Het jaar zit er weer bijna op en dus is het tijd om de balans op te maken. Over een week maken wij onze jaarlijst bekend, maar vóór dat moment krijgen verschillende redacteuren de kans om hún hoogtepunten van 2015 met jullie te delen. De komende week stelt iedere dag één reviewer een aantal platen aan je voor die je móét luisteren vóór 2015 voorbij is. Zelf een jaarlijst maken? Maak een account aan op www.jaarlijst.nl en laat ons weten wat jij de beste platen van het afgelopen jaar vond!

Het was een heftig jaar, niet alleen vanwege gebeurtenissen in de wereld of de premiere van de nieuwe Star Wars film maar zeker ook qua releases die er uitkwamen. Het was ook even een jaar dat ik door verschillende omstandigheden niet zo vaak iets kon bijdragen aan Counterculture, dit ga ik in 2016 veranderen. Mijn top 10 is harder dan vorig jaar, maar ook in zijn hardheid is de lijst toch best afwisselend. Progressief van Enslaved tot fokking hard van Goat Semen en een beetje rustiger van All The Witches.

Here we go:

1. Enslaved – In Times
De Noorse Metal mannen van Enslaved leveren met In Times misschien wel hun beste album ooit af. Een plaat vol Progressive/Black/Viking-Metal verpakt in prachtige, bijna iconische, nummers. Vooral “Thousand Years of Rain” (met een speciaal plekje voor landgenoten Waldruna) is een genot voor de oren.
2. Ghost – Meliora
Het heeft een tijdje geduurd voordat ik de muziek van deze Zweedse band komt appreciëren. Inmiddels staan ze hoog in mijn playlist, zeker met dit derde album. Ondanks dat deze plaat iets toegankelijker, misschien commerciëler, is dan zijn voorgangers is het toch een waanzinnig album wat zeker een tweede plaats in mijn jaarlijst verdient.
3. Crypt Sermon – Out of the Garden
Candlemass en Trouble herleven op deze debuut plaat van Crypt Sermon. Doom met een hoofletter D.
   4. Skraeckoedlan – Sagor
  5. Thy Catafalque – Sgùrr
  6. With The Dead – With the Dead
  7. Your Highness – City in Ruins
  8. Al-Namrood – Diaji Al Joor
  9. Goat Semen – Ego Sum Sathanas
10. All The Witches – Dying Surfer meets his maker