14 februari, voor velen de dag van valentijn, maar voor Diggy Dex de dag dat hij met zijn nieuwe album in een uitverkochte zaal in Breda staat. De kleine zaal van de Mezz staat helemaal vol met een erg gevarieerd publiek. Een paar jonge kinderen, veel jongeren, maar ook verrassend veel dertigplussers, allemaal in afwachting van de nieuwe Do It Yourself tour.

Maar eerst is het de beurt aan de Tilburger Timmietex. Samen met zijn vaste kompaan Benjur heeft hij de, soms wat ondankbare, taak om het publiek op te warmen. Helaas blijkt ook deze vrijdag dat de support act zijn soms een moeilijke klus is. De show van Timmie is zeker niet foutloos, maar hij verdient meer respons dan hij in Breda krijgt van het publiek. Tegen het einde van zijn show tilt hij zijn mouw omhoog om zijn oksel te laten zien. ‘Zien jullie dit?’ Al wijzend naar de zweetvlek, ‘het is verdomde hard werken hier op het podium en een beetje respons zou toch fijn zijn!’ Uiteindelijk bij het laatste nummer Roundhousekick beginnen er toch wat mensen te springen, maar erg overtuigend is het publiek niet.

Dan na een korte pauze betreedt DJ DNS het podium en hij start de eerste beat. Vervolgens betreedt Diggy Dex het podium en kan het feest beginnen. Het publiek heeft er merkbaar meer zin in. Aan de rechterkant van het podium staat een drumstel en daar zal het broertje van Diggy Dex de show van live drums voorzien. Het idee is goed, maar de uitvoering laat in de kleine zaal te wensen over. Omdat de kleine zaal in Breda echt een kleine ruimte is wordt de dj in het begin regelmatig overstemt door de drums. Erg jammer, want er is in de show veel ruimte voor DNS om zijn scratches te laten horen. Tegen het einde van de show is er een betere balans in het volume en is de, volgens Diggy Dex, ‘beste dj sinds dj Paul Elstak‘ weer goed te horen.

Diggy Dex met Daan Rijkers (Foto: Nomar Fats)

Diggy Dex met Daan Rijkers (Foto: Nomar Fats)

De show rond het nieuwe album ‘Do It Yourself’ zit goed in elkaar en is lekker in balans. Er wordt geopend met een aantal nieuwe tracks, maar er is zeker ook plek voor het oudere werk van de man uit Amersfoort. Na de vraag aan het publiek wie er nog cd’s heeft van DAC knalt de beat van Doorhalen door de Mezz. De oude track van DAC, zonder de andere oudleden van de groep, doet het goed bij het publiek. Daan Rijkers mag ook nog een eigen verse doen op het oude werk en dat klinkt prima. Ook op de track Mama (I made it) is er ruimte voor Daan om nogmaals een eigen verse toe te voegen. De track is origineel met RBDjan maar die is er live niet bij. Vervolgens weer een vraag aan het publiek: ‘hiervoor bracht ik een cd uit met kinderen voor kinderen liedjes, wie heeft die nog thuis leggen?’. Vervolgens wordt het nummer Lange Nachten, Korte Dagen gestart.

Een bijzonder moment was het moment dat Diggy Dex zijn cover van Counting Stars ten gehore bracht. Van origine is het een nummer van One Republic, maar daar is nog maar weinig van over. In het nummer heeft hij het over zijn vrienden en familie en beschrijft hij het geluk dat hij voelde op de releaseparty van zijn nieuwe album. Het contrast met voorgaande nummers is groot, de Mezz wordt zo stil dat je een speld kan horen vallen. Opvallend is verder dat de titeltrack van het album twee keer wordt gedaan. Diggy Dex legt aan het publiek uit: “Ik heb voor mijn doen flink de tijd genomen voor dit album, zo’n 3,5 jaar. En dit was het eerste nummer dat ik schreef voor ‘Do It Yourself’. Ik ben van mening dat als je iets wil bereiken, dat je het zelf moet doen en dat je er keihard voor moet werken. Omdat dit nummer voor mij zo belangrijk is, wil ik hem graag nog een tweede keer met jullie delen.” Normaal kan een track twee keer live doen gezien worden als zwaktebod, maar met deze uitleg is daar geen enkele sprake van. Het publiek luistert met liefde nog een keer naar Do It Yourself.

V.l.n.r. Tjerkovara, Timmietex, Daan Rijkers en Diggy Dex (Foto: Nomar Fats)

V.l.n.r. Tjerkovara, Timmietex, Daan Rijkers en Diggy Dex (Foto: Nomar Fats)

Fotografie: Nomar Fats
www.nomarfats.nl