Even dreigde Solar Weekend letterlijk en figuurlijk in het water te lopen, maar de nagenoeg uitverkochte dertiende editie van het elektronisch geörienteerde festival groeide uit tot een heerlijk festijn met warme temperaturen, een bonte verzameling aan kleurrijke figuren, een vrachtwagenlading aan lekkere beats en opnieuw een waanzinnig terrein waar je U tegen zegt. Het meest sfeervolle festival van Nederland? Wat ons betreft zeker.

De organisatoren van Solar Weekend zullen daags voor de aftrap met knikkende knieën naar de weersvoorspellingen hebben gekeken. Die waren niet zo best. Onheilspellende regenbuien stonden op de planning, en ook de camping – traditiegetrouw twee dagen eerder open en zowel te voet als per boot bereikbaar – zou het flink te verduren krijgen.

Achteraf viel het allemaal best mee: alleen op de zaterdag kwam het een paar keer met bakken naar beneden, maar voor de rest was Solar zorgeloos en zonovergoten. En zo hoort het ook. Want Solar is een zomerfestival pur sang, waar je tussen het feestgedruis door nog even lekker een duik wil nemen in de Maasplassen. Of waar je kunt deelnemen aan een van de grootste supersoakergevechten die dit land ooit gekend heeft.

Game On!

Waarom? Omdat het kan. Op Solar mag en kan alles, maar hoeft niets. Er zijn honderden feestvierders die amper van de camping af komen en lekker bij hun tentje blijven zitten, geen haan die er naar kraait. Die zorgeloze en eigenzinnige sfeer maakt Solar tot een uniek feestje, dat voor een groot deel door de invloed van  creatieve kunstenaars.

Dat zit zo: Solar bedenkt voor ieder jaar een speciaal thema en zoekt daarbij passende kunstenaars en professionals die in hun opdracht het terrein en de podia gaan aankleden. Het thema van dit jaar, Game On, resulteerde tot een van de meest fraaie en speelse terreinen in de geschiedenis van Nederlandse festivals, vol gestoorde spellen, fraaie bouwwerken en leuke verrassingen.

Beklim de muur van Trump

Het middendorp, helemaal achterin het terrein, gold als epicentrum van creativiteit, vol geheime kamertjes en stages met daaromheen areas van muziekcollectieven, kunst en spellen. Solar wilde met dit thema de bezoekers uitdagen om creatief te zijn en nieuwe spellen te bedenken.

Dat gebeurde dus met een enorm waterpistolengevecht, maar er gebeurde dit weekend nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan Beer Pong XXL, een ordinaire dance your ass off-competitie, worstelen in een echte ring, een gevecht tussen Mexicanen en het soldatenleger van Trump, de Kanopult waarmee bezoekers in het water worden gelanceerd, de Tokkelbaan die je naar beneden brengt en ga zo maar door. De Maasplassen in Roermond was het afgelopen weekend het decor van een krankzinnige speeltuin.

Houten puzzelpodium

Dan was er ook nog de muziek, je zou het bijna vergeten. Maar laten we wel wezen: de bezoeker die speciaal voor de line-up naar Solar komt, moeten wij nog tegenkomen. Natuurlijk, er waren weer een paar leuke muzikale hoogtepunten. Sunnery James & Ryan Marciano als afsluiter op het houten puzzelpodium, met zowel boven, onder, links als rechts van de dj’s dansende mensen, was één groot spektakel, vol lekkere beats, opzwepende Afrikaanse teksten en oogverblindende lasers.

Chef’Special deed het als doorgewinterde festivalact ook meer dan prima. Frontman Joshua kampte met een flinke voetblessure, maar sprong alsnog als een kind over het podium en later zelfs in het publiek. Ook de vaandeldragers van de Nederhop, Rico & Sticks, zetten een degelijk optreden neer waarbij de voetjes van voor tot achter van de vloer gingen. Lichte tegenvaller was DOLF, de reïncarnatie van de  Feest DJ Ruud: een optreden die gebukt ging onder een flinke plensbui en die bovendien ook weinig memorabel was.

Maar of Solar nu een dj te veel of te weinig boekt, het maakt geen verschil. Solar draait om het totaalplaatje en die was van donderdag tot en met zondag van een ongekend hoog niveau. Voor redelijke lage prijzen kregen de ruim 30.000 bezoekers een unieke festivalbeleving waar onbekenden elkaars vrienden werden en bekende vrienden elkaar na afloop een nog stevigere knuffel gaven.