Helms Alee is een naam die nog niet bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Dat is jammer, want het sludgy shoegazetrio uit Seattle heeft al twee prachtplaten afgeleverd en maakt dit jaar de trilogie compleet met Sleepwalking Sailors.

helms-alee-bandWie de band een eerste luisterbeurt gunt, zal direct associaties maken met pioniers uit het genre, want invloeden van Baroness, Black Tusk en Kylesa zijn niet ver weg. Overbodig maakt dat Helms Alee zeker niet, want wie aandacht besteedt aan tracks als Pretty As Pie en Elbow Grease zal snel genoeg merken dat de drie muzikanten het dertien-in-een-dozijn niveau ruimschoots ontstijgen. Dat doen de twee dames en die ene heer niet alleen op hun eerste twee albums, want met Sleepwalking Sailors wordt bewezen dat Helms Alee een blijvertje is.

Sleepwalking Sailors

Met een frivool gitaarloopje, een paar strenge tikken op de drums en een brommend baslijntje maakt Helms Allee al vanaf albumopener Pleasure Center duidelijk wat we kunnen verwachten van Sleepwalking Sailors: een opzwepend en aanstekelijk album dat zeer regelmatig doet denken aan de experimentele beginjaren van Baroness.

Het duidelijkst is deze overeenkomst misschien nog wel terug te horen in het onverwoestbare Pinniped, waarin de drie muzikanten ieder een in hun eigen wereld lijken te spelen. Deze drie werelden smelten op zo’n magische wijze samen, dat uiteindelijk een uniek harmonieus geheel ontstaat waarvan de explosies nog dagen lang blijven nagalmen in je hoofd.

Na een eerste luisterbeurt heeft Sleepwalking Sailors je meteen in zijn greep, maar waar de aantrekkingskracht ligt, dat blijft een vraagteken. Zijn het de eigenwijze drumpartijen van Hozoji Matheson-Margullis, de slimme gitaardeuntjes van Ben Verellen of juist de afwisselende en gecombineerde vocalen van alle drie de bandleden? Nee, de kracht van Helms Alee zit hem in de eigen kijk op songstructuren.

Verslavende Muzikale Rollercoaster

Waar we gewend zijn om keer op keer van couplet via een bruggetje naar het refrein geloodst te worden, durft Helms Alee creatief te zijn door hier een bruggetje weg te halen en daar weer een extra pauze in te bouwen. Zo slingert het trio uit Seattle de luisteraar veertig minuten lang van spanning naar ontspanning en weer terug: een muzikale rollercoaster waar we direct weer voor in de rij gaan staan zodra deze tot stilstand is gekomen.

‘Sleepwalking Sailors’ van Helms Alee ligt vanaf 14 februari in de winkels (op cd en lp).

Helms Alee bouwt met Sleepwalking Sailors een verslavende muzikale rollercoaster
Helms Alee slingert je veertig minuten lang van spanning naar ontspanning en weer terug: een muzikale rollercoaster waar je direct weer voor in de rij gaat staan zodra deze tot stilstand is gekomen.
Songwriting85%
Production80%
Originality90%
Music80%
84%Totale score