Morgen gaat de belangrijkste rock wedstrijd van België weer van start. Niemand die het nog over de Humo zal hebben, Macbeth weet waar het echte talent zit. Dertig finalisten zullen de strijd aangaan voor een plaatsje op Groezrock. Hiervan zullen slechts tien de cut halen. Wij hebben alle finalisten, met zin en tegenzin, voor u overlopen en weten nu al zeker op wie u gaat stemmen. Deze vijf namen staan in 2014 gewoon op Groezrock.

1 Kids Insane

Tussen alle hardcore en metalcore ripoffs hebben we een band gevonden die het genre op briljante wijze weer een eigen identiteit heeft gegeven. Kids Insane combineert de muzikale genialiteit van een La Dispute met de ‘balziness’ van Flag. (Flag is the true Black Flag.) Als er enige rechtvaardigheid rest in deze door klote pop gedomineerde wereld dan zien we het Israëlische(!) Kids Insane in mei gewoon terug op Groezrock.

2 River Jumpers

Ik schrok mij een hoedje toen ik vernam dat River Jumpers tussen het lijstje van de dertig finalisten voor het Macbeth podium stond. In 2012 brachten deze Britten met hun ‘Chapters’ namelijk gewoon een mainstage waardig album uit. Waar ze toen al in lijstjes werden geplaatst met bands als Apologies, I Have None en The Menzingers kan dat dit jaar dus weer gebeuren. Correctie. Zal dat dit jaar weer gebeuren.

3 Call It Off

Het lijkt erop dat Nederland voor het eerst in lange tijd nog eens ergens beter in is dan België. Met o.m. John Coffey, Antillectual en Tim Vantol al op de internationale kaart en talentvolle bands als the 101’s en deze Call It Off in de opmars, lijkt de toekomst voor de Nederlandse punkscene fluo rooskleurig te ogen. Straks staan deze jongens gewoon op hetzelfde festival als grote invloed Alkaline Trio.

4 Golden Tanks

Airplay tijdens de grote BBC1 punk show van cult held Mike Davies is wel iets wat je kandidatuur voor een groot punkrockfestival kracht bij kan zetten. In the UK wemelt het van het punk en hardcore talent, niet geheel onlogisch dan dat er ook dit jaar weer enkele zich aan de grote oversteek zullen wagen. Deze Golden Tanks staat alvast in pole position.

5 The Ignored

Deze top vijf afsluiten doen we graag met wat ouderwets chauvinisme. Naast onze nationale voetbalploeg, bier en vrouwen, is ook onze Belgische punkscene top. Cheap Drugs heeft vorig jaar jaar al laten zien wat de support van de Belgische community kan doen voor een band op Groezrock. Ongetwijfeld laat diezelfde community ook dit jaar weer zijn hart spreken voor The Ignored.

Grootste outsider

Fans van het concept Turbonegro kunnen maar beter even goed opletten. De gimmick van het Zweedse Seventribe is ongetwijfeld de meest smakeloze die we in lange tijd gezien hebben, maar misschien stiekem ook wel de leukste! Opgepast: deze video is niet voor gevoelige kijkers.

Stemmen kan vanaf morgen gewoon hier. Laat ons zeker ook even weten wat uw favoriete finalisten zijn.