Over een paar weekjes is het eindelijk zo ver. Dan mogen de spijkerjasjes na twee jaar weer uit de kast, de haren los en dalen we met de pink en wijsvinger omhoog af naar Dessel. Daar op de Stenehei vindt voor de 25e keer Graspop Metal Meeting plaats. Een ware XL editie, met vier dagen lang de beste zware metalen!

Deze 25e editie heeft even op zich laten wachten. The big C mogen we hiervoor als schuldige aanwijzen. Maar gelukkig even geen Coronagolven meer. De enige golven die we over een paar weken zullen horen en voelen, zijn de geluidsgolven van bas, gitaar, drums en zang.

Evenals voorgaande jaren besteden wij ook dit jaar weer de nodige aandacht aan Graspop Metal Meeting. Met meer dan 100 bands op de affiche, die verdeeld zijn over vijf podia, kunnen wij ons voorstellen dat jullie wel eens voor wat lastige keuzes kunnen komen te staan. Derhalve proberen wij ook dit jaar jullie weer een handje te helpen met enkele wellicht zware keuzes. Daarnaast tippen we voor iedere festival dag een heuse must-see.

Volbeat vs. Mercyful Fate

Volbeat (donderdag 23.15u-0.45u, North Stage)

Voor: Het bouwen van een feestje kun je wel aan Michael Poulsen en consorten overlaten. Hun Herdy Dur Mur Flerpty Floopin’ metal luistert lekker weg en deze Deense machine loopt al jaren geolied. Op een slechte show is Volbeat nog nooit betrapt. Vandaar dat de band ook alweer voor de 7e keer langskomt op Graspop Metal Meeting. Dan doe je iets goed!

Tegen: We kunnen Volbeat inmiddels wel dromen. Ondanks dat we een aantal jaren geen shows meer hebben gehad als gevolg van dat vervelend virus, voelt een show van Volbeat als vertrouwd, alsof je ze gisteren nog hebt gezien. Daarbij is anderhalf uur Volbeat veel van hetzelfde.

Mercyful Fate (donderdag 23.10u-0.30u, Mercyful Fate)

Voor: King Diamond gaf de afgelopen edities solo al paar keer een heel puik optreden weg. Ditmaal komt hij langs met zijn oude strijdmakkers van Mercyful Fate (line-up uit 1999) en belooft hij alleen nummers te spelen van de eerste EP ‘Mercyful Fate’ en de daaropvolgende albums ‘Melissa’ en ‘Don’t Break the Oath’. Dat is natuurlijk smullen voor de liefhebber!

Tegen: Nee, het betreft uiteraard niet de originele line-up. Nee, King Diamond haalt de hoogste noten inmiddels niet meer.

Conclusie: Dit Deens onderonsje wordt voor ons beslist in het voordeel van Mercyful Fate. Wij gaan kijken waar al die black metal bands en bands als Ghost de mosterd vandaan hebben gehaald. Come to the Sabbath!!!

De tip voor de donderdag

Tijdens de grootmeesters van Iron Maiden staan een paar hele puike bands geprogrammeerd. Zo geven op de Jupiler Stage Slapshot en Suicidal Tendencies acte de presence. Twee legendarische bands uiteraard. Maar de bands die ik wil tippen staan in de Metal Dome, te weten Baroness en High on Fire. De eerste zal voor velen bekend zijn. Baroness (22.05u-23.05u, Metal Dome) gaven hier in 2017 en 2018 al twee zeer puike shows weg. High on Fire (20.20u-21.20u, Metal Dome) is misschien bij minder mensen bekend. De band staat voor de eerste keer op Graspop, maar is in de underground scene een gevierde bekende. Frontman Matt Pike, ook bekend van de legendarische stonerformatie Sleep, weet van de spreekwoordelijke wanten en zal de Metal Dome op zijn grondvesten laten schudden!

Paradise Lost vs. Jinjer

Paradise Lost (vrijdag 19.35u-20.25u, Marquee):

Voor: Paradise Lost steekt sinds een aantal jaar weer in uitstekende vorm. Na een paar mindere albums, zitten de heren in een hele fijne flow. ‘The Plague Within’, ‘Medusa’ en ‘Obsidian’ zijn uitstekende albums, die qua kwaliteit de oude klassiekers bijna weten te evenaren. Dit straalt ook live op de band af, al zullen het nooit vrolijke noten worden

Tegen: Paradise Lost wil zangmatig nog wel eens wat wisselvallig zijn, zeker wanneer Nick Holmes veelvuldig moet switchen van wat ruiger werk naar meer cleane vocalen.

Jinjer (vrijdag 19.20u-20.10u, Jupiler Stage):

Voor: Laten we dit vooropstellen. Respect dat ze überhaupt afreizen naar Dessel. In thuisland Oekraïne heerst immers oorlog. Jinjer staat bekend om haar shows en om zangeres Tatiana, die afwisselend fungeert als lieftallig prinsesje dan wel ontzagwekkende brulboei.

Tegen: Vrijwel geen, al moet je natuurlijk wel een liefhebber van het genre metalcore zijn en tegen een overdosis aan heavy breakdowns kunnen.

Conclusie: Gegarandeerd dat wij richting Jinjer trekken zodra onze tip voor de vrijdag de laatste noten heeft gespeeld.

De tip voor de vrijdag

Eigenlijk mag Zeal & Ardor (18.50u-19.40u, Metal Dome) geen tip meer heten na het verpletterende optreden van 4 jaar jaar geleden. De Zwitserse band gaf een visitekaartje af met DIK gedrukte hoofdletters. Met de nieuwe plaat onder de arm zal ook dit jaar de Metal Dome weer worden omgetoverd tot een duistere kathedraal waar Manuel Gagneux met zijn band hun duivelse kunsten zullen vertonen. Götterdämmerung!!! Overigens vergeet ook die andere verrassing van een aantal jaren geleden niet te bezoeken. Toen Axl Rose stond te blèren op het hoofdpodium, speelde Heilung de spreekwoordelijke pannen van het dak in de Metal Dome. Om elf uur ’s avonds zullen ze dit op dezelfde plek nog eens ‘dunnetjes’ over doen.

Devin Townsend vs. Myles Kennedy and Company

Devin Townsend (zaterdag 21.00u-22.00u, Marquee):

Voor: Iedereen die Devin Townsend wel eens live heeft gezien, weet dat Devin een begenadigd performer is. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Strakke band, fantastische songs en natuurlijk die wereldstrot van Devin zelve. En wie weet!? Misschien is Anneke in de buurt.

Tegen: Je moet uiteraard een beetje tegen de Devoneske flauwe humor kunnen. Niet lullen, maar spelen.

Myles Kennedy and Company (zondag 21.10u-22.10u, Metal Dome):

Voor: Myles, Kennedy? Uiteraard kennen we die. Van Slash en Alter Bridge natuurlijk. Wat weer minder mensen weten is dat Myles inmiddels twee uitstekende solo albums op zijn naam heeft staan. En hadden we het bij Devin Townsend zojuist over een wereldstrot? Nou, Kennedy kan er ook wat van.

Tegen: ‘Year of the Tiger’ en ‘The Idles of March’ zijn twee fantastische albums, maar echt metal wordt het nergens.

Conclusie: Deze keuze laten we afhangen van ons gemoed op de vroege zaterdagavond. Voor nu zetten we in op Miles solo, aangezien we Devin al verschillende keren hebben gezien.

De tip voor de zaterdag

Dit is een ‘vroege’ tip! Niet echt iets voor de uitslapers dus. Tribulation (13.15u-14.00u, Marquee) is een Zweedse heavy metalband met voorkeur voor doom, gloom en occult. Denk aan een iets zwaardere versie van Ghost, maar dan zonder alle poespas.

Sepultura vs. The Offspring

Sepultura (zondag 19.10u-20.00u, Marquee):

Voor: Sepultura bewijst al jaren, ook zonder de gebroeders Cavalera, een ‘force to be reckoned with’ te zijn. Ook al is het laatste plaatwerk niet meer zo baanbrekend als uit de hoogtijdagen van de band, de laatste worp songs (album ‘Quadra’) van de band tikt het niveau van weleer zeker aan.

Tegen: Wanneer je alleen oude klassiekers verwacht, zul je bedrogen uitkomen.

The Offspring (zondag 19.15u -20.15u, North Stage):

Voor: Ach, wie is er niet mee groot mee geworden. Er zullen weinig mensen zijn die de hits van dit poppunkcollectief niet kunnen meebrullen. Pretty fly for a white guy! Why don’t you get a job?

Tegen: Live schijnt de band wisselvalliger te zijn dan het Belgische weer.

Conclusie: S-E-P-U-L-T-U-R-A voor ons! En wanneer onze Braziliaanse vrienden hun laatste noten gespeeld hebben, spoeden we ons nog even snel naar de North Stage om de laatste paar hitjes van The Offspring mee te pikken.

De tip voor de zondag

Ach, het is de zondag. Laatste dag. Laten we jullie nog eens twee tips meegeven. Eerste tip: Spiritbox (14.40u-15.25u, Jupiler Stage). Amerikaanse band die uit het Oekraïens Jinjer vaatje tapt. Op zijn Amerikaans, dat wel, dus de band klinkt iets meer gepolijst dan haar Oekraïense evenknie. Tip twee: Me and that Man (17.10u-17.55u, Metal Dome). Nergal, mastermind van Behemoth, goes Johnny Cash. Maar dan wel met flink wat Nick Cave invloeden. En uiteraard moeten ook de kerken weer branden. De goede man heeft immers een reputatie hoog te houden.

 

Nou, wij hopen dat wij jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Of juist niet, en twijfelen jullie nog meer. Met vijf podia is het aanbod dan ook groot. Voor het volledige programma en alle overige informatie van en over Graspop Metal Meeting 2022 verwijzen wij jullie naar de site van het festival: www.graspop.be.