In 2017 brachten relatief weinig grote namen een album uit en als dat dan wel gebeurde, viel het album soms ook nog tegen, zoals in geval van QOTSA. Desondanks of wellicht juist daarom was er een hele hoop te ontdekken in 2017. De top 10 veranderde in de laatste weken, zeker in onderste regionen elke dag. Uiteindelijk rolt er een gevarieerde top 10 uit waarin stoner en prog rock prominent vertegenwoordigd zijn.

10. Code Orange – Forever

Elf loodzware metalcore songs blazen je in 34 minuten omver.

9. Paradise Lost – Medusa

Deze oudgedienden leveren ook anno 2017 nog steeds een dijk van een album af.

8. Pillorian – Obsidian Arc

Lang geleden dat een naar black metal neigend album mijn top 10 haalt. Luisteren dus!

7. Chelsea Wolfe – Hiss Spun

Wat een fantastisch beklemmend album.

6. Leprous – Malina

Toegankelijker dan ijzersterke voorganger The Congregation, en daardoor in eerste instantie wat tegenvallend. Na elke draaibeurt, vooral op de platenspeler, viel de gelaagde magie, weliswaar vertraagd, alsnog helemaal op zijn plek.

5. Elder – Reflections of a Floating World

Vanaf de eerste klanken van Sanctuary brengt Elder je in een psychedelische trance waar je pas bij de laatste noot uit ontwaakt. Bij elke luisterbeurt valt er nog steeds wat nieuws te ontdekken in de tracks die allen zo rond de tien minuten duren. De band kiest overduidelijk voor zeer afwisselende composities en leunt in tegenstelling tot veel genre genoten niet uitsluitend op lome riffs. Duidelijk de variatie die het genre wat mij betreft nodig heeft.

4. Demonic Death Judge – Seaweed

Dat er steeds meer goede sludge en stoner uit  Scandinavië komt, bewijst het Finse Demonic Death Judge. In tegenstelling tot Elder domineert hier wel de zware fuzzy riff. Gecombineerd met de scheeuwerige zang pakt dat op Seaweed perfect uit. Vooral de eerste nummers Taxbear, Heavy Chase en Seaweed blijven hangen als vette stoner tracks.
 

3. Dool – Here Now, There Then

Wat een heerlijke duistere kant van het spectrum zoekt Ryane van der Dorst met haar nieuwe band Dool op. De opener Vantablack is een dijk van een nummer en een prachtige introductie van wat verder nog volgt. Een prachtige mix van occult, psychedelica, strakke solo’s en opzwependheid. Naast de opener zijn vooral ook In Her Darkest Hour, Oweynagat en het gewaagde The Alpha aanraders. Live klinkt Dool ook nog eens als een huis, pak dus je kans om deze Nederlandse class act een keer live te aanschouwen.

2. Voyager – Ghost Mile

Deze sympathieke Australiërs genieten in Nederland een kleine schare enthousiaste fans, maar zijn grotendeels toch nog onbekend in ons land. En dat is zonde. Op Ghost Mile bewijst Voyager wederom een sterk collectief te zijn dat met veel plezier samenwerkt. Vooral de aparte zang van Daniel Estrin zorgt voor een speciale touch. Ook al zijn niet alle nummers helemaal raak, de uitschieters Ascension, Misery is Only Company en Disconnected bezorgen mij telkens kippenvel en zorgen er daarom voor dat dit album hoog in mijn top 10 eindigt.

1. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day

Over kippenvel gesproken. Wat is In the Passing Light of Day een fantastisch mooi album. Keer op keer voel je de emotie in de teksten en composities. De variatie tussen zwaar en beladen en klein en kwetsbaar is werkelijk prachtig. Vooral On a Tuesday en Full Throttle Tribe blinken daar in uit. Al doe ik de overige nummers er onrecht mee aan om er een aantal uit te lichten. Als je dan ook nog eens met het kwartier lange The Passing Light of Day als episch slotstuk eindigt, de enige verdiende nummer 1 wat mij betreft.

De Jaarlijst 2017 van Axel

Met de rode links klik je direct door naar het album op Spotify.

1. Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
2. Voyager – Ghost Mile
4. Demonic Death Judge – Seaweed
6. Leprous – Malina
7. Chelsea Wolfe – Hiss Spun
8. Pillorian – Obsidian Arc
9. Paradise Lost – Medusa
10. Code Orange – Forever