Rock for People – 4 – 6 Juni – De Preview

Je kunt Faith No More natuurlijk gewoon op de Pinkpop vrijdag gaan bekijken. Of je besluit alsnog last minute af te reizen naar bijvoorbeeld Rock for People in Hradec Králové. Anderhalf uur ten oosten van Praag vindt begin juni alweer de 20ste editie van Rock for People plaats. In de regio een gevestigde naam in festivalcircuit, maar in Nederland nog behoorlijk onbekend. Wat zijn naast Faith No More redenen om die kant op te reizen?

  • 3 dagen festival voor € 62
  • Voor een tientje meer inclusief camping
  • Meerdere combideals mogelijk zoals VIP camping of hotel combo
  • Snacks vanaf € 2
  • Maaltijden kosten tussen € 4 en € 6
  • Non-alcoholische drank € 1,5
  • Bier (0,5) € 1,2

Juist, een halve liter Staropramen is zo ongeveer de goedkoopste versnapering van het hele festival. Bier is niet voor niets zeer geliefd in Tsjechië: ‘Beer is very much a part of Czech culture and we take beer drinking very seriously.’ Naast voldoende variante qua menukaart, zijn de tappunten dus ook goed verzorgd. Bovendien is in een van de hangars een speciaal bier café ingericht, waar van een goed glas bier genoten kan worden. De randvoorwaarden zijn, zeker als het weer begin juni meezit, ideaal. Over naar de line-up.

Donderdag 4 juni

Het festival trapt op de mainstage rustig af met slechts drie acts. De Praagse punkrockers van Pipes and Pints bijten het spits af. De Zweedse gothic band Deathstars lijken daarna garant te staan voor een spectaculaire show. Waardige afsluiter van de dag is Asking Alexandria. Op de overige podia meer dan voldoende te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de dans-rock crossover The Feud.

Vrijdag 5 juni

De vrijdag is absoluut het zwaartepunt van het affiche. Op alle podia prijken meer dan voldoende namen. Alleen de namen van de twee grotere stages spreken al genoeg tot de verbeelding. Deze dag staat dus in het teken van heen en weer rennen tussen beide podia. Red Fang staat garant voor een stevige pot stonerrock. De nieuw gevormde ‘rock super group’ We Are Harlot zal het vliegveld ook laten schudden op haar grondvesten. Hollywood Undead geniet vooral populariteit in de States. Voorzien van de meest spectaculaire maskers brengen de heren vast veel van hun vierde album ten gehore. Verder maken ook Canadese rockers Three Days Grace en Limp Bizkit hun opwachting. Die laatste heeft geen nadere toelichting nodig, behalve wellicht een waarschuwing voor een gigantische pleepot op het podium. You either love ‘em or hate ‘em. Uiteraard volgt als klap op de vuurpijl headliner Faith No More. Nadat hun optreden drie jaar geleden letterlijk in het water viel, maken zij nu alsnog hun opwachting. Naast veel van de ijzersterke oudere nummers wordt ook veel nieuw materiaal van Sol Invictus verwacht. Stevige, complexe kost dus. Het album nog een paar keer luisteren voordat je voor het podium staat, is ten zeerste aan te raden. Het album groeit per luisterbeurt.

Zaterdag 6 juni

Voor het hardere werk is het vooral zaak om op tijd aanwezig te zijn voor metalcore van Dead by April. Al staat het Australische Northlane later op de dag ook nog op een van de kleinere stages. Verder wel voldoende lekkere rock met onder andere Yellowcard, Julian Casablancas + The Voidz, lokale rockheld David Koller en Bastille.

Meer dan voldoende redenen om drie dagen muziek te combineren met een leuke stedentrip in Tsjechië. Dus, zoek die vlucht, boek die trein of huur dat busje. Koop je kaartje hier, download het blokkenschema hier en you’re set to go!