Na al het Pinkpop nieuws, de discussie over de Werchter line-up en de eerste aankondigingen van Lowlands willen we eens iets verder van huis kijken. Richting Oost-Europa wel te verstaan. En een festival in oost-europa of rondom de Balkan bezoeken is niet eens zo’n gek idee. Steeds vaker worden festivals een soort mini-vakantie en laat die regio nu het voordeel van een veel beter klimaat hebben. Naast het mooie weer is het een prachtige combi van cultuur, lage prijzen, betaalbare accomodaties en een ultieme festivalbeleving. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet waarbij onze keuze viel op Sziget, Exit, Volt en Rock for People. (In maart komen we overigens bij je terug met een overzicht uit Zuid-Europa.)

Sziget Festival, Budapest (Hongarije) – 10 t/m 17 augustus

Dit is natuurlijk een inkoppertje en al jaren goed bezocht door onze landgenoten. Sziget is dan ook een erg bijzonder festival. Rock, dance, wereldmuziek, punk, electro, funk, blues en klassiek, voor iedereen is er wel iets te beleven op één van de zestig podia. Maar Sziget is meer dan muziek: theater, kermis, film, kunst, spiritualiteit, sport, de meest uiteenlopende restaurants, winkels, barretjes en theehuizen… De line-up is nog verre van compleet, maar in ieder geval kun je de volgende acts verwachten: Robbie Williams, Florence and the Machine, Alt-J, Enter Shikari, Kadebostany, Kensington, Jungle, The Subways, Gogol Bordello en Sander van Doorn.

Meer info, tickets en reizen via Szigetfest.nl.

Exit Festival, Novi Sad (Servië) – 9 t/m 12 juli

De podia staan tussen enorme, deels afgebrokkelde vestingmuren die zijn te bereiken via stenen bruggen en eeuwenoude tunnels. Onderaan de vestingmuren stroomt de Donau met aan de overkant het centrum van de stad Novi Sad waar je goed kan eten en uit kan gaan voor een habbekrats. Vanaf een uur of zes ‘s avonds druppelen de eerste bezoekers het terrein op en beginnen de eerste acts, zodra het donker wordt komen de grote artiesten. Deze zomer vindt alweer de 15e editie van het EXIT festival in het Petrovaradin Fort, Novi Sad plaats. Ook deze line-up moet nog verder vorm krijgen, maar tot nu toe hebben we oa. de volgende artiesten op het affiche: Tom Odell, Eagles of Death Metal, Faithless, Fear Factory, Motorhead, Hardwell, Chris Liebing, Roni Size Reprazent en Rudimental.

Meer info, tickets en reizen via Festival Travel.

Rock for People – Hradec Kralove (Tsjechië) – 4 t/m 6 juni

Midden in de Tsjechische Republiek, op een verlaten vliegbasis, wordt al tientallen jaren het festival Rock For People georganiseerd. Vreedzaam, vriendelijk en muzikaal uitmuntend: Rock For People! In de jaren van haar bestaan is het festival uitgegroeid tot één van de meest gewaardeerde festivals van Europa. Het relatief kleine festival herbergt een moderne Oost-Europese sfeer met even Oost-Europese prijzen. Naast de internationale programmering op de mainstage kun je op het festivalterrein lokaal bier proeven, zwemmen in het naastgelegen meer en zijn er ieder jaar talloze acts die de zomersfeer compleet maken. De programmering richt zich vooral op rock en tot nu toe kunnen we oa. Limb Bizkit, Faith No More, Bastille, Red Fang en Yellowcard noteren.

Meer info, tickets en reizen via Festival Travel.

Volt Festival, Sopron (Hongarije) – 1 t/m 4 juli

Sopron, een stadje net over de Oostenrijkse-Hongaarse grens, maakt zich alvast klaar voor begin juli: Volt Festival is back in town! Het festival is afkomstig van dezelfde organisatie als het Sziget Festival en wie al eerder op Sziget is geweest zal daardoor vast en zeker elementen herkennen zoals de eettentjes, de bungeejump en het moderne betaalsysteem met de Festipay card. De line-up bestond voorheen vooral uit Hongaarse acts, maar daarbij voegen zich tegenwoordig ook tientallen internationale artiesten. De acts voor dit jaar tot nu toe: Motorhead, Rise Against, David Guetta, Fatboy Slim, Parkway Drive, Slash, John Newmann en Parov Stellar Band.

Meer info, tickets en reizen via Festival Travel.