Met een aantal hits in 2012 zoals There He Go en Hands on the Wheel, van zijn independent album Habits & Contradictions, heeft Schoolboy Q de tijd genomen om zich voor  te bereiden voor zijn major label debuut, ‘Oxymoron‘. Na het razende succes van labelmaat Kendrick Lamar met zijn ‘Good Kid, m.A.A.d City’ lag de lat al gelijk hoog voor het album van Schoolboy Q, die (na Isaiah Rasad) de volgende uit de stal van meesterlabel Top Dawg Entertainment is die zichzelf mag bewijzen voor het grote publiek. Na de hits Collard Greens en Man of the Year, was de anticipatie voor het album zeer hoog. Bijna twee jaar heeft Q er aan gewerkt. En nu, op 25 februari 2014, is de dag van de release van Oxymoron eindelijk daar.

Fuck rap, my daddy a gangster”, zijn de eerste woorden van het album, vertelt door dochter Joy, die een grote rol speelt in het album. Niet alleen is ze op het openingsnummer Gangsta en andere nummers te horen, de titel van het album verwijst ook terug naar haar. Zoals Q zelf duidelijk maakte in een interview, vertelt hij op dit album alle slechten dingen die hij doet, maar uiteindelijk allemaal met een goede reden, namelijk zijn dochter.

En slechte dingen genoeg, Q rapt onder andere over zijn gang-verleden en het verkopen en gebruiken van prescriptie drugs. Zijn gang-verleden is goed te horen op openingsbanger Gangsta, Los Awesome  en de afsluiter van de LP, Fuck LA. Op het nummer Hoover Street, waar Q op prachtige wijze het verhaal vertelt over het opgroeien in die desbetreffende straat, waarin hij gedetailleerd vertelt over zijn oom die geld steelt van zijn moeder, hoe hij merkt dat zijn oom verslaafd is geworden en hoe hij fan werd van de crips waar hij later ook zelf een deel van uitmaakte. Het verkopen en vooral het gebruik van drugs komt op zijn meest eerlijke track op het album, Prescription/Oxymoron. Hierin vertelt hij over zijn verslaving met vivid lyrics die ook duiden naar een depressie (“My daughter calls, I hit ignore”). De tweede helft van het nummer heeft de catchy hook “I just stopped selling crack today! O-X-Y a MORON!”, wat dus een ommekeer in zijn leven aangeeft.

Oxymoron gaat diep in op het duistere verleden van Schoolboy Q, maar er zijn ook meer radio-vriendelijke tracks te vinden op het album. Het nummer Studio heeft zelfs iets weg van een love-song, maar dan natuurlijk wel in de stijl van Schoolboy. “No metaphors, nothing like that, I’m keeping it straight to the point with you. I’ma put this dick up all in-side-of-you”. Ook hits Collard Greens -waarop labelmaat Kendrick de featuring verzorgt- en Man of the Year zijn lekkere party tracks die lyrisch toch goed in elkaar zitten en ook zeker on point zijn met de productie.

Over productie gesproken, de beats op dit album zijn hard. Q’s albums hebben altijd een goede productie achter zich gehad, maar Oxymoron gaat next level. Naast oude partners Digi+Phonics en THC, die vanouds hun ding doen, zijn er ook nieuwe producers opgetrommeld. Mike Will Made It komt met What They Want -welke overigens een feature van 2Chainz bevat die verbazingwekkend hard komt- met een duistere beat met een keiharde bassline. Op The Purge is Tyler, The Creator voor zowel de hook als de productie verantwoordelijk, en laat een van zijn betere beats horen. Ook Pharrell en The Alchemist zijn verantwoordelijk voor twee nummers, die in beide gevallen ook bangers afleveren. Als laatst heeft Dj Dahi de beat van Hell of a Night in elkaar gezet. Een wavy, spacey beat waarin Dahi geïnspireerd werd na het luisteren naar Purity Ring. Het is een wat meer mainstream sound, maar het klinkt verdomde lekker.

Schoolboy heeft naast een indrukwekkend stel producers en zijn eigen lyrisch content ook nog wat hulp gekregen van zijn collabs. Zo zijn TDE labelmaten Kendrick Lamar, Jay Rock en SZA te horen. De eerste twee zijn verantwoordelijk voor twee harde verses, waarin Kendrick zelfs tweetalig de beat verslind. SZA zingt op His & Her Friend, waar zij eigenlijk de boventoon op heeft. Q rapt als het ware als een Oxycontin pil, die zowel His als Her friend is. Naast de hulp van het getalenteerde TDE-roster, heeft Q ook een smooth hook van BJ The Chicago Kid op Studio. Hip-hop veteranen Kurupt en Raekwon zijn ook te horen. Kurupt zet een harde verse neer op The Purge, wat met de beat en hook van Tyler een echt West Coast nummer is geworden. Raekwon komt op Blind Threats, waar hij Schoolboy zelfs een beetje outshined met zijn verse.

De iTunes Deluxe Edition van het album bevat nog twee extra tracks, Gravy en de eerste hype single van het album, Yay Yay. Die laatste zorgde er voor dat de anticipatie voor Oxymoron al snel hoog was. De eerste is nog niet eerder verschenen, en is een lekker nummer met goede productie van Clams Casino. De Target Edition (helaas alleen verkrijgbaar in Amerika), heeft ook nog de nummers Pusha Man, die een beetje doet denken aan de klassieker PusherMan van Curtis Mayfield. Beide nummers gaan ook over het verkopen van drugs. De laatste bonus track, is Californication met A$AP Rocky. Na Hands on the Wheel & PMW (All I Really Need) is het duidelijk geworden dat de twee bijna garant staan voor knallende tracks, en ze stellen ook nu niet teleur, beide mannen komen met harde lines en goede flows.

Al met al is Oxymoron een echt gangster album; Schoolboy heeft al aangegeven dat hij het geen probleem vindt om zo gelabeld te worden, hij is naar eigen zeggen ook een gangster rapper. Het album gaat diep in op het duistere verleden en de stuk minder duistere toekomst die hij tegemoet gaat, zoals op single Break the Bank te horen is: “Goodbye to Nissan, ‘cause one day this rapping gon’ pay”. Het prettige aan Q is ook dat zijn stem hem erg helpt, hij kan heel agressief (zoals op Gangsta, Fuck LA) een beat verslinden, en hij kan ook op rustige (Break the Bank) of juist opzwepende manier (Man of the Year) zijn teksten verwoorden. De beats en collabs zijn ook on point, er is geen een gast die klinkt alsof hij (of zij) er niet hoort en de beats kloppen ook qua type nummer. Anno 2014 zijn er nog maar weinig echte gangster rap-albums te vinden, laat staan van hoogstaande kwaliteit. Schoolboy Q heeft er een met Oxymoron, en het is een verdomd goede ook.