Nu is bluesy retrorock alweer een tijdje ‘hip’. Denk aan de momenteel succesvolle acts als Graveyard, VanderBuyst, Kadavar, DeWolff en Rival Sons. Daarmee hebben we ook meteen het juiste referentiekader voor deze langspeler van The Vintage Caravan te pakken. Voyage is in elkaar gezet door drie piepjonge ventjes uit het koude IJsland. Dus broekies uit een koud noordelijk land die met warme retrorockplaat op de proppen komen. En dan ook nog eens gecontracteerd worden door een metal label (Nuclear Blast). Wat is hier allemaal aan de hand? Het lijkt wellicht een combinatie waar niet veel goed van kan komen, maar niets is minder waar.

De twee album openers ‘Craving’ en ‘Let Me Be’ (hallo Leafhound) laten meteen horen wat voor vlees we in de kuip hebben. Het zijn heerlijke retro hardrock songs met een verdwaald stonerrifje hier en daar. Op ‘Do You Remember’ wordt het allemaal wat meer ingetogen aangepakt, wat zich in een fraaie song vertaald. De track ‘M.A.R.S.W.A.T.T.’ is er een van ‘dik hout zaagt men planken’. Een doorstampende hardrocker, waarna ‘Cocain Sally’ met zowaar een rock & roll vibe op de proppen komt. ‘Winterland’ lijkt ook als rustpuntje te worden aangegrepen, ware het niet dat de track zich naar het ontpopt als een lekkere jamsessie met puik instrumentaal gitaarwerk.

En zo is Voyage een album vol met lekkere frisse psychedelische rockers, heerlijke solo’s, eerlijke riffs en groovende drums geworden. Binnen de kaders van het genre bovendien een erg gevarieerd werkje. Origineel is het natuurlijk niet en waar deze (talentvolle) jongens de seventies mosterd halen ligt er meters dik bovenop. Maar als je eerder genoemde bands tof vindt, dan mag je deze plaat zeker niet laten liggen.

N.B. de band tourt momenteel met Grand Magnus en Audrey Horne door Europa en staat op zondag 30 maart in Doornroosje te Nijmegen en tevens zijn ze te zien op 12 april op het Roadburn festival te Tilburg.

The Vintage Caravan zorgt voor prettige retrorock trip op 'Voyage'
Songwriting81%
Production77%
Originality68%
Music84%
78%Totale score