Within Temptation kunnen we inmiddels wel beschouwen als grondlegger van de Nederlandse female fronted metal/rock scene. En tegelijk ook nog eens nationaal en internationaal de meest succesvolle formatie. Tot zover niks nieuws onder zon en deze vooraanstaande positie, met Sharon den Adel als sympathiek boegbeeld, zal met het nieuwe album Hydra naar alle waarschijnlijkheid moeiteloos geconsolideerd worden.

Rock georiënteerd

Within Temptation heeft sinds de oprichting in 1996 verschillende gezichten laten zien, waarbij concepten met koren, orkesten en een flinke dosis metalen bombast niet werd geschuwd. Op de voorganger The Unforgiving werd al een meer rock georiënteerde richting ingeslagen, waar Hydra verder op voortborduurt. Hydra laat wel een diverser gezicht zien. Wat dat betreft klopt de albumtitel dan ook prima met de overlevingsdrang van de band. In de Griekse mythologie staat Hydra voor de meerkoppige draak, waarbij het afhakken van een kop er meerdere terug groeien. Onverslaanbaar.

De elementen rock en metal blijven zoals altijd prominent aanwezig, waarbij de band ditmaal niet schuwt om een poppy vibe in de refreinen aan de nummers mee te geven. Albumopener ‘Let it Burn’ is daarmee min of meer de blauwdruk voor de stijl op dit album. Die elementen uit de popmuziek vinden we ook in ‘The Whole World is Watching’ en heeft mede door de gastvocalen van Dave Pirner (Soul Asylum) de meeste hitpotentie. Niet voor niets is deze track gekozen tot nieuwe single.

Gastvocalen

Pirner is niet de enige gast op dit album. De combinatie met Howard Jones (ex-Killswitch Engage) in het stevige ‘Dangerous’ pakt erg goed uit. Ook het, meer voor de hand liggende, duet met Tarja (ex-Nightwish) levert een lekkere track (Paradise, What about Us) op. De meest verrassende samenwerking vinden we in ‘And we Run’ waar hiphopper Xzibit mag opdraven. En laat die raps met dikke gitaren en dubbele bassdrums nu gewoon eens veel cooler klinken dan met die standaard hiphop beats. Het levert één van de fraaiste momenten van het album op.

‘Tell me Why’ is weer eens ouderwets voorzien met grunts, maar blijft desondanks een beetje tandeloos. Hetzelfde geldt ook voor ‘Dog Days’ wat een beetje op de automatische piloot voorbij lijkt te trekken. Neemt niet weg dat met de overige tracks het album meer dan voldoende kwaliteit bevat om ruimschoots te overtuigen.

Geen zorgen

Met Hydra staat Within Temptation wederom prominent op de kaart. De band heeft een omvangrijke tour in het vooruitzicht langs de grotere zalen in Europa en zal daarna ongetwijfeld op de diverse zomerfestivals te bewonderen zijn alvorens de overige werelddelen aan te doen. Voorlopig ziet de wereld van Within Temptation erg tamelijk zorgeloos uit en kunnen de fans zich verheugen op dit album en aankomende shows.

Within Temptation vervolgt sterke koers met de nieuwe plaat 'Hydra'
Songwriting82%
Production79%
Originality73%
Music84%
80%Totale score