Drie jonge jazzstudenten uit Toronto spelen op hun examen een adaptatie  van Odd Future. Hun examinatoren vinden het maar niks,  drie jaar later hebben de jongens met dank aan meer van dat soort eigenzinnige bewerkingen hun eerste labelrelease, III.

III is – u raadt het nooit – Badbadnotgood’s (BBNG) derde release. Na twee albums bestaande uit eigen materiaal afgewisseld met jazzinterpretaties van nummers van A Tribe Called Quest, Kanye West, James Blake en My Bloody Valentine bevat III enkel originele BBNG-nummers. Dat is minder aangenaam voor mensen met een muzikale referentiefetish maar des te genietbaarder voor hip-hopliefhebbers die wel wat jazzy saus over hun beats lusten. Hun liefde voor hip-hop is altijd inherent aanwezig geweest, producen voor Earl Sweatshirt, Wu-Tang Clan en Danny Brown heeft daar alleen aan bijgedragen. Vooruitgeschoven nummer ‘Cs60′ laat de jazz zelfs helemaal achterwege en focust op een minutieus uitgevoerde beatsectie van net geen zeven minuten.

De beats en groove’s vormen de ruggengraat van het album, waaruit piano- en saxofoonpartijen het klankenpallet verrijken. Er wordt al eens buiten de lijntjes gekleurd en het hele album weet een meeslepende, dynamische sfeer te creëren. BBNG bestaat uit uitmuntende muzikanten en dat etaleren ze maar al te graag. Hoewel  III hier en daar een knipoog naar de oude meesters  bevat is het toch vooral een fijnzinnige, eigentijdse mengeling van hip-hop, jazz en hier en daar zelfs wat postrock. Het is een welkome stap in hun carrière waarmee ze het stigma van ‘jazz coverband’ met verve van zich af schudden. III is een plaat voor wie eens wat anders dan klassieke muziek wil opzetten bij het volgende formele etentje of houdt van nachtelijke loopsessies langs verlaten boulevards. Een trip die helemaal niet zo slecht klinkt.

Badbadnotgood speelt deze zomer op North Sea Round Town festival (5 juli), Gent Jazz (10 juli) en Dour festival (17 juli)

 

Badbadnotgood klinkt allesbehalve slecht op 'III'
Songwriting80%
Production85%
Originality80%
Music80%
Overall Impression80%
81%Totale score