genoemde trio festivals.

Bij de andere twee bands is het een heel ander verhaal. Deze week werd bekend dat Muse in de nadagen van de voorzomer op het Iberisch schiereiland te bewonderen is. De band werd door het Portugese NOS Alive en het Spaanse BBK Bilbao als headliner gepresenteerd. Dat houdt in dat de band geruime tijd door Europa tourt komend jaar en maakt de kans op een passage van Muse op onze festivals natuurlijk ook alleen maar groter. Kiss deed  deze week een poging tot blunder van de eeuw en lekte hoogstpersoonlijk hun eigen plekje op Download. Ook zij spelen dus meerdere shows in Europa komende zomer.

Waar zij in de Benelux precies in de puzzel zullen vallen is echter nog onbekend. Dachten wij in Kiss nog een mogelijke headliner voor Fortarock te hebben ontdekt, daar werd voor dat festival deze week volledig onverwacht Slipknot bevestigd als headliner van het enorme festival in de Nijmeegse Goffertweide. De show van de band in de HMH is inmiddels uitverkocht, maar of de band het Goffertpark vol krijgt wagen wij te betwijfelen.

Belgisch grootste metalfestival, Graspop, komt ook binnenkort met de eerste namen. Het Belgische Nieuwsblad kwam dit weekend met het bericht dat bij de eerste namen van dat festival in ieder geval als headliner The Scorpions zal zitten.

Is er dan tot slot nog wat te melden voor de middelgrote festivals in Nederland? Voor Down the Rabbit Hole en Best Kept Secret is het met name wachten op bevestigingen uit de poule subheadliners of op de bekendmaking van headliners van kleine festivals. Deze laten vaak iets langer op zich wachten, omdat de vollere tourschema’s en minder volle buidels van dat soort bands vaak net wat meer maatwerk vragen in de timing van een festivaltour. Toch kunnen we één naam opschrijven. The Strokes gaan dit jaar een dag op Primavera in Spanje afsluiten, en lijkt dé ideale naam voor de middelgrote Nederlandse festivals. Of zou de band tegenwoordig zelfs groot genoeg zijn om de ereklasse te kunnen headlinen?

BEVESTIGINGEN

Deze week waren er maar weinig concrete namen te noemen. We hadden het eerder dit verslag al even over Fortarock. Naast Slipknot zullen daar ook Epica, Godsmack, Converge, Exodus, Red Fang en Dying Fetuste bewonderen zijn. In diezelfde hoek zijn ook de namen van het Zwitserse hardrockfestival Greenfield interessant. Zij presenteerden deze week liefst vijftien namen. Slipknot, Möterhead,  In Flames, Lamb of God, Godsmack, Asking Alexandria, Millencolin, Danko Jones, Powerwolf, Backyard Babies, Lagwagon, Darkest Hour, Truckfighters, Skinny Lister, East Cameron Folkcore, Mantar en Northlane.

Door Kiss werd naast het lek van hun eigen naam tevens nog een lijst andere namen per ongeluk bekendgemaakt. Volgens de organisatie van het festival ging het hier echter om een onzinlijstje. Het lijkt dus om een misverstand te gaan. Toch komen enkele van de namen op die poster veel terug op andere geruchtenlijsten. Met name Faith No More, Judas Priest, Muse en Slipknot worden veel in verband gebracht met het grote Engelse hardrockfestival.

We komen tot slot nog even terug bij de Foo Fighters. Als gebruikelijk neemt die band ook dit jaar een aantal bands mee op tour voor hun stadionshows. Bij de bevestigde Engelse shows gaat dit zeker niet om de minste bands; Iggy Pop en Royal Blood reizen in de schaduw van Grohl en Consorten mee door Engeland. Het is zeker niet ondenkbaar dat die bands ook een Europese oversteek maken, en zo voor de festivals een zogenaamde package deal vormen met de Foo’s. Hierover later in het seizoen vast meer.

Deze week dus weinig nieuwe namen uit de Grapevine, maar volgende week zou daar verandering in kunnen komen. Met alle berichten rondom de Foo Fighters is een eerste rij namen van Rock Werchter zeker niet ondenkbaar, maar met de vroege calls uit de metalhoek móét Graspop binnenkort ook ergens mee komen en wij vernamen via de Grapevine ook dat Pinkpop van plan is snel een naam te presenteren om de concurrentie met de vroege monsterlineups uit Duitsland aan te kunnen. Dat zou zelfs wel eens morgen kunnen gaan gebeuren. Daarvan houden we u natuurlijk op de hoogte, en verder melden wij ons volgende week weer voor een nieuwe Grapevine!