Gameface was als actieve band misschien even van het toneel verdwenen, maar vergeten waren ze niet.  Getuige daarvan was de stijgende spanning toen ze een tijd geleden een aantal live her-optredens deden.  En die spanning resulteerde onlangs in de gepaste en terechte euforie toen de nieuwe single ‘Come On Down’ verscheen, meteen ook de opener van de nieuwe plaat.  En wat dan te denken van het moment toen ze bevestigd werden voor Groezrock later dit jaar?  Redenen genoeg om het toch even over dat nieuwe album te hebben dachten wij bij CounterCulture.
Al wie Gameface kent en in het hart draagt, kreeg ongetwijfeld kippenvel bij de eerste luisterbeurten van die nieuwe single.  Typische hemelse ritmes en melodieën van Trout, Julian en Sanderson, ter begeleiding van Jeff Caudill’s prachtige stemgeluid dat zo kenmerkend en onvervangbaar is aan de ‘Gameface-sound’.  En wat een prachtig samenspel van de hele band ook!  Luister bijvoorbeeld aandachtig naar bas, gitaar en drums op ‘Regular Size’, waar elk onderdeeltje perfect bijdraagt tot het magnifieke, melodieuze geheel.  En er staan verscheidene van zulke pareltjes op deze plaat.
Eén song springt uit de band, en is een rauwe, snelle, punkrock stamper waar Caudill ook meer geforceerd zingt om kwaad te klinken.  Hij maakt zich dan ook kwaad in de lyrics van die song, en misschien is het een ‘groeier’, maar voorlopig is ‘Lifetime Achievement Award’ onze minst favoriete track.
In een aantal songs, zoals de net vernoemde, neemt de band een duidelijk standpunt in over een onderwerp.  Nog een mooi voorbeeld daarvan is ‘Save Your Words’, waarin Caudill een niet mis te verstane sneer uitdeelt richting het, jammer genoeg alomtegenwoordige, type mensen die vanachter hun computerscherm op alles en nog wat kritiek spuien.
“I’ve got opinions, on opinions, but I keep these things to myself.”
“Save. Your. Words.”
Als je het ons vraagt, inderdaad één van de irritantste gevolgen van het gemak waarmee iedereen online en quasi anoniem op fora en nieuwssites kan reageren, om van de sociale media nog maar te zwijgen.  Jongeren van vandaag zeggen misschien sneller ‘yeah… whatever dude…’, maar al wie ook opgroeide in de jaren 80-90 van de vorige eeuw, zal het standpunt van Jeff Caudill ongetwijfeld begrijpen.
Het algemene gevoel dat achterblijft bij het album echter, is dat we hier een band aan het werk horen die, zowel muzikaal als tekstueel, op één lijn staat.  Die volledig in het reine is gekomen met zichzelf en met elkaar.  Een band die als één man een boodschap wil overbrengen zonder deze geforceerd aan ons op te dringen, meer als een leidraad.  Want in elke song zit wel iets, of veel, dat kan teruggebracht worden naar één van de meest gebalde en veelzeggende albumtitels ooit : ‘Now Is What Matters Now’.  Volgende stukjes prachtige tekst blijven al enkele dagen in ons hoofd spoken :
‘Come On Down’
“Learn to laugh, look back, let go, stay young, stay beautiful…”
 
‘Now’
“I never noticed until now, how the landscape changes, and every day erases.”
“Every step that you put down, it doesn’t matter now, it doesn’t matter now…”
 
‘Regular Size’
“And we disappear, a little more every year.”
“Harder to recognize, moving towards the horizon line.”
“Perspective, where we want to be.”
“Reflective, what we want to see.”
“People get small, and get lost in space.”
“And we lose focus, as they move away, everyday.”
“I want to stay here by your side, at regular size.”
Dit, dames en heren, is waar het in de EMO muziek om ging, en nog steeds zou moeten om gaan.  Songteksten van een adembenemende schoonheid, van de hand van een getalenteerd poëet, verhalend over zijn EMOties, gedachten en gevoelens op een gepassioneerde manier, en recht uit het hart, ondersteund door prachtige melodieën, gebracht door topmuzikanten.  Het tegenovergestelde dus van je zoveelste metal-core brij, met weer een andere frontman inclusief het obligate zwartgeverfde haar, baseball-cap en nek- of aangezichtstattoos, die zijn stembanden kapot schreeuwt over zelfmoord, moord, of het vergaan van de wereld…
Ga nu heen, en luister naar dit album, laat de songs zich in je oor nestelen, en kom ons later maar een keertje bedanken…  Vergeet ook niet bij hun show op Groezrock langs te gaan!
Werner Pauwels.
Now Is What Matters Now komt vanaf 21 maart uit op Equal Vision Records.