Het Schotse Mogwai maakt alweer bijna 20 jaar gedreven post-rock en is inmiddels toe aan album nummer 8. Rave Tapes lijkt bij eerste beluistering voor het grootste deel in het verlengde van voorganger “Harcore Will Never Die, But You Will” te liggen.  De plaat staat vol met de voor Mogwai zo kenmerkende langzaam opbouwende tracks, vol cinematische soundscapes en subtiele elektronica. Ook dit keer weer zou het geheel zo als soundtrack voor een random sciencefictionfilm uit 1978 kunnen dienen.

Het voornaamste verschil met eerder werk van de band is de steeds prominentere rol van de synthesizer. Op hun vorige 2 albums flirtte Mogwai al met elektronica, maar op Rave Tapes wordt met enige regelmaat het zo kenmerkende bezwerende gitaarwerk naar de achtergrond verdreven. Op hoogtepunt ‘Remurdered’ bijvoorbeeld zorgen de dreigend klinkende synths voor een haast beklemmende en benauwende spanning. Helaas is de boog niet overal even strak gespannen en kabbelen sommige tracks maar wat voort. Wat deze plaat voornamelijk een stuk minder maakt dan zijn voorganger, is het gebrek aan diversiteit en hoorbare spelvreugde. Hopelijk hervindt Mogwai voor de volgende plaat het vuur van weleer en maken ze eindelijk weer eens een post-rock plaat met ballen.  

Spanningsboog Mogwai op Rave Tapes niet strak genoeg gespannen
SONGWRITING60%
PRODUCTION75%
ORIGINALITY50%
MUSIC60%
61%Totale score