Een jaar na het verschijnen van ‘Niet Hier’ laten Boef en de Gelogeerde Aap weer van zich horen. Ditmaal niet met een album, maar met een verzamelaar. ‘De Gelogeerde Tracks’ is een verzameling van nummers die in de afgelopen jaren gemaakt, maar nooit uitgebracht zijn. Zelf beschouwen ze het als een afsluiting van een periode. Wat zijn ‘De Gelogeerde Tracks’? En wat zijn de toekomstplannen van de mannen uit Tilburg?

Boef

De grote vraag is natuurlijk: wat gaan we vinden op de verzamelaar? Thomas, beter bekend als de Gelogeerde Aap, legt uit: “Het zijn allemaal verschillende nummers uit de periode 2009 tot 2013 ongeveer. Er staan veel dingen op uit de periode van ‘Wij Zijn’, maar er gaan zelfs tracks zo ver terug als ‘Vind Ons’. Maar zoals het eerste nummer dat we naar buiten brachten, Soms, die komt uit de periode na ‘Niet Hier’. Of ja, meer net na het opnemen van ‘Niet Hier’, de tracklist was al rond en toen hebben we gewoon nog meer muziek gemaakt. Uiteindelijk prima dat Soms daarna kwam, want de sound was net anders dan die van het album. Net zoals de track huifkar, dat waren nummers met net een andere sound waardoor het er niet bij paste.” Tom, zoals Boef eigenlijk heet, vult Thomas aan: “Dat is het fijne aan het uitbrengen van een verzamelaar. Nummers mogen los van elkaar toch op één plaat staan. Er staat wat dat betreft echt van alles op. Nummers die we voor specifieke albums hebben gemaakt, maar ook gewoon losse dingen waarvan we dachten: dat klinkt wel leuk.” Zo blijkt dat er een krantenbericht verwerkt is tot een nummer, De Handelaar. Thomas: “Ja, dat was een bestaand krantenbericht uit 2009, over een apenhandelaar in Tilburg. En Tom had net een nieuwe beat, beetje een meeslepende beat en ik pakte gewoon die krant en heb dat verhaal gedicteerd. En dat gewoon in één keer en eigenlijk verder niets meer aan gedaan. Ja hij (Boef) heeft er misschien nog een echo onder gezet, maar verder eigenlijk niets.”

Aap

In verschillende berichten was al te lezen dat Boef en de Gelogeerde Aap deze verzamelaar droppen als afsluiting van deze periode in hun muzikale carriere. Thomas: “Ja, we zijn op zoek naar een nieuw geluid, maar wat dat precies gaat worden weten wij ook nog niet. Daarom is deze verzamelaar ook zo fijn. De sound die we nu hebben, daar zijn we fucking trots op, maar na zo’n lange tijd is het gewoon tijd voor iets nieuws. En de tracks die we nog hebben liggen, daarvan denken we wel dat het tof is om nog naar buiten te brengen.” Tom reageert: “UK Bass vinden we allebei wel erg tof, dat Engelse geluid. Misschien dat we daar iets mee gaan doen. Maar we weten het echt nog niet, we zijn vooral veel muziek aan het maken en op zoek naar dat ene nieuwe ding waar we allebei van denken: dit is het. Maar conclusie… we weten het nog niet.” Beide mannen schieten in de lach en Thomas vult nog even aan: “Wat we nu allemaal zeggen, dat is eigenlijk gewoon hardop nadenken. Maar we zullen de luisteraars wel even moeten laten wennen aan een nieuw geluid. Kijk naar bijvoorbeeld naar onze zeer gewaardeerde, en succesvolle, collega’s The Opposites. Die hebben na die dubbel CD een tijd lang niets van zich laten horen. En toen kwamen ze ineens met die singel Hey DJ en daarna Slapeloze Nachten. Zo had je ineens die nieuwe sound en via die singles konden mensen eraan wennen. En uiteindelijk gingen ze ontzettend hard met hun nieuwe plaat. Dat is ook wel waar wij naar toe zouden willen. De underground uit en een groter publiek. Wees niet bang, we gaan niet ‘zomaar’ voor een hitje. Maar een groter publiek is natuurlijk altijd tof. Meer luisteraars betekent simpelweg ook meer shows.”

De Handelaar
Uit de tijd van ‘Vind Ons’, Een voorgelezen krantenbericht uit 2009. Het verhaal gaat over een man die handelt in apen. Op een meesleepende beat leest de Gelogeerde Aap het verhaal voor, rechtstreeks uit de krant. Door de echo in zijn stem in de beat ontstaat er een grimmige sfeer.

Over & Uit
Uit de tijd van ‘Niet Hier’. De overgang van De Handelaar naar Over & Uit is zo goed als vlekkeloos. Het refrein van Over & Uit doet erg denken aan het refrein van Waar Ga Je Heen van het album ‘Wij Zijn’.

Alle Tijd
Uit de tijd van ‘Wij Zijn’. Op een rustige beat spreekt de Gelogeerde Aap over werken en vrij zijn. Er hangt een ontspannen sfeer die je mee zou kunnen voeren naar een groen park in de zomer.

Soms
Uit de tijd na ‘Niet Hier’. De eerste single die te horen was van ‘De Gelogeerde Tracks’. Op 20 december werd de track naar buiten gebracht met een videoclip. In de video zijn beelden te zien van Boef en de Aap en de vele plekken waar ze geweest zijn. Van Tilburg, naar Lowlands, naar Sziget.

Het Beestje
Uit de tijd van ‘Niet Hier’. De track werd gemaakt voor ‘Niet Hier’, maar haalde het album niet. De kern van de track is ‘noem het beestje bij de naam’ en ga de dingen niet uit de weg.

Hoornstierinjekont
Uit de tijd van ‘Wij Zijn’. De Gelogeerde Aap heeft een tekst ingerapt en Boef heeft hiermee flink gedaan waar hij goed in is. Hij heeft de vocalen van Aap verknipt en zelf opnieuw achter elkaar gezet. Hierdoor ontstaat er een vreemde track met nog vreemdere raps, maar het klinkt prima.

Marcel
Een losse track die niet specifiek ergens voor geschreven is. Het vertelt het verhaal van ene Marcel, een man die lijkt te kampen met verslavingsproblemen. Het verhaal doet denken aan de man die beschreven wordt in het nummer Ome Slome op ‘Niet Hier’.

Snapte
Snapte is een track die ontstaan is als live dingetje. Zo halverwege de liveshows knalde Boef er een enorm harde hardcore beat in waar maar één woord tekst in zit. Snapte? Het is eigenlijk een flinke knipoog naar alle hardcore muziek. Het past qua sound nergens bij en valt daarom enorm op. Het is hard, het gaat snel en het beukt enorm.

Jungle
Een track uit de tijd van ‘Niet Hier’. Onder begeleiding van het geschreeuw van een aapje wordt je mee genomen de jungle in. Een rustige track die als een welkome oase voelt na het geweld van de track Snapte.

Piratenzenders
Deze track is ooit los opgenomen en niet voor een specifiek project. Boef en de Gelogeerde Aap zaten met een bassist in de studio en vervolgens rolde deze track eruit. Een toffe track die lekker doorstuitert op de baslijnen van de bassist.

Huifkar
Deze track werd kort na het afronden van Niet Hier gemaakt. Live werd de trilogie Vind Ons, Wij zijn, Niet Hier vaak achter elkaar gedaan. De track Niet Hier liep dan over in Voor Altijd en dan was het feest compleet. Maar om de gekte in het publiek nog iets langer te rekken werd vaak de beat van Huifkar er bij gehaald. Maar vaak deden ze er geen tekst bij omdat het nog niet helemaal af was. In de laatste 101 barz van Boef en de Aap was deze productie ook al te horen.

Blijvertjes
Ook deze track komt uit de periode na het afronden van ‘Niet Hier’. De track gaat voornamelijk over het feit dat Boef en de Aap willen blijven waar ze nu zijn. In het reffrein rapt Thomas: ‘’En waar we nu zijn was al een klus op zich, om te blijven brengen we rust erin, om te schrijven brengen we lust erin.” Een mooie track om De Gelogeerde Tracks mee af te sluiten. En de vraag wat ze hierna gaan doen blijft voorlopig nog even onbeantwoord.

Benieuwd naar De Gelogeerde Tracks? Hij is te streamen via Spotify en bovendien gratis te downloaden via Soundcloud.