Wereldberoemd worden met een coverband. Wie niet thuis is in de Gimmes cultuur zit zich nu vast af te vragen of dat überhaupt wel mogelijk is. Je succes halen door alleen maar nummers te spelen van andere artiesten terwijl je jezelf dan nog niet eens al te serieus neemt onderweg ook. Geef toe: echt realistisch klinkt dat nu toch ook niet? Wat Me First And The Gimme Gimmes dan zo uniek maakt dat het hen wel gelukt is? Geen idee. Is het hun stijlvolle kledingkeuze? Of hun sterk gevoel voor humor? Het feit dat de band ook gewoon bestaat uit vijf van de meest getalenteerde artiesten die je ooit samen op een podium zal zien zit er misschien ook wel voor een heel klein beetje tussen. Maandagavond stond een vol Depot gewoon weer te trappelen om hun favoriete punkartiesten showtunes, r&b covers, western classics en meer te zien brengen. Zeg nu nog eens dat de punkgemeenschap niet open-minded is.

Belgische trots Homer kreeg de verantwoordelijkheid om deze avond sfeervol op gang te trappen. Dat je zo’n taak best aan doorwinterde scene veteranen overlaat werd al snel fijn duidelijk. Niks dan lof voor deze Funtime helden. Vanaf minuut één brachten ze stevige ‘kick in your nuts’ hardcore punk die ons meteen uit de sleur van een saaie werkdag sloeg. De perfecte opwarmer voor het fat wreck duo dat moest volgen. Eerst was Old Man Markley aan de beurt. Bluegrass punk zoals je het nog nooit gehoord hebt. Als je niet thuis bent in het werk van OMM dan is de kans dat je ooit al van bluegrass punk gehoord hebt sowieso al heel klein. Denk zelfgemaakte instrumenten en elektrische wasbordjes. Na even afwachten stroomden de eerste tooghangers de zaal in om mee te dansen. Dit gaf de zevenkoppige formatie duidelijk vertrouwen en ze krikten het niveau dan ook op naarmate de show vorderde. De set bestond uit een leuke mix van Down Side Up en Guts ’N Teeth materiaal. Persoonlijk hoogtepunt was echter de ‘Feel Good Song Of The Year’ cover van wijlen Tony Sly. Een prachtige hommage aan een groot artiest.

Me First And The Gimme Gimmes komt binnenkort met een nieuw album. Dat dat album een diva thema zou krijgen werd maandag meteen bevestigd door de eerste (nieuwe) cover. ‘I Will Survive’ van überdiva Gloria Gaynor is blijkbaar een goed gekend deuntje binnen de Vlaamse punk community. Vanaf seconde één werd er luidkeels meegezongen en zelfs gemosht. Dat heeft u vast nog nooit eerder zien gebeuren op deze 80’s hit. Het fenomeen Me First trekt een avond van feestgedruis op gang. De meer gesmaakte bekende covers (denk Sloop John B, Me and Julio Down By the Schoolyard en Who Put The Bomb) volgden elkaar in snel tempo op en brachten enkele uitzinnige fans dicht tegen een delirium aan. Dikke pluim was er ook voor Jay Bentley die voor deze tour even inviel voor routinier Fat Mike. Zijn charisma, uitstraling en vermogen tot podium banter creëerden een dynamiek binnen de groep die ervoor zorgde dat het leek of deze heren al jaren samen het podium deelden. Drie nieuwe covers werd ons beloofd en drie nieuwe covers kregen we dan ook. Naast Paula Abdul’s ‘Straight Up’ konden we ook nog genieten van Madonna’s ‘Crazy for you’ op Ukelele. (Hou trouwens goed Fat Wreck in de gaten voor een eerste Uke-Hunt album, een nieuw zijproject van frontman Spike Slawson.) Als we een opmerking mogen maken dan hadden we graag de set wel iets langer zien duren. Zeker tijdens een headliner venue tour. Toch onthouden we vooral het gigantische feest dat de Gimmes weer hebben neergezet en kijken we al reikhalzend uit naar het nieuwe album.