Het jaar zit er weer bijna op en dus is het tijd om de balans op te maken. Over iets meer dan een week maken wij onze jaarlijst bekend, maar vóór dat moment krijgen verschillende redacteuren de kans om hún hoogtepunten van 2015 met jullie te delen. De komende week stelt iedere dag één reviewer een aantal platen aan je voor die je móét luisteren vóór 2015 voorbij is. Zelf een jaarlijst maken? Maak een account aan op www.jaarlijst.nl en laat ons weten wat jij de beste platen van het afgelopen jaar vond!

Vandaag de beurt aan Jos om zijn top 10 bekend te maken. In deze lijst is een hoop variatie te vinden. Metal, prog, rock, pop, alles komt dit jaar zo een beetje langs. Ondanks dat ik dit jaar niet heel veel tijd heb gehad (en wellicht gemaakt) om nieuwe muziek te vinden zaten er toch een aantal pareltjes tussen. Het goede voornemen voor volgend jaar mag in ieder geval duidelijk zijn: Meer muziek!

 

10. Cavern – Outsider
Drie man, een bak herrie, en geen zanger die het geheel verstoord. Deze drie heren weten een heel album lang te boeien op geheel eigen wijze en dat zonder ook maar het gevoel te krijgen dat er een zanger mist.

 

9. Tremonti – Cauterize
Harder, louder and faster moeten de gedachten zijn geweest voor het tweede album van Mark Tremonti. De gitarist van Alter Bridge weet ook met Cauterize weer te boeien. Het is nog steeds discutabel of deze cd beter is dan de vorige, maar des al niette min een prima plaat die je dit jaar niet mag missen.

 

8. TesseracT – Polaris
Het eerste wat opvalt zodra je dit aan zet is het geram op de bas. De bassist is zo opvallend in de muziek, dat KoRn er nog een puntje aan kan zuigen.

 

7. Danko Jones – Do You Wanna Rock
Rocken willen wij zeker! Na Below the Belt heeft Danko een tijdje minder interessante muziek uitgebracht, maar met Do You Wanna Rock laat hij zien dat de band het nog steeds in zich heeft. Mocht je van het oude werk van Danko houden maar toch afgehaakt zijn zou ik deze cd toch eens een luisterbeurt geven.

 

6. Lamb of God – VII Sturm und Drang
Dat deze band de afgelopen jaren een zware tik hebben gekregen mag voor zichzelf spreken. We kunnen alle drama nogmaals opsommen maar laten we naar het resultaat kijken. Lamb of God weet een steengoed album neer te zetten die als donker en knetterhard omschreven kan worden.

 

5. We Are Harlot – We Are Harlot
We Are Harlot timmert hard aan de weg. Diverse prijzen voor beste nieuwkomer in Engeland zijn al binnengesleept en ook de grote buitenlandse festivals wisten afgelopen jaar deze band te boeken. Danny Worsnop (voormalig Asking Alexandria zanger) slaat met deze nieuwe band een totaal andere richting in. Geen grunts, geen metal maar gewoon een flinke pot rock & roll die zo lekker klinkt dat je de cd vrij snel nog een keer aanzet.

 

4. Editors – In Dream
Wellicht is dit wel de plaat met de meest gevarieerde reviews dit jaar. Waar de ene website de plaat met de grond gelijk maakt schrijft de ander er een super review over. In Dream is een plaat die je een eerlijke kans moet geven en dan ook meer dan 1 keer moet luisteren. Anders is de plaat zeker, maar hij geeft nog steeds het Editors gevoel als voorheen.

 

3. Twenty One Pilots – Blurryface
Onder welke genre deze band ondergebracht moet worden is voor menig man nog steeds een raadsel. Twenty One Pilots is een band met een eigen geluid dat moeilijk is te vergelijken met een andere band of genre. Hip-hop, Rap, Pop, alles komt langs. Blurryface is een prima opvolger van Vessel en slaat zeer goed aan, ook bij het grote publiek. Op Lowlands een overvolle tent, een in mum van tijd uitverkocht Tivolivredenburg, Paradiso en 013: De band weet met deze cd zijn doorbraak te maken zonder af te doen aan hun eigen stijl.

 

2. Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase.
Hand. Cannot. Erase. is het beste solo werk van Steven Wilson tot nu toe. De plaat verteld het verhaal van een vrouw die 3 jaar lang dood in haar appartement ligt voordat zij daadwerkelijk gevonden wordt (gebaseerd op de documentaire Dreams of a Life). Een verhaal wat van begin tot eind blijft boeien en muzikaal geniaal goed wordt overgebracht. Elk element van de vorige albums is terug te horen en heeft zeer veel kippenvel momenten. Ga wel zitten voor dit verhaal. Het is niet een plaat die je op de achtergrond aanzet, simpelweg omdat dit het geheel geen eer aan doet.

 

1. Eidola – Degeneraterra
Eidola: een band waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Tijd om daar verandering in te brengen! Eidola laat een nieuw geluid horen die je kan plaatsen in de prog/metal hoek, maar eigenlijk is het veel meer. Elke keer hoor je weer iets nieuws, en kan je vol bewondering blijven luisteren. Eidola laat door een eigen sound te creëren en zo een hoog niveau neer te zetten wellicht het meest interessante album van de afgelopen jaren horen.