Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover! Lowlands 2017 staat voor de deur, en wat heeft het festival weer een fijn programma weten samen te stellen. Bij Counter Culture kwamen we tot de conclusie dat elke festivaldag eigenlijk z’n eigen muzikale thema heeft: op vrijdag is er veel variatie, de zaterdag staat bol van de indiepop/rock en de zondag is een feestje voor de rockers onder ons. Kortom: er is voor iedereen genoeg moois te zien. En om de keuzestress te verminderen, tippen wij maar liefst 15 optredens die je niet mag missen!

1. Sean Paul

Vrijdag, Alpha, 16.15 – 17.15 uur

Begin Lowlands lekker met Sean Paul, die het dit jaar verrassend goed deed op Pinkpop. De Jamaicaanse superster scoort al dik tien jaar de ene hit na de andere, en wij kunnen stiekem niet wachten om helemaal los te gaan op dancehallklassiekers als ‘Get Busy’ en het recentere ‘No Lie’.

2. PVRIS

Vrijdag, India, 16.40 – 17.40 uur

Kun je electropop en post-hardcore goed combineren? PVRIS wel. De jonge Amerikanen staan op het punt hun tweede album uit te brengen. Die plaat zou de band wel eens de dik verdiende doorbraak kunnen opleveren, dus grijp je kans om dit drietal in de relatief knusse India te zien. Wij waren in elk geval erg enthousiast over hun show in de Melkweg!

3. Architects

Vrijdag, India, 18.25 – 19.25 uur

Architects bracht vorig jaar All Our Gods Have Abandoned Us uit: een emotioneel, maar mokerhard eerbetoon aan gitarist Tom Searle, die overleed aan kanker. Deze Britse metalcoreformatie gaat geen spaan heel laten van de India. Zin in!

4. Solange

Vrijdag, Bravo, 18.45 – 19.45 uur

Na vele jaren aan de weg timmeren stapt Solange eindelijk uit de schaduw van haar oudere zus Beyoncé, en met verdienste. Haar moderne mix van soul, jazz, R&B en funk ligt ontzettend lekker in het gehoor, en past perfect op de Lowlandsweide.

5. Iggy Pop

Vrijdag, Bravo, 20.35 – 21.35 uur

Iggy Pop is de onbetwiste koning van de punk, en is met zijn 70 jaar nog altijd een ware livesensatie. Hij speelde op de eerste editie van Lowlands en dus is het niet meer dan logisch dat deze onverwoestbare rock’n’roll-opa ook op het 25-jarig jubileum speelt. Verplichte kost voor iedere muziekliefhebber!

6. DOOL

Zaterdag, India, 16.40 – 17.30 uur

In de categorie ‘muziek van eigen bodem’ mag wat ons betreft DOOL niet overgeslagen worden. Frontvrouw Ryanne van Dorst ken je natuurlijk al van Elle Bandita, The Riplets of misschien zelfs Expeditie Robinson, maar zo rauw en hard als met DOOL zag je haar nog niet eerder!

7. London Grammar

Zaterdag, Bravo, 18.40 – 19.40 uur

Laat je in vervoering brengen door de waanzinnige stem van London Grammar­-zangeres Hannah Reid, misschien wel het grootste vocale talent van het hele festival. De gevoelige liedjes van dit Engelse trio zullen het goed doen op de van indiepop doordrenkte Lowlands-zaterdag.

8. Frank Carter & The Rattlesnakes

Zaterdag, India, 20.00 – 21.00 uur

Goedmakertje! Frank Carter & The Rattlesnakes moest vorig jaar Lowlands afzeggen, dus nu komen de hardcore punkers een jaar later alsnog de boel op stelten zetten. Zélfs als je niet van punk houdt is het de moeite waard om te zien hoe deze jongens een uur lang voor totale chaos gaan zorgen.

9. Editors

Zaterdag, Alpha, 21.45 – 23.00 uur

In Nederland heeft Editors zijn headlinerstatus allang en breed waargemaakt. Er wordt momenteel gewerkt aan een zesde album, maar voorganger In Dream is dusdanig succesvol dat er nog steeds mee getourd kan worden. Wij verwachten dat de mannen met nummers als ‘Sugar’, ‘Ocean of Night’, ‘Marching Orders’ en ‘Papillon’ de Alpha helemaal plat gaan spelen.

10. Billy Talent

Zondag, Bravo, 13.00 – 14.00 uur

Als Iggy Pop de koning van de punk is, ligt Billy Talent op z’n minst in de directe lijn der troonopvolging. De band levert al twintig jaar niets minder dan kwaliteit, zo zagen wij ook in de Melkweg vorig jaar. No rest for the wicked op zondag, want al om 13.00 uur gaan de Canadezen de Bravo slopen met hun rechttoe rechtaan punkrock!

11. #W?TF!

Zondag, Bravo, 14.50 – 15.50 uur

Net als vorig jaar staat er weer een heuse mystery act op het programma. Een beetje riskant om die te gaan tippen zou je denken, maar in de wandelgangen worden toch wel heel fijne namen genoemd voor dit tijdslot in de Bravo (en als het weer Jett Rebel is, bieden wij bij voorbaat onze excuses aan).

Het meest hardnekkige gerucht is Triggerfinger, maar wij zouden ook Enter Shikari of Rise Against niet uitsluiten. Triggerfinger is aan het touren, is dat weekend in de buurt en heeft een goede band met Lowlands. Enter Shikari is populairder dan ooit, deed pas nog een verrassingsshow in het Verenigd Koninkrijk, speelt in hetzelfde weekend op het Belgische Pukkelpop én zou wel een promotie kunnen gebruiken voor hun show in de AFAS Live dit najaar. De mannen van Rise Against spelen een dag eerder ook op Pukkelpop en zijn goede vrienden van voorgangers Billy Talent.

Wij verwachten hoe dan ook dat er een gitaarband van formaat zal komen, want dat zou na Billy Talent een uitstekend tussendoortje zijn in de aanloop naar…

12. At The Drive-In

Zondag, Bravo, 16.45 – 17.45 uur

At The Drive-In gaf vorig jaar in de Melkweg een gruwelijk goede comebackshow. Nu er ook voor het eerst in 17 jaar weer een nieuw album (in•ter a•li•a) is, kan er echt gesproken worden van een geslaagde terugkeer van de post-hardcorehelden uit El Paso, Texas. Bereid je voor op een uur lang met je vuist in de lucht de boel aan gort moshen.

13. The Pretty Reckless

Zondag, Heineken, 19.10 – 20.10 uur

Ken je Taylor Momsen alleen als actrice in Gossip Girl of How the Grinch Stole Christmas? Dan zul je misschien even schrikken als je haar ziet als frontvrouw van The Pretty Reckless. Haar rauwe stem past uitstekend bij de zware post-grunge die de band produceert. Powerrock van de bovenste plank!

14. Future Islands

Zondag, Heineken, 21.00 – 22.00 uur

Na een hele dag gitaargeweld is het misschien ook wel lekker om even naar iets luchtigers te gaan. Future Islands is een veelbelovende band uit de Verenigde Staten, bewapend met een uiterst charismatische frontman en ultradansbare synthpopliedjes. Probeer hier maar eens bij stil te blijven staan!

15. Mumford & Sons

Zondag, Alpha, 21.45 – 23.00 uur

De grootste act voor het allerlaatst bewaren: zo sluit je je festivalweekend perfect af. Die laatste Mumford & Sons-plaat was niet echt een kritisch succes, maar toch moet met tienduizenden mensen ‘Little Lion Man’ en ‘I Will Wait’ meezingen wel een beetje magisch worden. Wij zijn ervan overtuigd dat Mumford & Sons Lowlands 2017 tot een mooi einde gaat brengen.

What else?

Natuurlijk valt er op Lowlands veel meer te beleven. Na afloop van het dagprogramma kun je de nacht doorhalen bij de leukste dansfeestjes en dj-sets. Neem ook eens een kijkje bij het comedy-, theater- en dansprogramma! Of loop bij de Echo naar binnen voor de tofste films (wij zouden Baby Driver en Get Out absoluut aanraden). Hoe dan ook: ook dit jaar hoef je je geen seconde te vervelen.

Lowlands vindt dit jaar plaats van 18 t/m 20 augustus, zoals altijd op het Walibi-terrein in Biddinghuizen. De allerlaatste tickets gaan komende dinsdag in de verkoop, maar daarna is het festival ook echt helemaal uitverkocht. Counter Culture is er gelukkig het hele weekend bij om uitgebreid verslag te doen, dus houd onze website in de gaten!