Het jaar zit er weer bijna op en dus is het tijd om de balans op te maken. Over een week maken wij onze jaarlijst bekend, maar vóór dat moment krijgen verschillende redacteuren de kans om hún hoogtepunten van 2015 met jullie te delen. De komende week stelt iedere dag één reviewer een aantal platen aan je voor die je móét luisteren vóór 2015 voorbij is. Zelf een jaarlijst maken? Maak een account aan op www.jaarlijst.nl en laat ons weten wat jij de beste platen van het afgelopen jaar vond!

Vandaag mag Reno zijn tien favorieten in de spotlight zetten: mijn lijst wordt gedomineerd door occulte rock, prog en diverse metalgenres; van doom naar black. Het was sowieso een druk jaar waarbij er te weinig tijd was om een aantal albums (goed) te luisteren (TesseracT, Steak Number Eight, Riverside, Clutch, Antimatter, Graveyard en The Vintage Caravan). Maar ook een hele reeks aan goede toffe albums die net buiten de top 10 zijn gevallen (Faith No More, Spidergawd, Tank86, Deepshow, Fresku, Zamora, Moonspell, The Gentle Storm, High on Fire en Turnstile).

Uiteindelijk krijgt de top 10 na veel passen, schuiven en meten toch zijn definitieve vorm. De eerste 5 stonden razend snel op zijn plek. Voor de plaatsen 6 t/m 10 is veel geschoven, zijn albums erin gekomen en weer afgevallen. Here we go:

  1. Year of the Goat – The Unspeakable
  2. Eidola – Degeneraterra
  3. Leprous – The Congregation
  4. Ghost – Meliora
  5. Baroness – Purple
  6. ZooN – DeeP
  7. Editors – In Dream
  8. Intronaut – The Direction of Last Things
  9. Enslaved – In Times
  10. Ahab – The Boats of the Glen Carig

De top drie uitgelicht:

1. De winnaar van dit jaar mag je in het straatje van Ghost en The Devils Blood zoeken. Alleen is Year of the Goat (nog) niet zo bekend. Hopelijk verandert dat snel aangezien deze Zweden met The Unspeakable een erg puik album vol bijzondere occulte rock hebben uitgebracht.

 

2. Weer een bandnaam waar niet direct een belletje zal gaan rinkelen bij het horen ervan: Eidola. De progrock en metal op Degeneraterra is echter voor de liefhebbers in het genre van dermate hoog niveau, dat ook dit album veel meer aandacht verdient.

 

3. De nummer drie ligt in het verlengde van de nummer 2. Leprous is echter inmiddels wel wat bekender, maar ieder album wat deze Noren uitbrengen is wederom een pareltje. Zo ook The Congregation. Niet voor niets dat Leprous niet voor het eerst in mijn jaarlijst hoge ogen gooit. Zien we deze plaat ook terug in de totaallijst volgende week aangezien collega’s Jeroen, Ben en Haiko ‘m ook al eerder noemde?