Wie de afgelopen zondag naar buiten heeft gekeken zal het vast niet ontgaan zijn dat het weer somber was, en met dit zelfde sombere gevoel zakken wij dan ook af naar Paradiso in Amsterdam. Vandaag is waarschijnlijk de laatste keer dat we het mee kunnen maken: Blackfield in originele bezetting. Onlangs heeft Blackfield aangegeven dat Steven Wilson de laatste tour met de band zal doen om zich meer op zijn solo project te kunnen richten, en gelukkig doen ze Amsterdam als 1 van de weinige steden aan.

Petter Carlsen 2Wie het optreden graag wil meemaken moet er vroeg bij zijn, want het voorprogramma begint al om 19.00 uur. De spits wordt deze avond afgebeten door de Noorse troubadour Petter Carlsen. Zoals hij zelf zegt, heeft hij de eer om de zaal ruim een half uur te vermaken. Dit doet hij dan ook met enkel zijn gitaar en vocals. Op het moment dat Petter zijn eerste nummer start weet hij de zaal al snel te betoveren met zijn prachtstem. Helaas kan hij niet iedereen stil krijgen en wordt de zaal achterin wat rumoerig na ongeveer twintig minuten. Toch weet Petter een groot deel van het publiek tot het einde te vermaken.

 

Na de solo show van Petter Carlsen loopt de zaal een stuk voller en staat iedereen met hoge verwachting klaar voor Blackfield. Zodra de band opkomt en start met het nummer ‘Faking’ betoveren ze direct heel Paradiso. Naar mate de avond vordert, wordt het duidelijk dat Aviv Geffen met gemak het voortouw neemt en Steven Wilson wat meer op de achtergrond blijft.

De show heeft een goede setlist om te laten zien dat de band in de toekomst uiteindelijk prima op eigen benen kan staan zonder Steven Wilson. Naast de poging van Steven Wilson om voor het eerst Nederlands te praten en Aviv Geffen die prima contact weet te maken met het publiek, zijn er ook speciale momenten in de show. Zo wordt er gehoor gegeven aan een email die door een fan is gestuurd, waarin hij vraagt of het nummer ‘Miss You’ opgedragen kan worden aan zijn overleden vrouw. De gehele show en setlist is perfect op elkaar afgestemd en kent geen zwakke momenten.

Blackfield 2Als het tijd is voor de toegift tovert Steven Wilson zijn rode Fender Stratocaster te voorschijn die hij gebruikte bij zijn eerste sessies met Aziz Geffen, waarmee hij het nummer ‘Hello’ start. Na deze song mag Paradiso nog 3 extra nummers genieten van Blackfield. Het publiek kan dan ook niet anders dan met een goed gevoel naar buiten lopen na zo een prachtige avond. Dit was wellicht een van de topshows die je in 2014 hebt kunnen zien.

 

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.667190386652342.1073741831.453877017983681&type=1]

Over de auteur

Jos
Kernteam #ROCK

Doorgewinterde rocker die zich naast het continu luisteren van muziek ook bezig houdt met de fotografie voor Counter Culture.

Gerelateerde berichten