Daryll-Ann keert terug. Hoe mooi is dat. De vriendschap is hervonden.” Dit bericht deed menig Nederlands muziekliefhebber-hart sneller kloppen. Daryll-Ann, de band rondom Jelle Paulusma en Anne Soldaat stopte plots in mei 2004 middenin de tournee ter promotie van Don’t Stop (de ironie…).  De invloed die ze hadden op de hedendaagse Excelsior-bands (Alamo Race Track, Tim Knol, Awkward I en het ter ziele gegane Johan) is heel groot. Des te groter was dan ook het verlangen naar een reünie om opnieuw al die goeie nummers te beleven. Een uitgebreide tour langs Nederlandse clubs brengt ze vanavond naar de Grote Zaal van de Effenaar in Eindhoven. Nou ja, grote zaal? Deze is ietwat verkleind: in tegenstelling tot het grote deel van de tour is het vanavond geen uitverkocht huis.

Het begin is wat vreemd. Precies op het moment dat de band het podium oploopt, gaat op de eerste rij iemand van z’n stokje. “Het is ook niet niks” stelt Jelle Paulusma lachend wanneer alles weer onder controle is. Het is ook niet niks. Daryll-Ann schotelt vanavond in 2 uur en een kwartier 30 nummers uit hun indrukwekkende oeuvre voor. Met name in het eerste half uur ligt het tempo ongekend hoog. A Proper Line van het goed vertegenwoordigde album Weeps vorm het startschot. De setlist is mooi verspreid over alle studioalbums inclusief de rammelende popsongs van het debuut Renko waarop Coen Paulusma ook leadzanger is.

De speelvreugde van met name frontman Jelle Paulusma werkt aanstekelijk. Zo gedreven zagen we de band zelden. De kenmerkende samenzang tussen Jelle, Anne en Coen is nog steeds beeldschoon en loepzuiver, de gitaarpartijen zijn nog altijd even briljant als catchy en de ritmesectie van Jeroen Vos en Jeroen Kleijn staat als een huis. Publieksfavorieten Serenades For The Lonely en het rockende Always Share worden afgewisseld met materiaal voor de fijnproever zoals Friends wat als schitterend rustpunt geldt in een set die verder vaak uptempo is.

Maar liefst twee toegiften volgen met op verzoek A Piece of Work (I’m Trying Her) welke inderdaad echt niet mocht ontbreken. Daryll-Ann is terug en dat is oprecht heel, héél mooi. En wat wilde Jelle eigenlijk aankondigen halverwege de show? Drummer Jeroen Kleijn vond het nog niet het juiste moment. Werd daar nu gehint naar een nieuw album? Beschouw de reünie maar als eerste cadeautje. Wie weet wat nog volgt.

Daryll-Ann is nog te bewonderen in de Oosterpoort (Groningen), Paradiso (Amsterdam), Motel Mozaique (Rotterdam) en Best Kept Secret (Hilvarenbeek). Meer shows volgen ongetwijfeld.

Over de auteur

Recensent #ROCK

Sinds januari 2010 recensent/redactielid bij Rockblog, gaat naar en recenseert voornamelijk concerten in regio Noord-Brabant, recenseert af en toe een album en heeft een voorliefde voor indie met af en toe een uitstapje naar de stevigere (post-)rock. The National, Sigur Rós en Wilco zijn favorieten.

Gerelateerde berichten