De Belgische rock band Mintzkov is in eigen land al lang geen onbekende meer. Winnaar van de Humo Rock Rally in 2000, toe aan het vierde studio album en altijd lovende live kritieken. Helaas bleef de doorbraak naar het grote publiek uit en bleven ze altijd in de schaduw van ‘die grote band’: dEUS. Met Sky Hits Ground onder de arm doen ze een Nederlandse clubtour en stappen ze vanavond het Bredase podium op. Een goedgevulde zaal met zoals altijd een aardig percentage Belgen ziet de band uit Lier vol overtuiging beginnen. Is Mintzkov nu wel klaar voor de doorbraak?

Het begin is zwaar maar sterk. Het vakkundig opgebouwde All Names Have Been Changed laat enkel schimmen van de band zien. One Equals A Lot is vervolgens vlijmscherp en dendert als een bulldozer genadeloos de Jupiler-zaal in. Verantwoordelijk hiervoor zijn bassiste Lies Lorquet en drummer Minchul van Steenkiste. Toch staat bij Mintzkov maar één iemand in de spotlights: zanger/gitarist Philip Bosschaerts. De rest van de band schittert op de achtergrond waarbij af en toe Lies Lorquet Philip bijvalt in de vocalen.

In hoog tempo vuurt Mintzkov de ene naar de andere song de zaal in. Het nieuwe album staat vanavond centraal aangevuld met oude songs. Sky Hits Ground bevat sterke nummers zoals het groovende Slow Motion, Full Ahead maar helaas wat fillers. Arial Black is zo’n niemendalletje waarbij het ontbreekt aan een overtuigende hook. Halverwege de set krijgen de mindere nummers wat de overhand en verslapt de aandacht. Gelukkig grijpt Mintzkov die weer terug met Opening Fire, misschien wel de bekendste single van de band. De singalong met het publiek krijgt veel respons en vanaf dat moment wordt het eigenlijk alleen maar beter. Het puntige The State We’re In behoort tot één van de hoogtepunten van de set en met Return & Smile wordt de reguliere set afgesloten.

In de bis wordt geopend met Gemini in een kleine uitvoering met Philip solo op gitaar. “Dit liedje werkt alleen wanneer het écht stil is” stelt hij. Gelukkig geeft de zaal daar gehoor aan en volgt een prachtige uitvoering waarin halverwege de volledige band invalt. De afsluiter wordt ietwat voorzichtig voorgesteld als een van origine Frans liedje in een eigen Engelse uitvoering. Alsof we het immens populaire Formidable van Stromae niet zouden (her)kennen. Leuke uitvoering die mooi opgepikt wordt door het publiek. Het moet nog blijken of Sky Hits Ground gaat zorgen voor dé stap naar het grote publiek. Wel wordt vanavond duidelijk dat ze behoren tot de betere Belgische rock bands. Strak, overtuigend en genoeg sterke songs. Mintzkov heeft de groei in ieder geval ingezet.