Het jaar zit er weer bijna op en dus is het tijd om de balans op te maken. Over iets meer dan een week maken wij onze jaarlijst bekend, maar vóór dat moment krijgen verschillende redacteuren de kans om hún hoogtepunten van 2015 met jullie te delen. De komende week stelt iedere dag één reviewer een aantal platen aan je voor die je móét luisteren vóór 2015 voorbij is. Zelf een jaarlijst maken? Maak een account aan op www.jaarlijst.nl en laat ons weten wat jij de beste platen van het afgelopen jaar vond!

Vandaag de beurt aan Axel om zijn top 10 bekend te maken. Er stond dit jaar zoveel sludge en fuzz op het menu dat zowel binnen als buiten dat genre veel bands de top noteringen net mislopen. Onder andere The Gentle Storm, Moonspell, Tremonti, Clutch, Spidergawd en Kayleth moeten het doen met een eervolle vermelding. Welke pareltjes de top 10 wel gehaald hebben? Hier komen ze:

10. Tank86 – Obey

Obey walst in een kleine drie kwartier als een Tank over je heen. Zonder vocals weet dit kwartet de aandacht voortdurend vast te houden. Alles valt perfect op zijn plaats, waardoor het ontbreken van zang geen moment een gemis is.

9. Windhand – Grief’s Infernal Flower

Een heerlijke combinatie van zware lome stonerriffs en psychedelische rock staan centraal bij Windhand. Dankzij producer Jack Endino klinkt de plaat steviger en meer gedegen dan de voorgangers. De heerlijk grungy zang van Dorthia Cotrell maakt het geheel af, al zou wat meer variatie, bijvoorbeeld á la ‘Sparrow’, niet misstaan.

8. ZooN – DeeP

Wat een verrassende eerste release van ZooN. De ex-leden van The Devil’s Blood, Astrosoniq en The Gathering gooien het op dit album over een compleet andere boeg met prachtige Folk Noir. Bij een eerste luisterbeurt verrast de plaat al enorm en daarna groeit hij alleen maar door.

7. Indian Handcrafts – Creeps

Met Creeps weet de band de luisteraar vanaf begin tot eind vast te houden met een combinatie van pakkende stoner riffs gecombineerd met klassieke metal en trash. Door de heerlijke snelheid en groovende geluid vliegen 43 minuten om, waarna je verlangt naar meer.

6. Baroness – Purple

Net als ZooN gooit ook Baroness aan het eind van het jaar menig jaarlijstje door elkaar. Gekneusd, zoals Purple doet vermoeden zijn de heren na hun busongeluk al lang niet meer. Het is een ijzersterk album dat aanvoelt als een mix van voorgaande releases, maar dan wellicht nog gelaagder dan ooit.

5. Eidola – Degeneraterra

Probeer Eidola maar eens in een hokje te plaatsen. Progressieve post-hardcore zou de lading moeten dekken, maar dat is slechts ten dele correct. De nummers zijn zo gevarieerd dat je een uur lang telkens opnieuw verrast wordt.

4. Deepshow – The Spleen King

Ook onze zuiderburen ontbreken niet in deze top 10. The Spleen King staat bomvol met pakkende stoner. ‘When heavy meets groovy’ is hoe de band zichzelf omschrijft. Een knaller van een plaat die inderdaad van begin tot eind ontzettend ‘hoovy’ is.

3. Year of the Goat – The Unspeakable

In deze atmosferische occulte rock laat het zich gemakkelijk onderdompelen. The Unspeakable is duister en somber met mooie uitstapjes naar gothic en metalrock. Het is met recht het jaar van Year of the Goat.

2. Leprous – Congregation

Vanaf de eerste klanken van ‘The Price’ is duidelijk dat dit progrock van de hoogste plank is. De plaat frequenteerde de afgelopen dagen al in andere lijstjes. Aan die lofzang heb ik weinig anders toe te voegen, behalve… Luisteren!

1. Faith No More – Sol Invictus

Na 18 jaar afwezigheid klinkt Sol Invictus uiterst gebalanceerd en melodieus. De scherpe randjes zijn net als op Album of the Year veel minder aanwezig, maar wél daar waar ze enorm krachtig zijn. Juist die tracks met een scherp randje, zoals Separation Anxiety, blijven aanstekelijk. Maar ook meer mainstream songs als ‘Motherfucker’ en ‘Sunny Side Up’ passen perfect in het geheel. Thanks for the big comeback.