Wekenlang gaat het op de Counter Culture redactie maar over één ding: de jaarlijst. Hoe dichterbij december kwam, hoe meer er nog even onderling lastminute releases geplugd werden en toptiens op orde gemaakt werden op jaarlijst.nl. Inmiddels heeft iedere recensent zijn tien favoriete albums ingeleverd, zijn de stemmen geteld en kunnen we dan eindelijk onze eindlijsten aan jullie presenteren, verdeeld over drie mooie decemberweken. Vandaag mag Ben zijn tien favorieten in de spotlight zetten, waaronder zich onder meer Mastodon, Jack White en Truckfighters bevinden.

3. Jack White – Lazaretto

De LP werd op internet helemaal gehypet met allerlei leuke foefjes. Maar uiteindelijk gaat het om de muziek. Dit album had even de tijd nodig bij mij, maar toen het zover was, (toen het zogenaamde kwartje viel…) man-man-man, Jack White weet een prachtige verzameling aan stijlen samen te smelten tot een creatief muzikaal sfeerbeeld. Na Blunderbuss weer een ruwe diamant van Jack White.

2. Devin Townsend Project – Z2

Van een andere planet is Devin Townsend ook al een tijdje. Deze mad professor of metal ‘nailed it again’. Een kunstenaar die iedere keer boeiende albums aflevert. Ook Z2 is weer een zeer geslaagd experiment van Devin Townsend. De eerste cd ‘Sky Blue’ is een typisch DTP album die in de lijn van Epicloud ligt, de tweede cd ‘Dark Matters’ is gewoon episch!

1. Mastodon – Once More ‘Round The Sun

Prachtig album van de vier metal mastodonten. Hoewel sommige fans willen vasthouden aan het zogenaamde oudere geluid van de band, weet Mastodon toch een complex en progressief album te produceren die op hun manier toch toegankelijk is voor een breed publiek. Voor mij een duidelijke groei van de band, catchy hooks en hier en daar prachtige soundscapes maken dit album meer dan genieten. Mastodon is duidelijk van een andere planeet. Laten we blij dat ze hier een tijdje willen verblijven.

De Jaarlijst Top Tien van Ben

  1. Mastodon – Once More ‘Round The Sun
  2. Devin Townsend Project – Z2
  3. Jack White – Lazaretto
  4. Blues Pills – Blues Pills
  5. Truckfighters – Universe
  6. Birth of Joy – Prisoner
  7. Ghost Brigade – IV-One With The Storm
  8. Navarone – Vim and Vigor
  9. The Sore Losers – Roslyn
  10. Vanden Plas – Chronicles of the Immortals – Netherworld

De lijst van morgen

Morgen vind je rond lunchtijd de jaarlijst van Jeroen op counterculture.nl. Met in die jaarlijst onder meer Mastodon, Jack White en Truckfighters.

Jouw jaarlijst doorgeven

Geef jouw favoriete albums van 2014 door via www.jaarlijst.nl en bekijk hoe goed jouw favorieten scoren in de Community Jaarlijst die vanaf 29 december zal verschijnen bij Counter Culture.