Als een donderslag bij heldere hemel verscheen daar afgelopen zomer opeens het debuut van The Scalding. Het uit Sittard (Limburg, Nederland) en omstreken afkomstige vijftal leverde met haar EP ‘The Conscious Dilemma’ direct een metalen visitekaartje van jewelste af. De metal in het straatje van Aborted, Black Dahlia Murder en Hatesphere sloeg aan en de band mocht o.a. op Vlamrock haar opwachting maken. Wij van Counter Culture spraken met zanger Boris Cornelissen (ex-Leng Tch’e) over het ontstaan van en de toekomstige plannen van de band.

Vertel eens wat over het ontstaan van The Scalding?

Onze gitarist Marcel Hendrix besloot vrijwel direct nadat hij Carach Angren had verlaten om nieuwe muziek te gaan schrijven en een nieuwe band te formeren. Hoewel de muzikanten redelijk snel gevonden waren, duurde de zoektocht naar een passende zanger wat langer. Uiteindelijk kwam de band bij mij terecht. Ik vond het materiaal dat de band toen al geschreven had te gek. Ik was echter alleen niet zo te spreken over de drumsound. De toenmalige drummer paste niet echt goed bij de soort muziek die de band wilde spelen. Wij hebben daarna Erik Beckers benaderd om eens een keer een try-out te doen en dat beviel direct. Erik heeft de snelheid en de techniek die bij onze stijl van muziek past. 

Je hebt voorheen bij Leng Tch’e gezongen. Destijds een redelijk succesvolle band die met Relapse een uitstekend label achter zich had. Waarom ben je destijds gestopt en wat is je drijfveer om bij een nieuwe band te beginnen.

Op gegeven moment heb je het wel gehad. Het vele reizen in veel te kleine toerbusjes. Hoe leuk en te gek die tijd ook was, op gegeven moment houdt het op. Daarnaast word je ouder en worden andere dingen belangrijker. Ik heb destijds bewust voor mijn gezin gekozen.

Tja, de keuze om bij The Scalding te beginnen. Het bloed kruipt uiteindelijk waar het niet gaan kan. Ik werd benaderd en was direct onder de indruk van de muziek en de plannen die zij hadden met The Scalding. We willen er met zijn allen nog een keer goed de schouders onder zetten en kijken waar het schip strandt.

Jullie hebben van de zomer een EP opgenomen genaamd ‘The Conscious Dilemma’. Zijn jullie tevreden met het resultaat.

Ja, we zijn echt tevreden met het resultaat. Ik denk dat de EP erg vet klinkt. Vaak hoor je bands die bij hun eerste EP hele goede nummers hebben, maar geen tijd en geld in de productie steken. En dat hoor je dank ook. Dan klinkt het gewoon ruk! Wij hebben er bewust voor gekozen om wat meer geld en tijd in de productie te steken. Dit heeft zich uitbetaald naar mijn mening, want de EP klinkt als een klok.

Jullie hebben een clip gemaakt over het nummer ‘The Discernment Fails’. Hoe kwamen jullie op het idee voor de clip en waar gaat het nummer over. 

Het nummer gaat over een gast die langzaam aan de rand van de afgrond komt te staan. Als dingen tegen zitten en er worden foute keuzes gemaakt kan het leven er ineens heel anders uitzien.

Het idee voor de clip is samen met Leroy Woudstra van TNE media uitgewerkt. Hij was ook verantwoordelijk voor de productie van de video.

Wat zijn jullie belangrijkste invloeden?

Onze muziek ligt in het verlengde van The Black Dahlia Murder, Aborted, Hatesphere en At the Gates. Dat zijn ook de bands die ons beïnvloed hebben om de moderne extreme metal te maken die we nu maken.

Waar kunnen we jullie binnenkort live bewonderen?

We spelen o.a. op 15 februari in Hoogeveen en op 5 april in Tongeren in Sodom. Meer data komen er spoedig aan. 

Over de auteur

Jeroen
Recensent #ROCK

Muziekliefhebber in de breedste zin des woords, met een lichte voorkeur voor de wat zwaardere metalen. Daarnaast gepassioneerd verzamelaar van vinyl.

Gerelateerde berichten