Deze riff-aanbidders met een zonnesteek schijnen toch echt uit Tilburg te komen. Ja, de stad der kruikenzeikers blijft een broeinest van goede bandjes, niet enkel van Roy Donders en Stillem II. Het debuut van Yama heet ‘Ananta’, wat een woord uit het Sanskriet is dat ‘eindeloos/zonder eind’ betekend, en mag een overtuigende prestatie heten.

Yama kwam binnenstormen in de stoner scene, met hun EP Seaquake in 2012. De ogen waren dan ook gericht op de heren voor het debuut, wat inmiddels uit is op het Eindhovense Lighttown Fidelity. Voor het album uitkwam, stonden de heren al op Roadburn en in het voorprogramma van Uncle Acid & The Deadbeats, Graveyard en Saint Vitus. Dat zorgt dus wel voor de nodige verwachtingen.

Nu valt op de kwaliteit van ‘Ananta’ niets af te dingen, alle songs staan als een huis. De titeltrack stampt de deur meteen open met een zwaar gitaarwerk dat direct uit het arsenaal van Kyuss lijkt te komen. De spanning wordt door het jakkerende ritme lekker vastgehouden, ook nadat het nummer in de hectische stroom overgaat die ‘Anchor In Time’ heet.

Jankende gitaren en vocalen met een dramatische kwaliteit die je normaal in de doom metal verwacht bereiken samen een uniek effect. Yama houdt sowieso wel van een foefje hier en daar om de luisteraar scherp te houden. Zo doet de intro van ‘Hollow’ een beetje denken aan Opeth of Nick Cave.

Zo hoor je de mondharmonica een ‘western’ sfeertje maken op ‘Ruach Elohim’ en een set puike blastbeats in ‘Swordsman of the Crossroads’. Dat alles te midden van kolossale riffs en een ruimschoots aanbod in verscheidenheid. Zelfs op het beheerste outro nummer ‘Vy’ laat de band een bijzonder mooi akoestisch pareltje horen.

Als er iets te zeggen valt over deze plaat, dan is het de drang van Yama om angstvallig binnen de kaders van het genre te blijven. De uitstapjes blijven details, waardoor het lijkt alsof de rem er af en toe opgegooid wordt. Dat wil eigenlijk vooral zeggen dat Yama met ‘Ananta’ aan het begin staat aan wat een veelbelovend pad kan worden.

Yama laat zich op Ananta enkel beperken door eigen bescheidenheid
OVERALL SCORE85%
85%Totale score