Waar 2016 nog enkele flinke knallers voortbracht die ook in het geheugen blijven hangen zo viel 2017 een beetje tegen. Oké, een nieuwe Enslaved is altijd graag meegenomen en stelt ook zelden teleur maar voor de rest was het toch zwoegen om de lijst rond en vooral in een goede volgorde te krijgen. Aanschouw, lees, luister en huiver.

We beginnen dan maar eens met aftellen….

10. The Omniuous Circle – Appalling Ascension

Snoeiharde Black-Metal van Portugal, soms lomp en zwaar, meestal snel en hard.

09. Wormwood – Ghostlands – Wounds for a bleeding earth

Atmosferische Black Metal uit Portugal, een steengoed debuutalbum.

08. Katla – Módurastin

De ex-drummer van Solstafir slaat terug met dit overtuigende album, mocht je zijn voormalige werkgevers te soft vinden tegenwoordig.

07.  Wode – Servants of the Countercosmos

Het Verenigd Koninkrijk laat een van hun weinige Black Metal bands wederom los op de wereld.

06. Pillorian – Obsidian Arc

Debuut van de voormalige gitarist van Agalloch, zeer afwisselend prachtig album.

05. King Woman – Created in the image of suffering

Loodzwaar met prachtig artwork, doom is nog niet uitgestorven.

04. Amen Ra – Mass VI

De Sludge koningen van de Benelux keren terug met weer een overtuigende plaat.

En dan nu de finale, de top 3. De keuze voor de derde en tweede plaats was moeilijk, de nummer één stond eigenlijk bij zijn release al vast….hier gaan we dan.

03. Wolves In The Throne Room – Twice Woven

Na een enigszins teleurstellend vorig album komen de gebroeders Weaver in 2017 keihard terug met dit nieuwe album. Misschien niet hun beste to date maar zeker zwaar inorde. Vooral het openingsnummer met op gast vocals Anna Von Hauswolff blijft in je achterhoofd hangen.

02. The Ruins Of Beverast – Exuvia

Dat ik een heimelijke fetisj heb voor het gros wat het Akense label Ván Records produceert is allang geen staatsgeheim meer. Jaarlijks komen er wel één of meerdere platen van hun label voor in mijn lijst met vorig jaar Urfaust op nummer 1. Deze keer dus het eveneens uit de Keizerstad afkomstige The Ruins Of Beverast die me vorig jaar al met hun Takitum Tootem! EP wisten te verrassen. Ook dit Exuvia is een enorm vette plaat die je in een soort rituele trance brengt, kippenvel muziek voor een donkere avond met een glas rode wijn.

01 Enslaved – E

Ook een bijna jaarlijks terugkerende band is Enslaved, vorig jaar nog met Ivar Bjornsson’s project Skuggsjá en het jaar ervoor met hun vorige album In Times. Ik volg deze trotse Noorse mannen al sinds hun debuut demo in de vroege jaren 90 en ze stellen mij, persoonlijk, zelden teleur. Ook deze keer weten ze weer ten gehore te brengen dat ze op een constante tocht in een nieuwe richting bezig zijn. De bonustrack op de CD versie geeft dit prachtig weer, een cover van What else is there? van Röyksopp.

Dat is hem dan weer, de lijst voor 2017, alvast een mooie jaarwisseling gewenst en tot 2018!